«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΕΝ.Π.Ε: ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Ή… ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Με δίλημμα προσέρχεται το κυβερνών κόμμα και κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου (και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες) στην τελική ευθεία για την επιλογή του υποψήφιου προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που λόγω της διευρυμένης πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα και ο νέος πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε.
Κι αυτό, γιατί μετά την απόσυρση των δύο από τους τέσσερις διεκδικητές τής θέσης οι εναπομείναντες εκφράζουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, και ως εκ τούτου έχουν, βεβαίως, εκ διαμέτρου αντίθετες στοχεύσεις για το μέλλον του θεσμού των περιφερειών, για το οποίο ο Πρωθυπουργός δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον, καθώς αφορά σε δύο από τα κυρίαρχα ζητούμενα για το μέλλον της χώρας: την αποκέντρωση και την ανάπτυξη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Σε προ 40ημέρου ρεπορτάζ, η aftodioikisi.gr είχε καταγράψει τέσσερις υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών:
-       Του περιφερειάρχη Κρήτης Σταυρού Αρναουτάκη, που τον ήθελε το Μέγαρου Μαξίμου και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους γνώστες στο θέμα της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (που περνούν πλέον στις περιφέρειες) και της ανθρωπογεωγραφίας στις Βρυξέλλες (ως πρώην ευρωβουλευτής και υφυπουργός με αρμοδιότητα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ).
Ωστόσο, η συγκεκριμένη υποφηφιότητα σκόνταψε στην άρνηση του ίδιου του κ. Αρναουτάκη, που σύμφωνα με πληροφορίες διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν ενδιαφερόταν για τη θέση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του στην Περιφέρεια Κρήτης.
Φαίνεται δε πως η άρνηση αυτή είναι κατηγορηματική και μόνο σε περίπτωση που προκύψει πλήρες αδιέξοδο και το ζητήσει μετ' επιτάσεως ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου θα ήταν δυνατόν να πει το «ναι» ο περιφερειάρχης Κρήτης. Κάτι τέτοιο όμως μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας με τα σημερινά δεδομένα.
-       Του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, που επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να προωθήσει παρασκηνιακά την υποψηφιότητά του (κάποιοι εντάσσουν και την άνοδο του στην Αθήνα αμέσως μετά την «επιτυχία των Βρυξελλών» προκειμένου να δώσει συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό και στους -πρώην συναδέλφους του- υπουργούς λίγο πριν από την πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε αυτές τις «προωθητικές» κινήσεις). Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν βρήκε την κατάλληλη ανταπόκριση.
Κι αυτό, γιατί αφενός ο κ. Κατσιφάρας, παρότι περιφερειάρχης στην πάλαι ποτέ «περιφέρεια των Παπανδρέου», δεν φαίνεται να έχει σταθερή υποστήριξη από κυβερνητικούς και κομματικούς κύκλους και αφετέρου -όπως λένε ορισμένοι- τόσο το πρώτο εξάμηνο της θητείας του όσο και το γενικότερο υπόβαθρό του δε δείχνουν και μεγάλη έφεση στο βασικό ζητούμενο: την απορρόφηση και διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων...