«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ

Ευρεία σύσκεψη σήμερα στο Υ.Π.Ε.Κ.Α

Προς αξιοποίηση το εργοτάξιο της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου
Η αξιοποίηση των χώρων του πρώην εργοταξίου της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υ.Π.Ε.Κ.Α. Σωκράτη Αλεξιάδη, του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου Μανώλη Αγγελάκα, του Δημάρχου Ναυπακτίας Ιωάννη Μπουλέ, του Γενικού Δ/τη Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σάκη Παναγιωτόπουλου, εκπροσώπων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) και υπηρεσιακών παραγόντων....


Η συζήτηση εστιάστηκε στις χρήσεις που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον (επιχειρηματικό πάρκο, τουριστικές και άλλες εμπορικές χρήσεις), ενώ ύστερα από ανταλλαγή απόψεων, όλοι οι μετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση των χώρων του εργοταξίου είναι ένα σύμπλεγμα μικτών χρήσεων, αποτελούμενο από θεματικά πάρκα τουρισμού, αναψυχής, παραθερισμού και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας του Υ.Π.Ε.Κ.Α. τόνισε ότι η επιβεβλημένη αξιοποίηση του χώρου δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά εθνικό, που επηρεάζει τη συνολική εικόνα της χώρας. Κατέληξε δε, πως προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη και πλέον βιώσιμη λύση θα απαιτηθεί στενή και βήμα – βήμα συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.


Ειδική σύσκεψη σήμερα στο Υ.Π.Ε.Κ.Α

Δρομολόγηση λύσης για τη διαχείριση

των στερεών αποβλήτων της Ζακύνθου

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Ζακύνθου ήταν το αντικείμενο ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως του Υ.Π.Ε.Κ.Α. Μάρως Ευαγγελίδου, του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου Μανώλη Αγγελάκα, του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Διονύση Μυλωνά, του Δημάρχου Ζακύνθου Στυλιανού Μποζίκη, του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) Ζακύνθου Ανδρέα Ξένου και εκπροσώπων του Υπουργείου των Εξωτερικών, της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) του Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Μετά την ενημέρωση που έγινε από την εκπρόσωπο της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠ.ΕΞ Εύη Σκανδάλου, σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις προσφυγές που έχουν ήδη γίνει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Ζακύνθου, καθώς και την επικείμενη καταδίκη της χώρας μας, στο τέλος του 2013, έγινε εκτενής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να βρεθεί, άμεσα, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση.

Η πλέον δόκιμη λύση, για την παρούσα φάση, έστω και προσωρινή, κρίθηκε αυτή της αδειοδότησης και κατασκευής μονάδας δεματοποίησης, στην περιοχή του αεροδρομίου, παράλληλα με την αποκατάσταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ.

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, πρόκειται, άμεσα, να αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης, ενώ η ολοκλήρωσή του προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός στενού χρονοδιαγράμματος.



ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Κοινή συνεδρίαση για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί, αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 10.00, στην Τρίπολη, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλη Αγγελάκα.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ ο οποίος εκπροσωπεί τους Δήμους της Πελοποννήσου, καθώς και των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων, που ελήφθησαν στο ΥΠΕΚΑ, σε σύσκεψη στις 11 Μαρτίου, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη με αντικείμενο τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου.