«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Αγωνιστικό Κάλεσμα Λάντζα Πάτρας προς τους εργαζομένους σε επισιτισμό- τουρισμό

Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο, όχι ο λαός και οι εργαζόμενοι!
Φτάνοντας στο τέλος της καραντίνας και στην επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και τουρισμού, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει την στάση της και την πρόθεσή της για το άμεσο μέλλον των εργαζόμενων. Ο επισιτισμός - τουρισμός ανέκαθεν αποτελούσε ένα εργασιακό κλάδο έντονης εκμετάλλευσης, όπου το εργατικό δίκαιο υπήρχε μόνο στα χαρτιά, με εξαντλητικά ωράρια και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων. Με τα νέα δεδομένα, η κατάσταση προβλέπεται να γίνει ακόμα χειρότερη, καθώς το τουριστικό κεφάλαιο θα προσπαθήσει να "ανακάμψει" πατώντας πάνω στα εργατικά δικαιώματα, στα χοντρά πακέτα οικονομικής στήριξης και τις φοροαπαλλαγές . Τα 22 δις κέρδη της περσινής σεζόν και τα 126 δις της τελευταίας δεκαετίας , θα μείνουν ανέγγιχτα καθώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει ξανά να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι.
Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας είναι σαν ένα κακό ανέκδοτο, καθώς:

         Εξαιρούν την πλειοψηφία των ανέργων από τα επιδόματα ανεργίας.
         Δεν δίνουν καμία στήριξη στους εποχικούς υπαλλήλους που θα μείνουν άνεργοι μέχρι την επόμενη σεζόν.
        Φέρνουν οριζόντιες μειώσεις μισθών που θα αγγίξουν το 50%.
Το ρεσιτάλ κυβερνητικής υποκρισίας για την πανδημία δεν έχει όριο. Από την αυστηρότητα με την οποία επιβλήθηκαν ακόμα και δια της βίας τα υγειονομικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, με ΜΑΤ στις πλατείες και στις γειτονιές που εύρισκε διέξοδο από το lock down η νεολαία, φτάσαμε στην υποδοχή άρον-άρον τουριστών, χωρίς να πραγματοποιείται κανένας υγειονομικός έλεγχος κατά την άφιξη τους στη χώρα! Για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ούτε κουβέντα. Όταν μιλάμε για τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου, δεν χωράει κουβέντα για τις ανάγκες των εργαζομένων...
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο κλάδος μας βρίσκεται σε δεινή θέση. Χιλιάδες εργαζόμενοι-ες σε όλοι την Ελλάδα, βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν ξέρουν αν και πως θα εργαστούν στη φετινή σαιζόν. Ήδη πολλοί-ες συνάδελφοι-ισσες, έχουν μείνει άνεργοι. Η κυβέρνηση και αυτοί που εκπροσωπεί, έχουν αποφασίσει να φορτώσουν τα βάρη ξανά στους εργαζομένους. Να μην τους κάνουμε το χατίρι.
Μας λένε ότι λεφτά δεν υπάρχουν για τις ανάγκες των εργαζομένων. Ξέρουμε καλά όμως, ότι στις δικιές μας πλάτες πραγματοποιήθηκε το «τουριστικό θαύμα» της προηγούμενης δεκαετίας, με δισεκατομμύρια κέρδη για το τουριστικό κεφάλαιο. Μπροστά σε αυτή την συγκυρία που η ζωή και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων γίνεται θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου, οφείλουμε να σημάνουμε γενικό ξεσηκωμό. 'Ήρθε η ώρα να πληρώσουν αυτοί που τόσα χρόνια μας ξεζούμισαν .
Απαιτούμε την αύξηση στην φορολογία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη που συσσώρευσαν μέσα στην δεκαετία ώστε να στηριχθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου
         Καμία απώλεια εισοδήματος , διασφάλιση του με βάση τις Κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
         Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων και των πρόσφατων ΠΝΠ.
         Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους .
         Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών και ελαστικά εργαζόμενων με βάση το Ν.1346/83 το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις ανά περιοχή, διασφάλιση του εισοδήματος τους με βάση την Κλαδική Σύμβαση εργασίας , είτε ανοίξουν οι επιχειρήσεις που τους απασχολούσαν είτε όχι .
         Καμιά απόλυση – καμιά ελαστικοποίηση της εργασίας- καμία μείωση μισθού στις επιχειρήσεις που κλείσανε για τρεις μήνες και ανοίγουν τώρα.
         Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
         Μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μειώσεις του μισθού, για να δουλέψει ο κόσμος και να χτυπηθεί η ανεργία.
         Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού για να σταματήσει το αίσχος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
         Συγκρότηση παντού επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας και ειδικών υγειονομικών κλιμακίων για να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, όλα από κοινού με τα σωματεία και τις επιτροπές των εργαζομένων . Δεκαπλασιασμός των προστίμων για τους παραβάτες.
         Υποχρεωτικό Υγειονομικό διαβατήριο σε όλους τους τουρίστες, δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, απαλλαγή από την εργασία χωρίς απώλεια στο εισοδήματος για όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κινδύνου.
         Ουσιαστική επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού από το κράτος όχι τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Όπως σε κάθε κρίση, έτσι και στην παρούσα, γεννιούνται ευκαιρίες αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών στο όνομα της "διάσωσης της χώρας" από πτώχευση. Μόνο που ο λαός έχει πτωχεύσει ουκ ολίγες φορές και η διάσωση αναφέρεται πάντα για τις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Το στοίχημα των επόμενων μηνών είναι αν θα ξαναπτωχεύσει ο λαός ή θα τους ανατρέψουμε.

Με όπλο την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειά και τα ταξικά συνδικάτα να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Η Λάντζα Πάτρας - Αγωνιστική Παρέμβαση στον Επισιτισμό Τουρισμό, είναι μια εργατική συλλογικότητα που αποτελείται από εργαζομένους-ες στο κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού και παρεμβαίνει στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων ν. Αχαΐας. Απευθυνόμαστε σε κάθε συνάδελφο-ισσα που θέλει να παλέψει για την διεκδίκηση των εργασιακών του δικαιωμάτων, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την πολιτική της κυβέρνησης.

Στις 11 Ιούνη να δώσουμε την πρώτη αγωνιστική απάντηση στο συλλαλητήριο που καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων ν. Αχαΐας. Δεν πρέπει να μείνουμε όμως εκεί. Να συνεχίσουμε με πρωτοβουλίες αγώνα στους χώρους δουλειάς και συνέλευση του συνδικάτου, στην κατεύθυνση πανελλαδικής απεργίας που θα βγάλει στο δρόμο όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο, ενάντια στην κόλαση που μας ετοιμάζουν η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, των ακροδεξιών, όλου του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση την Πέμπτη 11/06 στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Μάθε τα δικαιώματα σου – Διεκδίκησε - Οργανώσου στο Συνδικάτο

Επικοινώνησε με τη Λάντζα Πάτρας
 Τηλ. Επικοινωνίας: 6946253350