«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Εφαλτήριο νέων αγώνων η Πανελλαδική Σύσκεψη της ΠΑΣΥ


Εκλέχτηκε η νέα Πανελλαδική Γραμματεία
Η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες για οργάνωση της κοινής δράσης και του συντονισμού των αγροτών και κτηνοτρόφων, με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα της πανελλαδικής σύσκεψης της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, (ΠΑΣΥ), που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στη Λάρισα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Στη σύσκεψη, που ήταν μαζική - συμμετείχαν εκπρόσωποι του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος από όλες τις περιοχές της χώρας - έγινε, επίσης, συζήτηση για τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν ως, άμεση αγωνιστική απάντηση στη νέα, σφοδρή επίθεση που εξαπολύουν ενάντια στην μικρομεσαία αγροτιά κυβέρνηση και τρόικα...

Μια επίθεση που εκδηλώνεται με παλιά και νέα σκληρά, αντιαγροτικά μέτρα, όπως η άγρια φορολόγηση στο αγροτικό εισόδημα και στα αγροτεμάχια από το νέο έτος, τα χαράτσια για τα σπίτια και τις αποθήκες, για το αγροτικό ρεύμα και το αγροτικό πετρέλαιο, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις άδειες των γεωτρήσεων και τις σταυλικές εγκατατάσεις, για τις μειώσεις στις επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Καυσίμων, για τις νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και στις καλλιέργειες που θα επιβληθούν με τη νέα ΚΑΠ, τις κατασχέσεις για χρέη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών και τις απειλές ότι θα τους πάρουν τα σπίτια και τη γη τους κ.α. Κι όλα αυτά συνοδεύονται με την επανεμφάνιση των αγροτοδικείων που στόχο έχουν την τρομοκράτηση των αγροτών, ώστε να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Ειδική αναφορά έγινε στην όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κινδυνεύουν, άμεσα, με αφανισμό, καθώς προχωράει γοργά η η συγκέντρωση της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και παραγωγής σε λίγα χέρια. Τονίστηκε ότι η αντίδραση των κτηνοτρόφων σ' αυτή τη ζοφερή προοπτική πρέπει να είναι άμεση και υπάρχει ο προσανατολισμός για πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων μέσα στον Δεκέμβρη.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ να βάλουν τα δυνατά τους για την προετοιμασία και την πετυχημένη οργάνωση των κινητοποιήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων που προγραμματίζονται να γίνουν, το προσεχές διάστημα, σε εφορίες, τράπεζες, γραφεία της ΔΕΗ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε πολλούς νομούς της χώρας.
Εντατικές θα είναι οι προσπάθειες και για την επιτυχία των αγροτικών συλλαλητηρίων που προγραμματίζονται σε διάφορες περιοχές - απόφαση για πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, στις 10 Δεκέμβρη, στη Λάρισα, έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και για την ίδια μέρα προγραμματίζεται παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο κτηνοτρόφων - ενώ στο πλαίσιο του πανελλαδικού συντονισμού των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των επιτροπών των αγροτικών μπλόκων που είχαν συγκροτηθεί στη διάρκεια της μεγάλης, πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, τον περασμένο Φλεβάρη.
Στις αρχές του ερχόμενου Γενάρη θα ξαναγίνει πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στην οποία θα εξεταστούν τα αποτελέσματα της δουλειάς που θα έχει γίνει μέχρι τότε και η παραπέρα πορεία του αγώνα.
Κεντρικό ζήτημα για την ΠΑΣΥ είναι η συσπείρωση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων στη βάση της καταδίκης της πολιτικής που γεννά τα προβλήματά τους. Συσπείρωση η οποία θα γίνεται σε αιτήματα και στόχους πάλης που θα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της σύγκρουσης και ρήξης, γιατί αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική δεν υπάρχει σωτηρία για τον μικρό και μεσαίο αγρότη.
Υπογραμμίζει ακόμα η ΠΑΣΥ, ότι όρος για να υπάρξουν κατακτήσεις σήμερα είναι η πολύ καλύτερη οργάνωση των αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών, η μαζικοποίηση τους, η μαζική συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται και η συμπόρευση με το λαϊκό κίνημα. Εν τέλει, η συγκρότηση της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας με στόχους πάλης κοινούς, ώστε να χτυπούν όλοι στην ίδια κατεύθυνση, το δυνάμωμα της.
Άμεση ανάγκη η ανασυγκρότηση
Στην εισήγηση που παρουσίασε στη σύσκεψη ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος, το οποίο δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση, ενώ και οι αγώνες που γίνονται είναι κατώτεροι των αναγκών και των περιστάσεων, υπολείπονται της βάρβαρης επίθεσης που οι αγρότες δέχονται στο εισόδημα και τη ζωή τους.
Συγκεκριμένα:
  • Ελάχιστοι από τους υπάρχοντες αγροτικούς συλλόγους έχουν μια σταθερή λειτουργία και παρέμβαση στα προβλήματα του χώρου τους κι αρκετοί είναι σύλλογοι - σφραγίδα.
  • Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων είναι λίγες και παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες και μεγαλύτερες από τις συγκροτημένες δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ, απέχουν πολύ από τις δυνατότητές τους, αλλά και από τις ανάγκες για παρέμβασή τους που υπάρχουν σήμερα.
  • Οι τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, όπως και οι ΣΕΚ - ΠΕΚ στους κτηνοτρόφους, αλλά και η ΠΕΝΑ για τους νέους αγρότες, στηρίζουν, επί της ουσίας, την αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ και με τη στάση τους, καλλιεργούν την ηττοπάθεια στο αγροτικό κίνημα, στέκονται εχθρικά απέναντι στους αγώνες των αγροτών.
Είναι λοιπόν, αναγκαία η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, ώστε:
  • Να οργανώσει, με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις, την αντίσταση και την αντεπίθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
  • Να συμβάλλει στη συγκρότηση της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας με τα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ των μικρών αυτοαπασχολουμένων, το ΜΑΣ των σπουδαστών, την ΟΓΕ των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.
Παντού, ισχυροί αγροτικοί σύλλογοι
Για να προχωρήσει η ανασυγκρότηση - τονίζεται στην εισήγηση - είναι πρωταρχικό κι απαραίτητο, να ενισχυθούν οι υπάρχοντες αγροτικοί σύλλογοι και να δημιουργούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν. Με πρωτοβουλίες των τοπικών Γραμματειών της ΠΑΣΥ, μπορεί και πρέπει να συγκροτηθούν, σε κάθε χωριό, ή και σε ομάδα όμορων χωριών, αγροτικοί σύλλογοι, οι οποίοι:
  • Θα αποτελούν τον κύριο μαζικό φορέα στο χωριό και θα πρωτοστατούν στην πάλη για κάθε πρόβλημα που αφορά στους κατοίκους της υπαίθρου.
  • Θα στηρίζουν κάθε άνθρωπο που υποφέρει και έχει την ανάγκη τους, έστω με προσωρινά μέτρα ανακούφισης και ταυτόχρονα, θα οργανώνουν το χωριό, απαιτώντας συνολικά μέτρα αλλαγής της κατάστασης.
  • Θα συμβάλλουν στο δυνάμωμα της κοινής δράσης και στον συντονισμό με τα ταξικά σωματεία των εργατών, των βιοτεχνών και εμπόρων, τους φορείς της νεολαίας και των γυναικών.
Η προοπτική των αγώνων
Σε ότι αφορά στο περιεχόμενο και την προοπτική των αγροτικών αγώνων, επισημαίνεται πως δεν αρκεί η προβολή και η διεκδίκηση μόνο οικονομικών αιτημάτων, αλλά χρειάζεται το κάθε πρόβλημα να συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική που το γεννά. Προοπτική δεν υπάρχει χωρίς ο αγώνας να στρέφει τα πυρά ενάντια της ΚΑΠ της ΕΕ και τις αποφάσεις της, την στενά συνδεδεμένη μαζί της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν μπορεί και δεν είναι ζήτημα απλής εναλλαγής και καλύτερης ή χειρότερης διαχείρισης στα πλαίσια της ΕΕ.
Σχετικά δε με την ανάγκη μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας που προβάλλει η ΠΑΣΥ, σημειώνεται: Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό, σε ύλες, σε ορυκτό πλούτο. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία. Το ίδιο και η γη. Αυτό δε σημαίνει ξεκλήρισμα, αντίθετα προστατεύει από αυτό τους μικρομεσαίους αγρότες. Σημαίνει ότι κάθε αγρότης έχει δουλειά, προστασία της παραγωγής του, μέλλον, είτε στην κρατικά οργανωμένη αγροτική μονάδα, είτε στον παραγωγικό συνεταιρισμό. Σημαίνει ότι θα έχει δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες στην  Πρόνοια και στην Παιδεία, δικαίωμα στις διακοπές, αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.
Ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς μπορεί να συνενώσει τους παραγωγούς, να μειώσει αισθητά το κόστος παραγωγής με την ολόπλευρη στήριξη του κράτους, να αυξήσει θεαματικά την παραγωγή. Εξασφαλίζει κάλυψη της παραγωγής και του κόπου των αγροτών, καθώς τα προϊόντα τους θα συγκεντρώνονται από την κρατική μηχανή, χωρίς το φόβο "κανονιών" και το άγχος της πώλησης και ένα μέρος τους θα διακινείται από τους ίδιους του συνεταιρισμούς.
Με αυτή την πρόταση, που πρέπει να γίνει κυρίαρχη στους φτωχούς αγρότες, μπορεί να δοθεί απάντηση στην σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Και σ' αυτό το πλαίσιο μπορούν και πρέπει να συνεχιστούν οι κοινές πρωτοβουλίες ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ ενάντια στην άγρια φορολόγηση και τα κάθε είδους χαράτσια, την μετατροπή της γης σε βιομηχανική και την κοροϊδία των φωτοβολταϊκών, τις αυξήσεις στη ΔΕΗ κ.α, καθώς επίσης, για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών εγχώριων προϊόντων, που μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και να αναπτύξουν κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας και μεταποίησης, εξασφαλίζοντας και θέσεις εργασίας, για τα ζητήματα Παιδείας, Υγείας κ.α.
Κοινό μέτωπο
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ πρόσφερε 1000 ευρώ στην ΠΑΣΥ ως οικονομική της ενίσχυση για την αντιμετώπιση των αναγκών της ενόψει και των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων.
Στον χαιρετισμό του εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γ. Πέρρος, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος στους αγώνες της αγροτιάς και ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: Είμαστε εδώ και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπουν στη μάχη, στην κοινή δράση, όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι, όλοι όσοι πιστεύουν ότι οι αγώνες θέλουν συμμαχία. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για συλλογική οργάνωση παντού. Η κοινωνική συμμαχία μπορεί και πρέπει να δώσει αισιοδοξία και προοπτική στους αγώνες. Θέλουμε να χτίσουμε μια κοινωνία στην οποία τα παιδιά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα είναι αφέντες του πλούτου που παράγουν.
Η νέα Γραμματεία της ΠΑΣΥ
Στη σύσκεψη συγκροτήθηκε νέα, 13μελής, Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, στη οποία συμμετέχουν οι: Νίκος Αγγέλου, (Αργολίδα), Αβραάμ Εγρές, (Κοζάνη), Σπύρος Κλινάκης, (Πρέβεζα), Δημήτρης Κολοβός, (Αρκαδία), Σπύρος Κοτοπούλης, (Αιτωλοακαρνανία), Ρίζος Μαρούδας, (Λάρισα), Βαγγέλης Μπούτας, (Καρδίτσα), Στέργιος Νικητόπουλος, (Σέρρες), Αλέκος Ουγγρίνος, (Πέλλα), Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, (Θεσσαλονίκη), Χρήστος Πάσουλας, (Φθιώτιδα), Θόδωρος Συμεωνίδης, (Καβάλα), Γιάννης Τσιούτρας, (Καρδίτσα).
Κατηγορία: