«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Την Παρασκευή 23/10 πραγματοποιήθηκε περιοδεία από κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης αποτελούμενο από τον Αλέκο Θανόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Δ.Αχαίας, και τον Κώστα Κοτσιλιάνο, περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να διαπιστωθούν τα προβλήματα και οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες και στις υποδομές.
Το κλιμάκιο περιόδευσε στις περιοχές...
του Βουπρασίου, στου Λάππα και στα Σαγέϊκα.Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα προβλήματα του λαού της περιοχής, τον προβληματισμό τους για τις πρόσφατες πλημμύρες, την αγωνία τους για την αποφυγή αντίστοιχων περιπτώσεων στο μέλλον. Ταυτόχρονα οι μικροί αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής εξέφρασαν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και από τα νέα μέτρα και τα χαράτσια που φέρνει η  υλοποίηση του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση Συριζα-ΑΝΕΛ, που  με έντονη σφοδρότητα θα πλήξουν τη ζωή τους.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσαν πως οι συγκεκριμένες καταστροφές δεν  αποτελούν μοιραία γεγονότα, δεν μπορεί να αποδίδονται σε “θεομηνίες” ή στις κλιματολογικές αλλαγές όπως λέγεται. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Aχαία και στην Ηλεία  αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας  και τον άναρχο χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, δήμοι, περιφέρεια, κυβένηση, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που χρηματοδοτεί προκλητικά τους επιχειρηματίες και όχι τα αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη ζωή του λαού τεχνικά έργα και υποδομές.

 Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Γι’ αυτό και τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα από τα κονδύλια της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ενημέρωσαν πως από την πλευρά τους θα πιέσουν έτσι ώστε όχι μόνο να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, αλλά και να αποζημιωθούν στο συνολό τους (100%), οι καταστροφές που υπάρχουν στις καλλιέργεις, σε αγροτικό κεφάλαιο, κατοικίες και σε εμπορεύματα. Θα πιέσει ώστε να διεκδικηθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την μελέτη και κατασκευή των κατάλληλων υποδομών, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Οι μαζικοί φορείς των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, των νέων και των γυναικών της Δ.Αχαίας από κοινού να διεκδικήσουν:
·        Να καταγραφούν οι ζημίες και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% και στην πραγματική τους αξία για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές - γεωργικές εγκαταστάσεις και τις αντίστοιχες δραστηριότητες (καλλιέργεις κτλ).
·        Να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από βραχοπτώσεις - καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο.
·        Να γίνουν τα αναγκαία έργα αντισεισμικής,αντιπλημμυρικής προστασίας και πιο συγκεκριμένα  να επισκευαστεί το αντλιοστάσιο της Κ.Αχαίας, επισκευή και αναβάθμιση του υπάρχοντος αποχετευτικού συστήματος, καθαρισμό των ρεμάτων της περιοχής, του ποταμού Πείρου με ευθύνη του κράτους, επισκευή του αγωγού της ΒΙΠΕ με ευθύνη της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ(Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας είναι άλλωστε ιδιοκτησία) ούτως ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές υπερχειλίσεις αποβλήτων και διασπορά τους στον Πατραικό.
·        Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
·        Αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των οικισμών του νησιού και για αντισεισμική προστασία των δημόσιων κτιρίων, σχολείων, του Κέντρου Υγείας Κ.Αχαίας.