«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ - Παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων του φράγματος στα Δαφνοζώναρα


Πηγή: Eurokinissi
Ερώτηση για την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων του φράγματος στα Δαφνοζώναρα κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.
Αναλυτικά αναφέρουν:
«Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Κοιλάδας του Αχελώου από το 2017 έχει αποστείλει έγγραφα-καταγγελίες με βάση τις εκθέσεις των μηχανικών για τα οποία δεν έχει λάβει καμία απάντηση.
Τα έγγραφα αφορούν τη συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και...
την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων του έργου ΜΥΗΕ Δαφνοζωνάρας στην περιοχή του Αχελώου, εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως: Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) Στενά Αχελώου ΑΤ2011040, προστατευόμενος Βιότοπος CORINE A00060014, εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ GR2110006 "Κοιλάδα Αχελώου και Όρη Βάλτου" ΝΑΤURA 2000. Συγκεκριμένα:
• Στις 3-11-2017 επιστολή του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κοιλάδας Αχελώου με συνημμένη τεχνική έκθεση στο ΥΠΕΝ (α.π. ΣΕΝΕ/ΤΕΠ 1921/3-11-2017) περί συνεχιζόμενων παραβιάσεων σχεδόν όλων των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
• Στις 30-7-2018 αίτηση - ερώτημα προς την Προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, σχετικά με "ευτελές" πρόστιμο 4.800€ που επιβλήθηκε στην Εταιρεία του έργου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ το 2015 κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, αντί των 151.800€ με αναλυτικό υπολογισμό του σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις παραβάσεις που διαπίστωσε παλαιότερος έλεγχος (2014) και αίτημα νέου ελέγχου.
• Στις 2/8/2019 προς το ΥΠΕΝ/ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΙΟΝΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ και ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, τη Δ/νση ΔΑΣΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ. Κατατέθηκαν στοιχεία για έκταση μεγαλύτερη των 15 στρ. με απόθεση μπάζων περίπου 30.000 μ3 εντός της περιοχής ΤΙΦΚ, NATURA που δεν έχει εντοπιστεί από τους ελέγχους των υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό έχει αποκρυφτεί από την Εταιρεία και στα νέα σχέδια που υπέβαλλε για τροποποίηση- ανανέωση αδείας, τη οποία και έλαβε το 2018.
• Στις 21-11-2019 έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ/ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ συμπληρωματικό έγγραφο με φωτογραφίες και χάρτη που αποδεικνύει την καταστροφή της περιοχής ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) με τη δημιουργία πρανών, ορύγματος και επιχωμάτων μέχρι την κοίτη του Αχελώου μήκους 1 χλμ και ύψους δεκάδων μέτρων. Επαναφέρει ξανά το θέμα της καταπάτησης δημόσιας έκτασης επί 10 χρόνια από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ. Συγκεκριμένα αναφέρεται στη μετατροπή δημόσιας κοινόχρηστης, μήκους 2 χλμ παραποτάμιας δασικής οδού προσπέλασης στο έργο, σε ιδιωτική με τοποθέτηση παράνομης πόρτας και περιφράξεων, παρά την κείμενη νομοθεσία και μάλιστα σε περιοχή εντός ΤΙΦΚ. Μάλιστα τόσο έχει αποθρασυνθεί η εταιρεία του έργου που έφτασε στο σημείο να μηνύει τους μηχανικούς του Συλλόγου επικαλούμενη ότι αυτοί παραβίασαν ιδιωτικό της χώρο. Επαναφέρει τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων με τη μη λειτουργία του ιχθυοδιαδρόμου και του διαδρόμου μικρών σκαφών. Καταθέτει νέα επιπλέον στοιχεία από τις μετρήσεις της ΔΕΗ στον κοντινό σταθμό που αποδεικνύουν την καταστροφική επίδραση του φράγματος στο μπάζωμα του προστατευόμενου γεφυριού Αυλακιού.
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ακόμα, όπως εργοτάξιο και διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και ελαίων, εντοπίστηκαν τελικά ως παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων από έλεγχο των επιθεωρητών περιβάλλοντος με αυτοψία τους 06/03/2019 την έκθεση μερικού ελέγχου τους 13/09/2019, χωρίς, όμως, να έχει παρθεί κανένα μέτρο.
Την ίδια στιγμή η Εταιρεία διώκει και τρομοκρατεί με ψευδείς μηνύσεις και αγωγές δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το Σύλλογο και το μηχανικό του.
Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της Ευρωενωσιακής πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας. Επιβεβαιώνουν, ότι οι "πράσινες επενδύσεις" όχι μόνο δεν προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά το αλλοιώνουν και το καταστρέφουν στο βωμό της κερδοφορίας τους.
Ερωτάται ο κ. υπουργός, πως απαντά στις συγκεκριμένες καταγγελίες του Συλλόγου και τι μέτρα προτίθεται να πάρει».