«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Το "νεκροταφείο" της ΕΘνικής Οδού Αγρινίου Αντιρρίου

Το νεκροταφείο της Εθνικής Οδού

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ επιχείρησε να συζητηθεί πριν την ημερήσια διάταξη η μεγάλη επικινδυνότητα του οδικού τμήματος της Εθνικής Οδού από τον κυκλικό κόμβο (πρώην Αλλιμέντα) μέχρι και τον χείμαρρο της Ερμίτσας.
Το ζητούμενο για την παράταξη μας, δεν ήταν άλλη μια διεκπεραιωτική - τεχνοκρατική συζήτηση, η οποία θα κατέληγε σε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, αλλά μια ομόφωνη απόφαση για την ανάληψη ουσιαστικών δράσεων για την άρση αυτής της επικινδυνότητας,
Η απόφαση αυτή θεωρούμε πως επ’ ουδενί δεν θα μπορούσε να αναβληθεί, γιατί...
η εμπλοκή του δήμου Αγρινίου είναι εξαιρετικά μεγάλη και τραγική: Είναι αυτός που σε αυτό το έργο «νεκροταφείο» βάζει τους νεκρούς και τους τραυματίες.
Η πρόταση ψηφίσματος/απόφασης που καταθέσαμε μετά από συνεννόηση με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκατέρωθεν του οδικού αυτού τμήματος έχει ως εξής:

============
Πρόταση ψηφίσματος/απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

Το σύνολο των κατοίκων του διευρυμένου δήμου Αγρινίου, καθώς και οι διερχόμενοι από την περιοχή, είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ένα δημόσιο έργο, το οποίο και από τη φύση της κατασκευής του, και από την προχειρότητα της ελλιπούς ολοκλήρωσης του, αποτελεί ένα σύγχρονο «νεκροταφείο», μεταφορικά και πραγματικά. Το έργο αυτό είναι το δημόσιο και θανατηφόρο έργο, της «βελτίωσης», όπως κατ΄ ευφημισμόν μάλλον έχει ονομασθεί, του τμήματος της Εθνικής Οδού Αγρινίου - Αντιρρίου από τον κυκλικό κόμβο του Αγρινίου (πρώην Αλλιμέντα) έως τον χείμαρρο της Ερμίτσας.
Το σύνολο των επαγγελματικών σωματείων  που χρησιμοποιούν καθημερινά το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, οι κάτοικοι των συνοικιών «Στρογγυλέϊκα», «Αγ, Ιωάννη Ρηγανά» και «Γιαννούζι»,  καθώς και το σύνολο των επιχειρηματιών που οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται εκατέρωθεν του συγκεκριμένου «νεκροταφείου», έχουν με υπομνήματα, αποφάσεις και δράσεις επισημάνει και τονίσει σε όλους τους τόνους το οφθαλμοφανές της επικινδυνότητας του. Ήδη στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα δύο συμπολίτες μας πλήρωσαν με την ζωή τους την εγκληματική αδιαφορία των παρακάτω αρμόδιων υπηρεσιών:
·         Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων [Τμήμα Κατασκευής Έργων(Τ.Κ.Ε.)],
·         Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ)
·         Μεγάλα Έργα Δυτικής Ελλάδας (ΜΕΔΕ)
·         ΔΟΜΟΚΑΤ ΑΕ (Κατασκευάστρια Εταιρεία)
·         Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τις αρμόδιες υπηρεσίας της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, ο αριθμός των αυτοκινητικών ατυχημάτων που συμβαίνουν καθημερινά, κάθε άλλο παρά τον εφησυχασμό μπορούν να προκαλέσουν.
Ένας μεγάλος αριθμός συνδημοτών μας είναι αναγκασμένος σε καθημερινή βάση να βρίσκεται αντιμέτωπος με τον θάνατο, αφού το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί βασική κεντρική αρτηρία του αστικού ιστού της πόλης του Αγρινίου σε μήκος μεγαλύτερο των 4ων χιλιομέτρων και ουδεμία ασφαλής διάβαση πεζών υφίσταται. Η μη ύπαρξη επίσης κεντρικού διαζώματος σε συνδυασμό με την εμπορικότητα που αναπτύσσεται εκατέρωθεν της οδού, καθιστούν την συγκεκριμένη αρτηρία θανατηφόρα.
Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής αγωνίζονται χρόνια τώρα για:
·         Να φύγουν οι διαχωριστικές μπάρες εκατέρωθεν της Εθνικής οδού έτσι ώστε να ενοποιηθούν οι παράδρομοι με τον κεντρικό άξονα του δρόμου, δίνοντας την δυνατότητα λειτουργίας δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
·         Να κατασκευαστεί ασφαλές κεντρικό διάζωμα στη μέση της οδού
·         Να δημιουργηθούν οι κυκλικοί κόμβοι (τύπου πρώην ΑΛΛΙΜΕΝΤΑ), όπως ακριβώς προέβλεπε ο  παλαιότερος σχεδιασμός, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής αναστροφή.
·         Να κατασκευαστούν άμεσα τρείς τουλάχιστον υπέργειες διαβάσεις πεζών. Η μία οπωσδήποτε στο ύψος του νέου νοσοκομείου και η άλλη στο ύφος του Σταθμού των Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ).
Η εγκληματική και θανατηφόρα αυτή κατασκευή, ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Είναι επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας και άμεση προτεραιότητα της η ορθή ανακατασκευή του δρόμου με στόχο την πλήρη και ουσιαστική ασφάλεια, όσων οδηγών και πεζών των χρησιμοποιούν, καθώς και όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή.
Προς τούτο το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου
σήμερα 26/10/2015
ψηφίζει και αποφασίζει τα παρακάτω:
1.       Ο δήμαρχος Αγρινίου, το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του, να καλέσουν τις ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ σύσκεψη καθορισμού και συντονισμού δράσεων, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν οι βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, η αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά, οι εκπρόσωποι των αρμόδιων και εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων, καθώς και οι εκπρόσωποι των κατοίκων, των επαγγελματιών της περιοχής και των επαγγελματικών σωματείων (ΚΤΕΛ, Αστικό ΚΤΕΛ, Ράδιο ταξί Αγρινίου και των φορτηγών), που τα τελευταία χρόνια οργανωμένα αγωνίζονται για τα παραπάνω, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα, αποτελεσματική συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, για την υλοποίηση των παραπάνω εργασιών, που η ασφάλεια των χρηστών του έργου, καθώς και η τοπική κοινωνία, απαιτεί.
2.       Να δημοσιευθεί η παρούσα απόφαση στο σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου του Δήμου της περιοχής καθώς επίσης και σε μία ημερήσια εφημερίδα της Περιφέρειας και των Αθηνών.
3.       Όσοι αρμόδιοι να διεκδικήσουν ή να αποφασίσουν αποτελεσματικά για τα παραπάνω για μια ακόμα φορά αδιαφορήσουν, θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί για κάθε μία ξεχωριστά περίπτωση ατυχήματος ή τραγικού δυστυχήματος που θα πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα της Εθνικής Οδού Αγρινίου Αντιρρίου.
============
Δυστυχώς το θέμα δεν συζητήθηκε χθες, αφού έτσι αποφάσισε η πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου, η οποία, εκ του αποτελέσματος, αποδέχθηκε την πρόταση του Δημάρχου για αναβολή της συζήτησης μέχρι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα περίπου.
Λέμε «δυστυχώς», γιατί μέχρι τότε κανείς δεν ξέρει πόσα ατυχήματα ή δυστυχήματα θα χρεωθεί, η χρόνια αυτή αμέλεια του Δήμου Αγρινίου να αναλάβει δράση για την αντιστροφή της συγκεκριμένης εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης.
Ελπίζουμε αυτός ο μηνιαίος απολογισμός να είναι μηδενικός.