«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΑΡΠΑ Δυτικής Ελλάδας: Να ανακληθούν άμεσα οι 32 απολύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέας στον Αστακό.

Πάτρα 21/06/2020
Να ανακληθούν άμεσα οι 32 απολύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέας στον Αστακό.
Η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδακαταγγέλλει την απόφαση της εταιρείας Νηρέας να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις 32 φυλάκων στις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειώντηςστον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Με περίσσια αναλγησία η εταιρεία προχωρά σε απόλυση εργαζομένων με πολλά χρόνια εργασίας...
στη συγκεκριμένη επιχείρηση, με πρόσχημα την «έλλειψη επαγγελματισμού» (!), για να φέρει στην θέση τουςμεγάλη εταιρεία security.
Αυτή η επιλογή της εταιρείας δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις, απαγόρευσης τουδικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, η παντελής απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που οδήγησε μάλιστα στο θάνατο εργαζόμενου-φύλακα το Γενάρη του 2019. Στο τότε αίτημα του σωματείου εργαζομένων για περισσότερες προσλήψεις προσωπικού φύλαξης για να μην λειτουργούν υποστελεχωμένες οι βάρδιες εργασίας, η εταιρεία απαντά με απόλυση τουπροσωπικού ασφαλείας και πρόσληψη εργολαβίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι απολύσεις συμπίπτουν, με την ολοκλήρωση της πλήρους εξαγοράς της Νηρέας από τον πολυεθνικό όμιλο AndromedaSeafoods. Ο συγκεκριμένος όμιλος αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη κάθε χρόνο. Αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αυξήσει τα κέρδη της. Χωρίς να λογαριάζουν ούτε τους εργαζομένους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ένταση της εκμετάλλευσης της θάλασσας και των φυσικών πόρων για να θησαυρίζουν.
Το παράδειγμα των ιχθυοκαλλιεργειών Νηρέας αποτελεί εικόνα από το μέλλον της βάρβαρης αντεργατικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ και η περιφέρεια, με τις ευλογίες πάντα της ΕΕ. Αφού διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, τσάκισαν μισθούς και δικαιώματα, έρχονται να δώσουν εκατομμύρια στις επιχειρήσεις λόγω του κορωνοϊού, χωρίς ίχνος ενδιαφέροντος για τους εργαζόμενους που πλήττονται. Ταυτόχρονα μόνο αγανάκτηση προκαλεί το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, για τη «νομιμότητα των επιχειρούμενων απολύσεων» (!), όταν τηρούσαν σιγή ιχθύος για τα εργοδοτικά εγκλήματα που οδήγησαν στο θάνατο εργαζομένων στη θητεία τους.
Απαιτούμε:
·         Άμεση ανάκληση των 32 απολύσεων.
·         Όχι στη μείωση μισθών, πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε μισθό, άδεια, ασφάλιση.
·         Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
·         Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και όχι των αφεντικών.
Παλεύουμε για να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των πολυεθνικών!
Δεν θα πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι αλλά το κεφάλαιο!
Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τη μαχόμενη Αριστερά να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων μέχρι τη δικαίωση!
Η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα στο προγραμματισμένο ΠΕΣΥ της Τετάρτη 24/06 για έκδοση του ψηφίσματος στήριξης των αιτημάτων των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέας.