«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ερώτηση του ΚΚΕ για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κατάργηση τεσσάρων Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦ και ΠΕ).
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κατάργηση τεσσάρων ΠΚΠΦ και ΠΕ.
Υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ότι δήθεν νοιάζεται για τον αγροτικό τομέα. Οι πράξεις και πολιτικές της δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Αφού διαλύει, εξαφανίζει αναγκαίες υποδομές για την ανάπτυξη και προώθηση της αγροτικής παραγωγής, από πλευράς εγγύησης ασφάλειας και ποιότητας των προϊόντων...

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το προτεινόμενο οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τα οκτώ Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦ και ΠΕ) της χώρας καταργούνται τέσσερα (Ηράκλειο, Πάτρα, Ναύπλιο, Ιωάννινα) και παραμένουν τέσσερα (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βόλος). Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες και μεγάλες, ιδιαίτερα από δύο περιοχές, της Κρήτης και Πελοποννήσου που έχουν υψηλό ποσοστό αγροτικής παραγωγής και εντατικών καλλιεργειών.
Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού αυτά τα τέσσερα κέντρα είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής.
Ακόμα είναι απαράδεκτη η κατάργηση του ΠΚΠΦ και ΠΕ Αχαΐας που εξυπηρετεί και τα Ιόνια νησιά, αλλά και του Ηρακλείου που σημαίνει ότι σταματούν να λειτουργούν σε ολόκληρη την Κρήτη, απομονωμένη γεωγραφικά και περιβαλλόμενη από θάλασσα:
  • Οι Γεωργικές Προειδοποιήσεις της Κρήτης με περίπου 4.000 αποδέκτες.
  • Το Διαπιστευμένο Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων στο νησί.
  • Το Διαπιστευμένο Εργαστήριο Υπολειμμάτων φαρμάκων στα αγροτικά προϊόντα του νησιού.
  • Το Γραφείο Φυτοϋγειονομικού ελέγχου για την εισαγωγή και διακίνηση φυτικών προϊόντων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν θα αναιρέσει την κατάργηση των 4 Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (Ηράκλειο - Πάτρα - Ναύπλιο - Ιωάννινα) και τι μέτρα θα πάρει για την αναβάθμιση και των 8 κέντρων που λειτουργούν σήμερα».