«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 15-10-2015

 Συνεχίζεται η δωρεάν κλινική εξέταση μαστού από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Μέχρι και το Σάββατο θα πραγματοποιείται η δράση που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».
Συγκεκριμένα...

 από σήμερα ξεκίνησε η διενέργεια δωρεάν κλινικής εξέτασης (ψηλάφηση) μαστού, στο πλαίσιο προστασίας και προαγωγής της υγείας του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας.

Η έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έχουν συμβάλει καταλυτικά ώστε η θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου να είναι σήμερα πιο αποτελεσματική.
Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ένας καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχημένη θεραπεία.

 Για το λόγο αυτό εξειδικευμένοι ιατροί εξετάζουν γυναίκες στην Κινητή Μονάδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και διανέμεται ενημερωτικό υλικό σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα, κατά τις ημέρες:



Σήμερα Πέμπτη 15 και αύριο Παρασκευή 16 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 10.00-14.00 και 17.00-21.00, καθώς και Σάββατο 17 Οκτωβρίου από τις 10.00 έως τις 14.00.
Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τις δράσεις του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», οι οποίες κορυφώνονται την ερχόμενη Κυριακή 25 Οκτωβρίου με το Pink the City στο κέντρο της Πάτρας.
***
 Με προτάσεις φορέων συνεχίστηκε στην Π.Ε. Αχαΐας η διαβούλευση για κατάρτιση του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος της Π.Δ.Ε.
Προτάσεις και θέσεις για την υλοποίηση των επί μέρους σχεδιασμών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την κατάρτιση του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας 2014-2019, κατέθεσαν οι φορείς που συμμετείχαν σήμερα το πρωί στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην
 αίθουσα Συνεδριάσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Π.Δ.Ε., στην Πάτρα.

Η ενημέρωση για τον σχεδιασμό του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος υλοποιήθηκε έπειτα από την πρόσκληση που έχει αποστείλει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για μία από τις κορυφαίες συνεδριάσεις που γίνονται για την ανάπτυξη της περιοχής μας και ειδικότερα αφορά τις στρατηγικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη 1η φάση του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε: «Τρεις είναι οι μεγάλες προτεραιότητες που θέτουμε εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα η ολοκλήρωση των υποδομών που θα δώσουν νέα πνοή στην περιοχή μας, όπως η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων, του σιδηροδρομικού δικτύου κ.α., η άρση των ανισοτήτων και η ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία και τέλος, η έλευση του φυσικού αερίου που θα συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

 Και συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας: «Θέλω να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ώστε να πάμε όλοι μαζί και να κάνουμε κάτι μεγάλο για την Περιφέρειά μας. Με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη οικονομική και παραγωγική αξία στην περιοχή και να αξιοποιήσουμε την τοπική μας παραγωγή ώστε να στηρίξουμε τους πολίτες και να σταθεροποιήσουμε την οικονομία».

Η παρουσίαση έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργο Αγγελόπουλο, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Π.Δ.Ε., τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και εκπροσώπους του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και τάξεων, της Μητρόπολης Πατρών, των Δήμων της Αχαΐας, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα και προς όφελος των πολιτών, οι έξι στρατηγικοί στόχοι που έχουν τεθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την οικονομική ανάπτυξη και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών – ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.
***

Ξεκινούν δύο σημαντικά έργα ύψους 5 εκατ. ευρώ στην Π.Ε. Ηλείας για την συντήρηση επαρχιακών οδών
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε κατά την τελευταία της συνεδρίαση τα αποτελέσματα της δημοπρασίας δύο μείζονος σημασίας έργων τα οποία θα υλοποιηθούν για τη συντήρηση του οδοστρώματος σε επαρχιακές οδούς στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την έγκριση των αποτελεσμάτων δημοπρασίας των έργων:
1. «Συντήρηση – Οδική Ασφάλεια Ε.Ο. Δικτύου Ν. Ηλείας ετών 2014-2016 (σε συνέχεια του Π.Κ. 2013ΕΠ00100014), υποέργο: Συντήρηση Επαρχιακών Οδικών Αξόνων Θολό – Ν. Φιγαλεία – Επικ. Απόλλων και Επικ. Απόλλων – Ανδρίτσαινα – Όρια Ν. Ηλείας ετών 2015-2016», με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ μετά Φ.Π.Α.
2. Συντήρηση – Οδική Ασφάλεια Ε.Ο. Δικτύου Ν. Ηλείας ετών 2014-2016 (σε συνέχεια του Π.Κ. 2013ΕΠ00100014), υποέργο: Συντήρηση Επαρχιακών Οδικών Αξόνων Γαστούνη – Βαρθολομιό – Λ. Κυλλήνης, Βαρθολομιό – Νεοχώρι και Δήμητρα – Μάχου – Κάστρο – Κυλλήνη ετών 2015-2016», με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ με Φ.Π.Α.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος τόνισε πως πρόκειται για «στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν με βάση συγκεκριμένο σχεδιασμό που έχει γίνει. Με αυτά τα έργα θα βελτιωθεί η οδική ασφάλεια στις περιοχές αυτές, θα συντηρηθούν οι δρόμοι, ενώ εκτός από τους κατοίκους και οι τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν τα σημεία αυτά παρέμβασης, θα μπορούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση».
***
Σε εγρήγορση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το θέμα των αυτοκινητοδρόμων - Στις επόμενες ημέρες και νέα συνάντηση στο Υπουργείο
Σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, είχε χθες το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στο πλαίσιο συνάντησης που είχε προγραμματιστεί με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Στο επίκεντρο τέθηκαν μείζονος σημασίας θέματα, όπως είναι η αποκατάσταση της ροής πληρωμών για την ομαλή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013, η άμεση εκκίνηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και το ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων στη Δυτική Ελλάδα, ενώ συμφωνήθηκε πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση στο Υπουργείο για την πορεία εξέλιξης όλων αυτών των θεμάτων.
Όσον αφορά την Ολυμπία Οδό και τα τμήματα της Πατρών – Πύργου – Τσακώνας, ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε πως «εφόσον το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο οδικός άξονας. Όπως έχουμε ξαναπεί, δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την υλοποίηση του συνόλου του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο, το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Ήταν και παραμένει κορυφαία διεκδίκηση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Δε θα συμβιβαστούμε με περικοπές τμημάτων».
Αναφορικά με τα έργα του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να «τρέξουν» όσο το δυνατόν περισσότερο, τώρα που θα αρχίσει και η ροή της χρηματοδότησης, ενώ για όσα υπάρχει κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως, θα πρέπει να βρεθούν εθνικοί πόροι για να καλυφθούν.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας συζήτησε και για την έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, όπου σημείωσε πως «έχουμε ένα ευχάριστο νέο, αφού χθες άνοιξαν οι προδημοσιεύσεις δύο προσκλήσεων και φαίνεται έτσι να ανοίγει το νέο ΕΣΠΑ που θα δώσει άλλη πνοή».
Τέλος, στη συνάντηση τέθηκε στο επίκεντρο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τον Απόστολο Κατσιφάρα να ζητά να γίνει άμεσα ο σχεδιασμός για τα επείγοντα έργα που θα πρέπει να γίνουν και αφορούν κυρίως, συντηρήσεις οδών, άρση επικινδυνότητας, αντιπλημμυρικά κ.α.
***