«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ο Μπελογιάννης ζει μες την καρδιά μας!!!

 Σαν σήμερα στις 30 Μάρτη 1952 εκτέλεσαν τον Νίκο Μπελογιάννη!


Ήταν 1η Μάρτη του 1952 όταν ο Νίκος Μπελογιάννης, ο ακατάβλητος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο αταλάντευτος κομμουνιστής ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο»! καταδικάστηκε από το τακτικό στρατοδικείο, μαζί με εφτά ακόμα συντρόφους του, σε θάνατο…
Σαν σήμερα 61 χρόνια πριν στις 30 Μάρτη το 1952 στέκεται αγέρωχος μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στο Γουδή
Εκτέλεσαν τον Νίκο Μπελογιάννη Κυριακή ξημέρωμα …σιμά στη χαραυγή!
Νύχτα δεν έκαναν εκτελέσεις… ούτε οι Γερμανοί!!

  Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση -ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Εάν έκανα δήλωση αποκήρυξης θα αθωωνόμουνα κατά πάσα πιθανότητα μετά μεγάλων τιμών... Αλλά η ζωή μου συνδέεται με την ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του... Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».
*
Τούτα τα λόγια του Μπελογιάννη προς τους στρατοδίκες του, που ειπώθηκαν το Νοέμβρη του 1951, θα δονούν για πάντα τις καρδιές όλων εκείνων που
δεν κάνουν «δήλωση μετανοίας» απέναντι σε κανένα στρατοδίκη, απέναντι σε κανένα απόσπασμα,
παραμένοντας πιστοί στην ιδεολογία τους, στις πεποιθήσεις τους,
περπατώντας, όποιο κι αν είναι το τίμημα, στο δρόμο της ανθρωπιάς, της αλήθειας, της τιμής και του δίκιου.
Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
*

***
 Θυμάμαι…σε μία απ’ τις πρώτες προβολές της ταινίας του Νίκου Τζίμα «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» την κατανυκτική ατμόσφαιρα στην αίθουσα του REX  στην Πανεπιστημίου. Πρώτη φορά στη ζωή μου…τότε το 1980, έζησα το φαινόμενο θεατές να χειροκροτούν κατά την διάρκεια της προβολής της ταινίας!! Ιδιαίτερα στη σκηνή της απολογίας του Μπελογιάννη!!!
Το μόνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν… όταν συγκινημένοι οι περισσότεροι θεατές, βρεθήκαμε στην έξοδο του κινηματογράφου. Εκεί ανάμεσα στους θεατές που εξέρχονταν ήταν κι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι…στάθηκαν με τα μαντήλια στα χέρια και σκούπιζαν τα βουρκωμένα μάτια τους!!!

Δείτε Ακόμα ΕΔΩ: http://www.alfavita.gr Σαν σήμερα εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης (Αφιέρωμα)


Όσο υπάρχουν αδικημένοι Λαοί, που στενάζουν κάτω απ’ τον καπιταλιστικό ζυγό, θα υπάρχει και κίνημα Αντίστασης που θα γεννά… Μπελογιάννηδες!!!

Δημήτρης Ντόκας