«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση του κ. Νίκου Μωραΐτη για το σταμάτημα των εργασιών στο φράγμα των Άχυρων

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Διακοπή της χρηματοδότησης και σταμάτημα των εργασιών στο φράγμα των Άχυρων στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει διακοπή η χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο για το φράγμα των Άχυρων. Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει σταματήσει τις εργασίες γιατί όπως ισχυρίζεται τις οφείλονται τεράστια ποσά. Έδιωξε δεκάδες εργαζομένους που προστέθηκαν και αυτοί στους χιλιάδες ανέργους της περιοχή όπου η ανεργία έχει προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις και κάποιοι απολυμένοι είναι απλήρωτοι.
Το έργο έχει σταματήσει παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο του σημερινού υφυπουργού του κ. Μαγκριώτη, όσο και παλιότερα του κ. Καραμανλή...
Οι υποσχέσεις τους μείνανε στα χαρτιά εμπαίζοντας τους φτωχούς αγρότες της περιοχής που οι πολιτικές της Ε.Ε και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τους έχουν ξεκληρίσει. Πολιτικές που συνειδητά απαξιώνουν την αγροτική παραγωγή, ξεκληρίζουν βίαια την φτωχή αγροτιά και ερημώνουν την ύπαιθρο. Γι’ αυτό το λόγο το έργο αλλά και πολλά άλλα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα θεωρούνται μη επιλέξιμα και δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Το φράγμα Άχυρων θα μπορούσε να δώσει ζωή στην πιο υποβαθμισμένη -  φτωχή περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας το Ξηρόμερο, αυξάνοντας τον αριθμό των αρδεύσιμων στρεμμάτων και βελτιώνοντας την ποσότητα και ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Συμβάλλοντας στην ενίσχυση του πενιχρού αγροτικού εισοδήματος που υπονομεύεται από την πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σήμερα τα προβλήματα  οξύνονται και με την καπιταλιστική κρίση και τις επιταγές του μνημονίου. Γι’ αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις και τους πανηγυρισμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων το φράγμα των Άχυρων έχει γίνει «γεφύρι της Άρτας».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
•    Για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του έργου για την αναβάθμιση της περιοχής, που θα συμβάλει και στην αγροτική ανάπτυξη.
•    Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης