«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΕΣΒΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ
(Ο.Ε.Σ.Β.Δ.Ε.Ν.)
Το Δ.Σ. της ΟΕΣΒΔΕΝ στην συνεδρίαση του στις 27/01/2013 συζήτησε το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ μετά και την  ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

·        Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις με την βοήθεια των ΜΜΕ έχουν φροντίσει να περάσουν την αίσθηση ότι η φοροδιαφυγή είναι ταυτισμένη με τις μικρές επιχειρήσεις και ότι φοροφυγάδες είναι οι μικρέμποροι και μικροεπαγγελματίες «που δε δίνουν απόδειξη»...

·        Πίσω από κάθε επίθεση που εκδηλώνεται ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους, εδράζεται η εκτίμηση ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σημεία καθυστέρησης, σε ό,τι αφορά το βαθμό συγκέντρωσης της διακίνησης και πώλησης εμπορευμάτων.
·        Σύμφωνα με τη κρατούσα αντίληψη στην Ε.Ε., ο χώρος που καταλαμβάνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, είναι χώρος που δικαιωματικά ανήκει στη μεγάλη επιχείρηση. Εκείνη που κάνει μεγάλες επενδύσεις σε μια αγορά και προσδοκά μεγάλες αποδόσεις. Κάτι τέτοιο δε διευκολύνεται από το μεγάλο δίκτυο των αυτοαπασχολούμενων, γι' αυτό και οι κυβερνώντες αναζητούν τις κατάλληλες μεθόδους να απαλλαγούν από εμάς.
·        Ένας τρόπος  είναι να μας υποχρεώσουν να πληρώσουμε περισσότερους φόρους.
  Να δημιουργήσουν συνθήκες στραγγαλισμού των μικρών αυτοαπασχολουμένων εμπόρων
Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που καθιέρωσαν ειδική φορολογική κλίμακα για τους αυτοαπασχολούμενους, μια κλίμακα απόλυτα ληστρική, που προβλέπει:

·  Κατάργηση κάθε αφορολογήτου ποσού.
·  26% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ.
·  Τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ (1.000 για τις εταιρείες),από 500 του προηγούμενου νόμου.

Τι σημαίνουν αυτά τα μέτρα για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, το αποτυπώνουν οι παρακάτω πίνακες.





                                             Τι δείχνουν οι πίνακες;

Όποιος δηλώσει εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, πρέπει να πληρώσει φόρο που φτάνει ακόμα και τα 3.250 €, και αν πληρώσει και τον ΟΑΕΕ, για να έχει περίθαλψη και σύνταξη, του μένουν το πολύ 1.669 ευρώ το χρόνο ή 139 ευρώ το μήνα. Αν έχει προσωπική  εταιρεία, του μένουν 1.169 ευρώ τον χρόνο ή 97ευρω τον μήνα.
Αυτά τα ψίχουλα θα αφήσει η κυβέρνηση στο 60% των αυτοαπασχολούμενων που δηλώνουν τέτοια εισοδήματα. Και από αυτά θα μας υποχρεώσει να πληρώσουμε και τα υπόλοιπα χαράτσια που επιβάλει.
Προκύπτει το ερώτημα πως θα τα βγάλουμε πέρα; Με μαθηματική ακρίβεια αυτό είναι αδύνατον.
Άρα οδηγούμαστε στο λουκέτο.
Οι πίνακες δείχνουν ότι αυτά που αρπάζει  η κυβέρνηση με την φορολογία από τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, τα μοιράζει απλόχερα στις μεγάλες επιχειρήσεις.   Για  αυτό:

  • Ο αυτοαπασχολούμενος που δηλώνει 10.000 €, θα πληρώσει 225% περισσότερο φόρο και ο επιχειρηματίας με 100.000 € κέρδη 8,4% λιγότερο, σε σχέση με πέρυσι.
                            
  • Ο αυτοαπασχολούμενος των 20.000 €, πληρώνει 81% περισσότερο φόρο από τον μέτοχο μιας ανώνυμης εταιρείας με τα ίδια κέρδη.

  • Οι μικροεπιχειρήσεις τσακίζονται φορολογικά και οι ανώνυμες εταιρείες απολαμβάνουν επιπλέον φοροαπαλλαγές πάνω από 30%.

Τελικά ποιος είναι «φοροφυγάς», ο αυτοαπασχολούμενος που τον τσακίζει η εφορία ή ο μεγαλοεπιχειρηματίας που οι νόμοι φτιάχνονται στα μέτρα του;

Ο νέος φορολογικός νόμος, είναι ένας κρίκος μόνο, από την μακριά αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, τα χαράτσια της ΔΕΗ και τόσα άλλα, που εφαρμόζονται με μεγάλη ταχύτητα τα τελευταία χρόνια.

Είναι μέτρα που διευκολύνουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να αρπάξουν την δουλειά μας.

Είναι ο λόγος που δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το προηγούμενο διάστημα, ενώ το 50% των αυτοαπασχολουμένων δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η  συνδικαλιστική ηγεσία της  ΕΣΕΕ, υποκρίνεται ότι διαφωνεί, αλλά αποφεύγει «σαν τον διάολο το λιβάνι» τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Διαμαρτύρεται ότι τα μέτρα δεν είναι αναπτυξιακά και στην πράξη νομιμοποιεί  την κυβερνητική πολιτική. Για αυτό τρέχει στους «κοινωνικούς διαλόγους» κάθε τόσο.
Ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να σώσει ότι είναι δυνατόν, για να δικαιολογήσει τη συμβιβαστική στάση της.
Καλλιεργεί αυταπάτες ότι «μπόρα είναι και θα περάσει».
Τα αντιλαϊκά μέτρα όμως  δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν βρουν αντίσταση από ένα οργανωμένο, αποφασισμένο λαϊκό κίνημα.

Η ΟΕΣΒΔΕΝ δηλώνει ότι:

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε την καταδίκη μας, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Δεν θα πτωχεύσουμε εμείς, για να σωθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δεν μας φοβίζει η κινδυνολογία για την εκταμίευση, της κάθε δόσης.

Τα έχουμε ξανακούσει. Οι ίδιοι που  λένε αυτά, παίρνουν μέτρα που μας οδηγούν στην καταστροφή.

Μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και
οφείλουμε  ενωμένοι να αντισταθούμε.

Το Δ.Σ της ΟΕΣΒΔΕΝ καλεί τους εμπορικούς  Συλλόγους να συνεδριάσουν με αυτό το θέμα, να οργανώσουν τον αγώνα μας  ενάντια σε αυτό το φορολογικό έκτρωμα.
Να ορίζουν  την  Τετάρτη 20 Φλεβάρη σαν μέρα δράσης ενάντια σε αυτά τα μέτρα με παρεμβάσεις στις κατά τόπους εφορίες.

Καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους :
  • Να συσπειρωθούν στους Συλλόγους, με τις ομόφωνα ψηφισμένες θέσεις από την Γ.Σ της ΟΕΣΒΔΕΝ.
  • Να εντείνουν τους αγώνες, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, την νεολαία, τους συνταξιούχους, για την ανατροπή της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής. Για μια οικονομία με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων.

                                                      ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΕΣΒΔΕΝ

                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                   ΔΗΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                   ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ