«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην Αιτωλοακαρνανία

“Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια”
Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην Αιτωλοακαρνανία

Και η αλήθεια για τον τόπο μας είναι ότι από το 2004 έως σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που δημιούργησε ένα μεγάλο και αυταπόδεικτο έργο. Η αλήθεια για τον τόπο μας είναι πως ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής είναι ο ηγέτης εκείνος που τίμησε τις δεσμεύσεις του κάνοντάς τες πράξη με τόλμη, αποφασιστικότητα και ισχυρή πολιτική βούληση.
Και αυτό που τιμά τον ίδιο και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι το έργο αυτό υλοποιήθηκε ίσως στην πλέον κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία και μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που επέβαλλε συν των άλλων άμεση στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Πιστεύοντας στις δυνατότητες και στις προοπτικές του νομού μας ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το Μεσολόγγι το Σάββατο 19/9 αναφέρθηκε αναλυτικά στις στρατηγικές και στοχευμένες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο το νομό, σημειώνοντας : “Στα προηγούμενα πέντε χρόνια έγινε παντού σημαντικό έργο. Η Περιφέρειά σας, η Αιτωλοακαρνανία άλλαξαν σελίδα.
- Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Δ. Ελλάδας έχουν ενταχθεί 1.300 έργα και μελέτες, 900 εκ. ευρώ.
- Οι Δήμοι και οι Κοινότητες του Νομού σας, πήραν από το Πρόγραμμα «Θησέας» πάνω από 85 εκ. ευρώ.
Μεγάλα οδικά έργα δίνουν νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή.
- Η Ιόνια Οδός ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών έχει ήδη, ξεκινήσει.
- Δόθηκε στην κυκλοφορία η Ευρεία Παράκαμψη του Αγρινίου και ακολουθεί η παράκαμψη της Άρτας.
- Σ’ ολόκληρο το Νομό υλοποιούνται οδικά έργα προϋπολογισμού 330 εκ. ευρώ.
Ανάμεσα σ’ αυτά:
•Η Παραϊόνια Οδός.
•Η βελτίωση της Οδού Αγρίνιο-Νέα Γέφυρα Αχελώου.
•Ο άξονας Άκτιο-Αμβρακία, που, ήδη, δημοπρατήθηκε.
Κατασκευάζονται δεκάδες άλλα σημαντικά έργα. Ανάμεσά τους (με προϋπολογισμό 75 εκ. ευρώ) η ανακατασκευή της διώρυγας Δ1 και η επέκταση της διώρυγας Αµβρακίας - Αµφιλοχίας. Αλλά και το έργο που αφορά στο Φράγµα Αχυρών και τα αρδευτικά δίκτυα στο Κεντρικό Ξηρόμερο. Συνολικά από τα δύο αυτά έργα θα αρδεύονται 125 χιλ. στρέμματα.
Πέρα από τα έργα αυτά, σημειώνω…
- τον εκσυγχρονισμό αντλιοστασίων στην πεδιάδα του κάτω Αχελώου,
- τη βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου,
- την υλοποίηση περίπου 300 σχεδίων βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Για την προστασία του περιβάλλοντος: Διατέθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, περίπου, 95 εκ. ευρώ. Κυρίως για ΧΥΤΑ, για αποκατάσταση χωματερών, για αποχετευτικά δίκτυα.
Θέλω, προπάντων, να επισημάνω τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών υποδομών.
•Μία από αυτές είναι η νέα Μαρίνα Μεσολογγίου, εδώ, δίπλα μας.
•Μια δεύτερη, εξαιρετικά σημαντική, υποδομή αφορά στο νέο λιμάνι του Αστακού και τη μοναδική για την Ελλάδα Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή, στο Πλατυγιάλι. Μια επένδυση που έφτασε στα 150 εκ. ευρώ και ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.
Στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, θυμίζω:
- Το νέο Γενικό Νοσοκομείο του Αγρινίου, η κατασκευή του οποίου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
- Την προσθήκη νέας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα».
- Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Αγρινίου.
-Το Πρότυπο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας.
- Τη Θεραπευτική Μονάδα υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο Αγρίνιο.
- Την κατασκευή και την αναβάθμιση Κέντρων Υγείας, σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας: Το αίτημά σας για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, γίνεται, ήδη, πραγματικότητα. Δημιουργούνται, αρχικά, τέσσερα τμήματα και σχολές στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και σε άλλες πόλεις του Νομού.
Θυμίζω, ακόμη, τη σύσταση του τμήματος Αυτοματισμού στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ίδρυση Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Σε όλους τους τομείς έγιναν σημαντικά βήματα. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Το έργο που ξεκινήσαμε δεν σταματά. Μαζί συνεχίζουμε! Από τις 5 Οκτωβρίου, ακόμη πιο δυνατά. Ακόμη πιο αποφασιστικά.
Μιλούμε με την αλήθεια του έργου μας! Αποδεικνύουμε ποιοι έχουν Σχέδιο και ποιοι όχι. Ποιοι μπορούν να κάνουν τα αιτήματα των πολιτών πραγματικότητα και ποιοι μοιράζουν ακάλυπτες υποσχέσεις. Λέμε ανοικτά τι προτείνουμε. Λέμε καθαρά πού είμαστε, πού θέλουμε να πάμε και πώς να πάμε. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες: Ζητούμε να αποφασίσουν ελεύθερα. Για το μέλλον τους”.
Ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών σε δύο μεγάλα έργα που θα χαρακτηρίσουν τα επόμενα χρόνια τις περιοχές όπου πραγματοποιούνται. Την Ιόνια Οδό στο ύψος της διπλής σήραγγας Καλυδώνας καθώς και το Φράγμα Αχυρών. Τα δύο αυτά έργα υποδομής, θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τα μέχρι σήμερα δεδομένα τόσο στην καθημερινή ζωή των πολιτών όσο και την παραγωγική διαδικασία στον αγροτικό τομέα. Με αίσθημα ευθύνης, η κυβέρνηση τα πραγματοποιεί με γοργούς ρυθμούς, θέλοντας να δημιουργήσει για το νομό τις δυνατότητες της επόμενης μέρας.
ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ