«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Ερώτηση του ΚΚΕ με Θέμα: Μέτρα για την ολοκλήρωση των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, του Κέντρου Υγείας Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας (6η ΥΠΕ)

Κοινοβουλευτική Ομάδα 
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097 
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr 
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας


Θέμα: Μέτρα για την ολοκλήρωση των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, του Κέντρου Υγείας Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας (6η ΥΠΕ)


     Το Σεπτέμβριο του 2009, με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου, είχε διατεθεί το  ποσό του 1.187.000 €,  με σκοπό την κατασκευή και τον εξοπλισμό ενός κτιρίου, για τη στέγαση του ήδη υπάρχοντος παλαιού και εν λειτουργία Κέντρου  Υγείας (ΚΥ) Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας...


      Το έργο αυτό, την εποχή που διατέθηκε το προαναφερόμενο ποσό (2009), πολύ δε περισσότερο σήμερα (2020), ήταν και παραμένει απολύτως αναγκαίο. Οι δε τότε διατεθείσες πιστώσεις, ήταν ικανές για την ολοκλήρωση και  την έναρξη σε πλήρη λειτουργία του νέου ΚΥ.

     Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το νυν χρησιμοποιούμενο κτίριο σαν ΚΥ, είναι πλέον απολύτως ακατάλληλο και ανεπαρκές για να στεγάσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου Κ.Υ.  Πρόκειται για ένα ξύλινο προκατασκευασμένο οίκημα, που βρίσκεται σε απόσταση τριών μέτρων από τη θάλασσα και επιπλέον είναι κατασκευασμένο το 1958. Εν ολίγοις, έχει τεράστια προβλήματα που κάνουν τη χρήση του εντελώς προβληματική.

     Παρλα αυτά, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, 10 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του, το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο. Μετά από πολλές παρατάσεις, την κατασκευή και παράδοση του νέου κτιρίου, δεν είναι δυνατήη λειτουργία του, αφού βασικές ελλείψεις το καθιστούν μη χρηστικό. Αναφέρουμε συγκεκριμένα τις ακόλουθες:

1. Μη κατασκευή του συστήματος αποχέτευσης (βόθρος).

2. Μη προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (γεννήτρια), για την υποστήριξη των ηλεκτρικών συστημάτων του ΚΥ σε περιόδους διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Μη κατασκευή πρόσβασης του ασθενοφόρου οχήματος στην κατάλληλη είσοδο του κτιρίου.

4. Παντελής έλλειψη διαμόρφωσης, του περιβάλλοντος του κτιρίου χώρου.

     Είναι προφανές ότι χωρίς τα ανωτέρω, αλλά και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το νέο κτίριο, το οποίο εδώ και δύο περίπου χρόνια που έχει παραληφθεί (παρότι ημιτελές), φθείρεται και απαξιώνεται πριν καν λειτουργήσει.

     Είναι επίσης προφανής η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης και λειτουργίας του κτιρίου,  λαμβάνοντας υπόψη τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων μιας απομακρυσμένης περιοχής (πρώην Δήμος Αλυζίας), αλλά και των δυο νησιών (Καλάμου και Καστού, παρότι αυτά διοικητικά ανήκουν στο νομό Λευκάδας), ιδίως σε συνθήκες της παρούσας συγκυρίας της πανδημίας.Ερωτάται ο κ. Υπουργός,σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις:

·      Για την άμεση κατασκευή των εργασιών που απομένουν για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

·      Για την προμήθεια του αναγκαίου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.Οι βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος