«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Για τον διαχρονικό ρόλο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μια φωνή απ’ τα παλιά»

Λάβαμε από τον συνάδελφο Γ.Τ. το παρακάτω κείμενο το οποίο προσυπογράφουμε και δημοσιοποιούμε.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.
«Για τον διαχρονικό ρόλο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μια φωνή απ’ τα παλιά»
Γ.Τ.
Στις 14-3-2013 ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η ανοχή των εμπόρων για τις πορείες εξαντλείται.

Το καθεστώς των καθημερινών αποσπασματικών και χωρίς κανόνες εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έχει στραγγαλίσει τους συναδέλφους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και...
υπό καθεστώς ομηρίας, καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να επιβιώσουν, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Κράτος. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επανέρχεται για μία ακόμη φορά και απαιτεί από την Πολιτεία τη ψήφιση Νόμου κατ’ επιταγή του Συντάγματος, ώστε πέρα από το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης να προστατευθεί επιτέλους και το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει, να αναπνέει, να κινείται και να εργάζεται ελεύθερα τις ημέρες των πάσης φύσεως κινητοποιήσεων. Αν η συντεταγμένη πολιτεία εξακολουθήσει την ένοχη ανοχή της σε τέτοια θέματα και δεν υιοθετήσει άμεσα την έκκλησή μας, θα πρέπει να αναλάβει πλέον αυτή και μόνο, όλες τις ευθύνες πολιτικές και ουσιαστικές που της αναλογούν, για τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη και καταστροφή της πρωτεύουσας, της αγοράς της και της μεσαίας τάξης που διαχρονικά αποτελεί τον σταθερό αιμοδότη της Εθνικής οικονομίας».

Σε σχέση λοιπόν με αυτή την ανακοίνωση, μια φωνή απ’ τα παλιά θέλει να σημειώσει:
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Ε. Σ. Αθηνών, στη συγκεκριμένη συγκυρία, αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για να ανοίξει επιτέλους ο διάλογος στους εμπόρους και δημόσια.

1/ Για τον Δούρειο ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών και την ακέραια και απόλυτη συνευθύνη τους στην λήψη και υλοποίηση των πολιτικών που κλείνουν τα μαγαζιά, νεκρώνουν τις αγορές, καταστρέφουν τις οικογένειες και αφανίζουν την μεσαία τάξη.
2/ Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Ε. Σ. Αθηνών δεν προέκυψε σε τυχαία χρονική στιγμή, αντίθετα, είναι «το κοινωνικό άλλοθι» για την αυταρχικότερη και δυναμικότερη καταστολή – από

την τρικομματική κυβέρνηση – κάθε διεκδίκησης, κάθε πολίτη που ζητά το συνταγματικό του δικαίωμα να ζει, να αναπνέει, να κινείται και να εργάζεται.          
3/ Ο Ε. Σ. Αθηνών πάντα πρωτοπορεί «και βγαίνει στο κλαρί» όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Και
Τώρα το απαιτούν
Γιατί πρέπει να μην υπάρχουν αντιδράσεις

→ για τα πεινασμένα παιδιά.
→ για τις χημικές φυσούνες των Ματατζίδων.
→ για τα κλομπ των ασφαλιτών.
→ για τις αντιδράσεις των κατοίκων στις Σκουριές.
→ για το ξεπούλημα των νησιών, των υποδομών, του ορυκτού πλούτου και της εθνικής κυριαρχίας.
→ για τις κομμένες συντάξεις, τους μισθούς, το φάρμακο.
Ο Ε. Σ. Αθηνών είναι ένας «μεγάλος, ιστορικός και σπουδαίος Σύλλογος». Όλοι οι κυβερνώντες, όλοι οι καναλάρχες, όλοι οι εξουσιάζοντες, όλοι οι δικτάτορες, όλοι οι χουντικοί, συνομιλούσαν μαζί του, όπως βεβαίως και αυτός μαζί τους.
Γιατί πάντα το ένα χέρι πλένει το άλλο

4/ Ο Ε. Σ. Αθηνών πάντα ήταν με τον θύτη ενάντια στο θύμα. Πάντα ήταν ο πρόθυμος κοινωνικός εταίρος των κυβερνήσεων και επάξια θεωρείται σαν ο αυθεντικότερος εκφραστής των μεγαλεμπόρων και των ομίλων.
5/ Ο Ε. Σ. Αθηνών ποτέ δεν ενεργεί και δεν παρεμβαίνει παρορμητικά και αποσπασματικά.
   Σχεδιασμένα και με συνέπεια κατάφερε να απελευθερώσει τις προσφορές, να εκφυλίσει τις εκπτώσεις, να απελευθερώσει το ωράριο, να αρχίσει την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
6/ Ο Ε .Σ. Αθηνών στοχευμένα στρέφεται πάντα κατά των απεργών, πιέζει και απαιτεί άμεσα ή έμμεσα δικαστικές αποφάσεις κατά των απεργιών, επιστρατεύσεις εργαζομένων, απαγορεύσεις των κινητοποιήσεων.
7/ Ο Ε. Σ. Αθηνών ούτε από αφέλεια, ούτε λόγω χειραγώγησης:

-         Αποκρύπτει ότι τα μαγαζιά κλείνουν στο λεκανοπέδιο και πανελλαδικά, παντού και μαζικά και ας μην έχει γίνει ποτέ καμία διαδήλωση στην περιοχή τους.
-         Ξεχνά ότι ο τζίρος πανελλαδικά έχει τραγικά μειωθεί επειδή συνδέεται με τους μισθούς, τις συντάξεις, τα επίπεδα της ανεργίας, κοντολογίς το λαϊκό εισόδημα.

Τα αποκρύπτει και τα ξεχνά γιατί απλά το πολιτικό, οικονομικό σύστημα που διακονεί και τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων που υπηρετεί θεωρούν σαν προϋπόθεση για την κερδοφορία τους:

√ το άδειασμα της αγοράς από τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους.
√ την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.
√ τον σφαγιασμό των μισθών.
√ την καταστολή των διαμαρτυριών

8/ Ο Ε. Σ. Αθηνών πράγματι, δεν είναι το υποκινούμενο συνδικαλιστικό κονκλάβιο της ξένης και ντόπιας τρόικας.
Γι’ αυτό μην ξαφνιαστεί κανείς

Όταν θα απαιτήσει να αναλάβει την αποκατάσταση της τάξεως η σιδερένια φτέρνα του συστήματος.

15-3-2013                                                                    ΄΄ Μια φωνή απ’ τα παλιά ΄΄
                                                                                   Γ. Τ.