«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών

Θέμα: Για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας.

     Η πολιτική της κυβέρνησης, το πρόγραμμα του Μνημονίου, αλλά και η στρατηγική της ΕΕ, προβλέπουν γενικευμένες αποκρατικοποιήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, προώθηση συγχωνεύσεων κλπ.
     Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη πρόγραμμα δραματικών μειώσεων μισθών σε ιδιωτικό, δημόσιο τομέα, σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες.
     Στη δίνη αυτών των αρνητικών για τους εργαζόμενους εξελίξεων, βρίσκεται και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. Ήδη οι μισθοί των εργαζομένων στην ΑΤΕ έχουν μειωθεί κατά 10%, ενώ υπάρχει επίσης σχέδιο για την πώληση των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων της ΑΤΕ, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ΔΩΔΩΝΗ, η ΣΕΚΑΠ κ.ά.
     Οι εργαζόμενοι ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, γνωρίζουν ότι μόνο χαμένοι θα βγουν οι ίδιοι, αλλά και γενικότερα ο λαός.
     Πολλά έχουν ακουστεί και πολλά έχουν γραφτεί για το μέλλον της ΑΤΕ. Το ζήτημα προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το σύνολο της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και οι μικροί κτηνοτρόφοι, έχουν υποθηκευμένο το βιός τους στην ΑΤΕ, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα και με το μέλλον της εγχώριας αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.

     ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ Υπουργοί:
•    Τι συγκεκριμένα προβλέπουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το μέλλον της ΑΤΕ.
•    Αν προβλέπεται να επεκταθούν οι μειώσεις μισθών, η απορρύθμιση ωραρίων, οι απολύσεις κλπ.
•    Ποιες εγγυήσεις παρέχει η κυβέρνηση για την προστασία της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και των μικρών κτηνοτρόφων.

Η βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου