«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Κλείσιμο δημοτικών σφαγείων

 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Κλείσιμο δημοτικών σφαγείων.

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι φτωχομεσαίοι  κτηνοτρόφοι σε όλη την χώρα. Βιώνουν τις επιπτώσεις και τα αδιέξοδα της αντιαγροτικής αντικτηνοτροφικής πολιτικής της Ε.Ε.  και των ελληνικών κυβερνήσεων που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις  της ΚΑΠ.
 Η εχθρική αυτή πολιτική απέναντι στους φτωχούς κτηνοτρόφους συνεχίζεται σήμερα με τις εξευτελιστικές τιμές σε γάλα και κρέας από την μια και με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής από την άλλη. Από την κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών, των εφοδίων, την  αύξηση του ΦΠΑ, την τεράστια αύξηση των καυσίμων του αγροτικού ρεύματος, του υπερδιπλασιασμού των εισφορών στον ΕΛΓΑ, την ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα.
Σε αυτή την άσχημη κατάσταση έρχεται να προστεθεί και το κλείσιμο δημοτικών και συνεταιριστικών σφαγείων σε όλη την χώρα, μεγαλώνοντας παραπέρα το κόστος παραγωγής, αναγκάζοντας τους κτηνοτρόφους να μετακινούνται 50 και 70 χιλιόμετρα χάνοντας εισόδημα και χρόνο. Ενώ το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων αφήνει και δεκάδες οικογένειες  χωρίς δουλειά. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική περιθωριοποίησης και απαξίωσης των δημοτικών και συνεταιριστικών σφαγείων. Οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια δεν παραχώρησαν κανένα χρηματικό ποσό για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων. Με αποτέλεσμα σήμερα να τα οδηγούν σε  κλείσιμο ή  να αποτελούν εύκολη λεία για τους ιδιώτες όπως έγινε με το σφαγείο της ΕΑΣ Αγρινίου, με το δημοτικό σφαγείο Χανίων και άλλα.  Σφαγεία που έγιναν με τα χρήματα του ελληνικού λαού και τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων και σήμερα κλείνουν προς όφελος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μεγάλων ιδιωτικών σφαγείων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
•    Γιατί η κυβέρνηση με την  πολιτική της οδηγεί στο κλείσιμο τα δημοτικά σφαγεία σε πολλούς νομούς της χώρας ενισχύοντας την κερδοσκοπία των ιδιωτών σε βάρος εργαζομένων και κτηνοτρόφων και καταδικάζει σε μαρασμό την ύπαιθρο.
•    Να παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης για τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών σφαγείων και την εύρυθμη λειτουργία τους, για την ικανοποίηση των αναγκών των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.
Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης