«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Εκδήλωση για το πρόγραμμα στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας

Μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση, για τους επιχειρηματίες ή τους υποψηφίους επενδυτές φιλοξενήθηκε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 10:30 π.μ. στην κατάμεστη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (Παπαστράτου 53 & Σμύρνης 1, Αγρίνιο) για την Υποστήριξη της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου –Υπηρεσιών» και...
των χρηματοοικονομικών εργαλείων του  ΕΣΠΑ μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας κ΄ Ανάπτυξης.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ο Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε, κάλεσαν τους ντόπιους επιχειρηματίες προκειμένου να ενημερωθούν για τα σημαντικά αυτά εργαλεία ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους, τις παραμέτρους του προγράμματος αλλά και τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησής τους μέσω της ΕΤΕΑΝ και πράγματι οι τελευταίοι γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους του Επιμελητηρίου προκειμένου να ενημερωθούν για το σημαντικό αυτό εργαλείο για τις επιχειρήσεις τους.
Το λόγο πήρε πρώτος ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, που τόνισε ότι σε μια περίοδο που γεννάται πλέον ένα χρέος των πολιτών προς το κράτος,  μετά τα χρέη τους προς τις τράπεζες,  είναι σημαντικό ότι πείστηκε η κεντρική εξουσία, αλλά και η Ε.Ε.,  να εγκρίνουν και να καταστήσουν επιλέξιμο αυτό το πρόγραμμα ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, που μάλιστα θα διατεθούν σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς δικαιούχους, χωρίς την παρέμβαση τραπεζών, μέσω συνεργασίας με τα Επιμελητήρια. «Προτιμήσαμε αυτό το πρόγραμμα από το να κάνουμε κάποια έργα γιατί θεωρούμε ύψιστης σημασίας το στόχο του. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και δεν εντάχθηκαν οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου και σίτισης, αλλά έχουμε τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα βγουν δύο άλλα προγράμματα για τους τομείς αυτούς. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε άψογα με τα Επιμελητήρια και θα δώσουμε ευκαιρίες σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς στους νομούς μας να ορθοποδήσουν», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Μοσχολιός που επεσήμανε ότι «είναι καλό ότι για μια φορά μας αφήνουν να σχεδιάσουμε μόνοι το μέλλον μας, μακριά από τους διαδρόμους και τα κέντρα αποφάσεων που ποτέ δεν απέδωσαν», όπως είπε. Επίσης τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό έρχεται να συμπληρώσει άλλα που τρέχουν και ότι είναι βέβαιος ότι θα είναι αξιόπιστο εργαλείο που θα βρει ανταπόκριση από τους επιχειρηματίες. «Ο δήμος θα είναι αρωγός σε ότι χρειαστεί, αφού μάλιστα είμαστε και σε ένα νομό που δεν έχει 1,5% μείωση του ΑΕΠ, αλλά σχεδόν 3%» κατέληξε.
Η Βουλευτής κα. Φούντα απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, αναφέροντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στις τοπικές κοινωνίες που γνωρίζουν οι ίδιες τι πρέπει να αντιμετωπίσουν, καθώς και ότι κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξουμε την ψυχολογία μας και να γυρίσουμε σελίδα.
Πριν δώσει το λόγο στα στελέχη για να αναλύσουν το πρόγραμμα, ο συντονιστής της συζήτησης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, επεσήμανε, από την πλευρά του, την άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια, καθώς και το γεγονός ότι θα είναι πολλοί οι δικαιούχοι. «Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό όπως όλα της Ε.Ε. και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να καταθέσουμε όσο το δυνατόν πιο πολλές προτάσεις για το νομό. Η μέχρι τώρα εμπειρία λέει ότι ανταποκριθήκαμε πολύ καλά όπου συνεργαστήκαμε με τη Διαχειριστική» ανέφερε.
Τον λόγο πήρε ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας κ. Γ. Αγγελόπουλος που δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο μετά από καιρό».
Η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα.  Μ. Πετροπούλου εξήγησε, στη συνέχεια, τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου προγράμματος που είναι: α)δεν απαιτείται τραπεζική έγκριση για συμμετοχή β) η υποβολή δεν δεσμεύει τον επιχειρηματία γ)αφορά και υπό σύσταση και υφιστάμενες επιχειρήσεις δ)η έγκριση γίνεται γρήγορα στο 30% μόλις του έργου και, το σπουδαιότερο, ε)έχει ως επιλέξιμες και τις προκαταβολές προς τους προμηθευτές για πρώτη φορά.
Τέλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕΑΝ ΑΕ   κ. Γ. Γεροντούκος παρουσίασε την επιχειρηματική επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αξιοποίηση-ανακατανομή αδιάθετων  κοινοτικών κονδυλίων που ήταν «παρκαρισμένα» στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (170 εκατ. Ευρώ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας του ΤΕΠΙΧ (50 εκατ. Ευρώ) πρόγραμμα Εγγυοδοσίας για την έκδοση εγγυητικών επιστολών ύψους Ευρώ 90 εκατ. ευρώ  που έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Μέσω προγράμματος προϋπολογισμού  Ευρώ 45 εκατ. από τα ίδια κεφάλαιά της, η ΕΤΕΑΝ εγγυάται για 2 χρόνια με σταθερό ετήσιο κόστος ανά μικρομεσαία επιχείρηση το 50% των εγγυητικών επιστολών που θα εκδώσει η συνεργαζόμενη τράπεζα υπέρ των προμηθευτών της επιχείρησης για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών προς αυτή. Το ανώτατο ύψος των εγγυητικών επιστολών που καλύπτονται από την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ ανά πάσα χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια των 2 ετών συμφωνείται μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης ανάλογα με τις εκτιμώμενες ανάγκες  σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα και δεν υπερβαίνει τα Ευρώ 150.000 ανά επιχείρηση. Σημειώνεται ότι η εγγύηση καλύπτει όλων των κατηγοριών τις εγγυητικές επιστολές ορισμένου χρόνου, ακόμη και προκαταβολών έναντι ενισχύσεων από φορείς άλλων κοινοτικών ή εθνικών προγραμμάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι πλέον όλα τα προγράμματα της ΕΤΕΑΝ απευθύνονται σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή σε όλους τους κλάδους και όλη την Επικράτεια, ενώ  μετά την αλλαγή του μοντέλου συνεργασίας με τις τράπεζες, υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής όλων των τραπεζών σε αυτά, αφού καθιερώθηκε σύμβαση προσχωρήσεως σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια ζωής ενός Ταμείου ή προγράμματος.
Ακολούθησε η λεπτομερής παρουσίαση του προγράμματος από στελέχη της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

                                                                                                                                  ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ