«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για τις επιπτώσεις του «κουρέματος » στα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατέθεσε σήμερα ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχετικά με τις απώλειες που επρόκειτο να εγγράψουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Ειδικότερα στην κατατεθείσα ερώτηση ο κ. Π. Κουρουμπλής αναφέρει ότι οι επερχόμενες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων πρέπει να αποσαφηνιστεί αν αφορούν και τα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς επίσης εάν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, θα στηρίξει τελικώς τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, που θα εγγράψουν σοβαρότατες απώλειες από το «κούρεμα»...
Η  Κυβέρνηση οφείλει με ευθύνη να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες των αποφάσεων που αφορούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας μας, ενώ υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου 2011, δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα για τις απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Τέλος, επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση οφείλει στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη 26/10/2011, να θέσει ως κόκκινη γραμμή την απόλυτη προστασία των Ασφαλιστικών Ταμείων από τις απώλειες που θα εγγράψουν από το «κούρεμα» των ομολόγων.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Π. Κουρουμπλής ερωτά  α)  ποιο είναι το ύψος της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν τα ελληνικά
 Ασφαλιστικά Ταμεία και ποιο το ύψος της τρέχουσας αξίας με τιμές 30/9/2011, ποια η περίοδος λήξης αυτών; Επιπροσθέτως ποιο ήταν το ύψος της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατείχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στις  31/3/2010 και β) ποια ήταν η ονομαστική αξία των εντόκων γραμματίων, των μεριδίων ομολογιακών αμοιβαίων
 κεφαλαίων και των ομολογιών τραπεζών  που κατείχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στις 31/03/2010 και ποια στις 30/09/2011;  Έχει συγκεκριμένο σχέδιο η Κυβέρνηση για την κάλυψη των απωλειών που θα εγγράψουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ή θα προσφύγει και πάλι στην  προσφιλή τακτική της μείωσης  των συντάξεων;

Περαιτέρω οικονομική διευκόλυνση των δανειοληπτών -δημοσίων υπαλλήλων όσον αφορά δάνεια που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύστερα από Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.    

Το Υπουργείο Οικονομικών προς απάντηση Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή την 26.09.2011, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Παναγιώτης  Κουρουμπλής,  διαβίβασε έγγραφο του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων  στο οποίο αναφέρεται ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για την οικονομική διευκόλυνση των δανειοληπτών καθώς και παράταση μέχρι τις 31/12/2011 για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις αυτές.
Συγκεκριμένα όσον αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των χορηγηθέντων δανείων  αποφασίστηκε:
α) Για δάνεια για αγορά, ανέγερση ή αποπεράτωση, η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου είναι δυνατό να επιμηκυνθεί κατά 5 – 10 έτη με το ισχύον επιτόκιο, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια οφειλής δεν θα υπερβαίνει τα 40 έτη.
β) Για ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων μπορεί να επιμηκύνεται για 5 ή 10 έτη και ως 26 έτη συνολικά, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης.
γ) Για τα δάνεια μικροεπισκευών – μικροβελτιώσεων, η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να επεκταθεί κατά 5 έτη χωρίς να ξεπερνάει συνολικά τα 15 χρόνια.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο δυνατότητα επιμήκυνσης των ανωτέρω κατηγοριών έχουν δανειολήπτες που σωρευτικά τα δάνειά τους άρχισαν να εξυπηρετούνται από την 1/1/2005 έως και την 1/7/2010, η μηνιαία δόση είναι ίση ή μεγαλύτερη των 400 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, 250 ευρώ και άνω για τα ενυπόθηκα επισκευαστικά και από 150 και άνω για την περίπτωση δανείων για μικροεπισκευές – μικροβελτιώσεις. Απαραίτητη  προϋπόθεση είναι η ηλικία του δανειολήπτη κατά τη λήξη του δανείου να μην υπερβαίνει το 80ο  έτος στην περίπτωση των στεγαστικών και ενυπόθηκων επισκευαστικών ή το 75ο έτος στην περίπτωση δανείων μικροεπισκευών – μικροβελτιώσεων.
Η δυνατότητα επιμήκυνσης μπορεί να παρέχεται σε ειδικές περιπτώσεις δανειοληπτών, για όλα τα δάνεια του στεγαστικού τομέα, ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης εξυπηρέτησής τους και το ύψος του ποσού της μηνιαίας δόσης για λόγους υγείας ή οικογενειακούς λόγους, σε περιπτώσεις δανειοληπτών πολύτεκνων, τριτέκνων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επιμήκυνση θα προσφέρεται επίσης σε όσους καταβάλλουν μηνιαίως άνω του 60% των αποδοχών τους, ή/και όταν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που πρέπει να ρυθμιστούν για να εγκριθεί η επιμήκυνση.
Εν συνεχεία όσον αφορά την αναστολή εξυπηρέτησης δανείων, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων,  σε περίπτωση που υπάρχει πρόδηλη αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές του υποχρεώσεις υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης, κατά περίπτωση, αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης δανείου. Η περίοδος αυτή δεν μπορεί να ξεπερνάει τα δύο έτη, θα πρέπει να είναι εντός της επιτρεπόμενης από το νόμο ανώτερης διάρκειας εξυπηρέτησης δανείου και αντιστοιχεί σε επιμήκυνση της διάρκειας και με κατά περίπτωση καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής.
Αναφορικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ορίζεται ότι για τοκοχρεολυτικές δόσεις, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, η ρύθμιση καταβολής θα μπορεί να γίνει μετά από αίτηση του δανειολήπτη, είτε μέχρι 36 μήνες με απόφαση των εξουσιοδοτημένων υπηρεσιακών οργάνων, είτε μέχρι 120 μήνες με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εντός της ισχύουσας διάρκειας του δανείου, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο εξυπηρέτησης. Με την έγκριση της αίτησης του δανειολήπτη για ρύθμιση, ποσοστό 50% επί των τόκων υπερημερίας εκπίπτει, εφόσον η καταβολή γίνεται τακτικά και εμπρόθεσμα.
Τέλος σημειώνεται ότι το ΤΠ&Δ έχει αποφασίσει την πλήρη απαλλαγή των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών από το σύνολο των τόκων υπερημερίας σε περίπτωση που γίνει εφάπαξ εξόφληση της οφειλής τους.