«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 
Ο ΕΡΜΗΣ
ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ  1911
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ 8-ΑΓΡΙΝΙΟ Τ.Κ. 30132
 ΤΗΛ.- FAX:  2641057390
E-mail: empsilo@otenet.gr

ΑΓΡΙΝΙΟ:29-5-2020                                                                         
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.:17484                                                                                                             

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Δεν επαιτούμε……………………απαιτούμε.
Δεν ζητάμε χάρες……………….διεκδικούμε αυτά που μας οφείλει το κεντρικό κράτος.

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι

Μετά από σχεδόν δύο μήνες ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ κλεισίματος των καταστημάτων μας, επανήλθαμε σε λειτουργία και στην καθημερινή μας δραστηριότητα.
Η νέα μέρα όμως σαφώς δεν είναι η ίδια με την τελευταία μέρα λειτουργίας μας πριν κλείσουμε!!! Πριν μας ΚΛΕΙΣΟΥΝ για την ακρίβεια, μιας και το υποχρεωτικό κλείσιμο (lockdown) δεν ήταν μια επιλογή μας αλλά μια υποχρεωτική επιβολή από το κεντρικό κράτος.

Ο κλάδος μας σεβάστηκε και τήρησε τα μέτρα αυτής της αναγκαστικής απόφασης επιδεικνύοντας υποδειγματική ατομική αλλά και συλλογική υπευθυνότητα.
Τώρα όμως είναι η ώρα της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ που οφείλει η πολιτεία να αναλάβει ΑΜΕΣΑ ώστε να επουλωθούν οι συνέπειες της δικής της απόφασης στις δικές μας δουλειές και στις δικές μας ζωές.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ λοιπόν άμεσα, επαρκή και απολύτως ρεαλιστικά μέτρα ουσιαστικής στήριξης που θα εξαλείψουν πλήρως τις συνέπειες του lockdown για όλες τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με τρόπο ανάλογο και αντίστοιχο των αναγκών της κάθε επιχείρησης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1)      Επιπλέον παράταση πληρωμής (120  ημερών) σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά. Άμεση χορήγηση ισόποσου άτοκου κεφαλαίου κίνησης σε όλους τους εμπόρους για την κάλυψή τους και για κάλυψη  κάθε λειτουργικής υποχρέωσης που προέκυψε στην εποχή του υποχρεωτικού κλεισίματος.
2)      Άμεση επανένταξη των εμπόρων στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019.
3)      Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ και της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
4)      Απαλλαγή των εμπόρων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα τουλάχιστον κράτησε  το lockdown χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος  να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
5)      Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες για όλους τους εμπόρους όπως επίσης και αναστολή ρυθμίσεων και δόσεων προς την εφορία και τα ταμεία με ταυτόχρονο ουσιαστικό κούρεμα τόκων και κεφαλαίου.
6)      Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης – κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών – που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το δημόσιο και τους ιδιώτες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
7)      Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
8)      Απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος του 60% του ενοικίου των επιχειρήσεων που επλήγησαν και απαγόρευση εξώσεων για τους επαγγελματικούς χώρους αλλά και τις κατοικίες μέχρι το τέλος του έτους.
9)      Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ΄΄ειδικού σκοπού΄΄ σε όλους τους εμπόρους ώστε η πιθανή έλλειψή τους να μην αποτελεί τροχοπέδη για μια πιθανή χρηματοδότησή τους ή τραπεζική ρύθμιση.

Συνάδελφοικαι Συναδέλφισες,

Είναι βέβαιο (και οι έμποροι το γνωρίζουμε αυτό καλά) πως κανένας τζίρος που θα γίνει από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να αναπληρώσει αυτόν που χάθηκε κατά την διάρκεια  που -  με απόφαση του κεντρικού κράτους – ήμασταν υποχρεωτικά κλειστοί.
Μια ολόκληρη σεζόν (άνοιξη) χάθηκε και μια εορταστική περίοδος  (του Πάσχα) που το σύνολο της αγοράς επενδύει σε αυτή δεν γυρίζει πίσω. Αυτό δεν ήταν δική μας επιλογή και ευθύνη.
Τις συνέπειες και τις επιπτώσεις όμως καλούμαστε να τις αναλάβουμε και να τις ΄΄βγάλουμε πέρα΄΄ αποκλειστικά ΄΄εμείς΄΄, οι μικροί έμποροι, οι οικογενειακές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει. Το κράτος να αναλάβει ΤΩΡΑ τις ευθύνες του.
Απαιτούμε άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης ΤΩΡΑ.

Υ.Γ./ Στις 3 Ιούνη η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής έχει προκηρύξει ημέρα δράσης. Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας και τονίζουμε ότι τα προβλήματά μας είναι τα ίδια, τα αιτήματά μας ταυτίζονται, ο αγώνας μας είναι ΚΟΙΝΟΣ.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.