«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 23-10-2015

Εργασίες συντήρησης στο επαρχιακό δίκτυο Αιγιαλείας ύψους 500.000 ευρώ

Μία νέα σύμβαση για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων στους επαρχιακούς δρόμους της Αιγιάλειας υπέγραψε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαίας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Η υπογραφή της σύμβασης με τίτλο «Συντηρήσεις – Αποκαταστάσεις στις Επαρχιακές Οδούς Δήμου Αιγιαλείας έτους 2015», έγινε στο γραφείο του...
Αντιπεριφερειάρχη με την παρουσία του Δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου και του ανάδοχο.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, με πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ501) και αφορά την αποκατάσταση επαρχιακών δρόμων του Δήμου Αιγιαλείας, με εργασίες ασφαλτόστρωσης, τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας και άλλων απαραίτητων εργασιών.
«Έχουμε μεγάλες ανάγκες σε Δήμους σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, όμως αρχικά προσπαθούμε εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας να εστιάσουμε τις παρεμβάσεις μας σε επείγοντα και επικίνδυνα σημεία» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος συμπληρώνοντας πως «στόχος μας είναι μέσα από τους ελάχιστους πόρους που έχουμε να θωρακίσουμε την οδική ασφάλεια και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας».

 ***


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής για βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη της ARLEM
Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπή για τη Βιώσιμη Εδαφική Ανάπτυξη (Commission for Sustainable Territorial Development) της ARLEM (Συνέλευση των Ευρω-Μεσογειακών Περιφερειών και Δήμων) θα συμμετάσχει τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Την Περιφέρεια θα εκπροσωπήσει ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Καρπέτας.
Κατά τη συνεδρίαση, πρόκειται να συζητηθούν δύο θεματικές εκθέσεις, μία για την απασχόληση και την εδαφική ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου και μία για ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου.
Επιπλέον, ως συνέχεια της έκθεσης της ARLEM με θέμα «Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη διαχείριση της μετανάστευσης στην περιοχή της Μεσογείου», θα υπάρξει συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις που συνδέονται με την μετανάστευση στην περιοχή της Μεσογείου.
Τέλος, θα παρουσιαστεί το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας, το πρόγραμμα Med 2014-2020, και ιδίως τα σημεία σχετικά με τη διασυνοριακή συνεργασία.
Η ARLEM (Συνέλευση των Ευρω-Μεσογειακών Περιφερειών και Δήμων - Assemblée Régionale et Locale Euro-Méditerranéenne) είναι Όργανο της Επιτροπής των Περιφερειών από το 2010.
Πρόκειται για την συνέλευση των περιφερειακών και τοπικών αιρετών εκπροσώπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και των Μεσογειακών εταίρων της. Αντιπροσωπεύει την εδαφική διάσταση στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UoM), επιτρέποντας εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τις τρεις ακτές της Μεσογείου να εκπροσωπήσουν τοπικές και περιφερειακές αρχές σε πολιτικό επίπεδο, να διατηρήσουν τον πολιτικό διάλογο και την προώθηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας.
***

Η συντήρηση του οδικού δικτύου, οι κοινωνικές δομές και οι μαθητές από την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο
Τα έργα συντήρησης στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, οι κοινωνικές δομές που λειτουργούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η αναγκαιότητα συνέχισής τους, καθώς και η θέσπιση βραβείου επαίνου για την επιβράβευση της ομάδας των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καστριτσίου Πατρών και της ομάδας των μαθητών του 7ου ΕΠΑ.Λ-1ο Ε.Κ. Πατρών, οι οποίες προκρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε η Πρόεδρος του Σώματος Αναστασία Τογιοπούλου η 18η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, θα διεξαχθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 15.00΄ στην Πάτρα, στην αίθουσα του πρώην Εργοστασίου «Λαδόπουλος» (Ακτή Δυμαίων 50).
Συγκεκριμένα, θα γίνει ενημέρωση για τα έργα συντήρησης που γίνονται στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τις εργασίες συντήρησης, ασφαλτικών , τεχνικών και υδραυλικών έργων που γίνονται, την πορεία των εργασιών, τον προϋπολογισμό και την απορροφητικότητα αυτών.
Επιπλέον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής στηρίζει την προσπάθεια διατήρησης των δομών (Γραφείο Διαμεσολάβησης, Δομή Παροχής Συσσιτίων, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Τράπεζα Χρόνου και Δημοτικό Λαχανόκηπο) που λειτουργούν στις πόλεις των Πατρών και του Αγρινίου.
«Πρόκειται για δομές με πολλαπλό όφελος ως προς την εξυπηρέτηση μεγάλης ομάδας επωφελούμενων συμπολιτών μας, που διαβιώνουν σε συνθήκες κάτω του ορίου της φτώχειας, ως προς την απασχόληση κοινωνικών επιστημόνων και άλλου προσωπικού και ως προς την διαμόρφωση νέων προγραμμάτων στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  Α΄ και Β΄ βαθμού» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ζητώντας να συνεχιστεί η λειτουργία τους.
Παράλληλα, να σημειωθεί πως στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα προταθεί προς έγκριση η αναγκαιότητα θέσπισης βραβείου επαίνου για την επιβράβευση της ομάδας των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καστριτσίου Πατρών, και της ομάδας των μαθητών του 7ου ΕΠΑ.Λ-1ο Ε.Κ. Πατρών, οι οποίες προκρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που θα διεξαχθεί στην Ντόχα, από 6 έως 8 Νοεμβρίου 2015, καθώς και η έγκριση δαπάνης ποσού για την πληρωμή του αεροπορικού εισιτηρίου κάθε μαθητή, για να ταξιδεύσει στο Κατάρ και να λάβει μέρος στο διαγωνισμό.
Να σημειωθεί πως εκτός των προαναφερθέντων θεμάτων, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η έγκριση του ετήσιου προγράμματος προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2016, ο καθορισμός τρόπου διεξαγωγής δημοπρασίας έργων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας , η έγκριση πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση ζημιών των γεφυριών Τέμπλας και Αυλακίου που προκλήθηκαν από θεομηνία τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2015», με προυπολογισμό 230.000,00 ευρώ από το ΣΑΕΠ 001 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Π.Δ.Ε και τέλος η έγκριση της 3ης Τροποποίησης του Ετήσιου Επενδυτικού Προγράμματος 2015 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτούμενου από τους Κ.Α.Π. και χρηματοδότηση έργων Κ.Α.Π. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
***
Ενημέρωση και διαβούλευση για το Πενταετές Επιχειρησιακό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τη Δευτέρα στο ΤΕΕ

Ειδική ενημέρωση για στρατηγικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως παρουσιάστηκαν στη 1η φάση  του πενταετούς επιχειρησιακού της σχεδιασμού, αλλά κυρίως σε μια ανταλλαγή απόψεων για την υλοποίηση κοινά σχεδιασμένων δράσεων, πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 στα γραφεία του ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας (Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα).
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ολοκλήρωσε την 1η φάση εκπόνησης του πενταετούς επιχειρησιακού της  στρατηγικού σχεδιασμού για την περίοδο 2014-2019, μετά την έγκρισή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Η 2η φάση αφορά την εξειδίκευση του  στρατηγικού σχεδιασμού της ΠΔΕ σε συγκεκριμένες κατηγορίες δράσεων και έργα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.
«Σε μια πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία, γενικά για τον τόπο μας και ειδικά για τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, που το ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση και σταθεροποίηση της οικονομίας, είναι απαραίτητο να συντονίσουμε το βηματισμό μας στην κατεύθυνση βέλτιστης αξιοποίησης των δεδομένων οικονομικών πόρων με την υλοποίηση έργων και δράσεων που θα στηρίξουν ουσιαστικά τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος.
Η παρουσίαση θα γίνει από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ερευνητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).