«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός της Ν.Α. Αιτωλ/νίας για το 2010

Ισχυρό ναι, στον προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για το έτος 2010, είπε χθες η συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά την χθεσινή (Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009) συνεδρίαση του οργάνου.
Το ύψος του προϋπολογισμού που θα εκτελεστεί το 2010 ανέρχεται στο ποσό των 70.511.331 € από το οποίο τα 7.714.173 € θα καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες, τα 25.876.508 € είναι οι μεταβιβαστικές πληρωμές και το υπόλοιπο ποσό τα 36.920.650 θα διατεθεί για επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον εισηγητή, αντινομάρχη κ. Αντώνη Γαλαζούλα στόχος του προϋπολογισμού είναι η ορθολογική διαχείριση των πόρων καθώς και η ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων και η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2009 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας υπήρξε μεγάλη μείωση θεσμοθετημένων πόρων, (από τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων και οχημάτων, κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας για σχολική στέγη, Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, χρήματα για συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου κ.λ.π.).
Το οριστικό ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και πόρων των οργανισμών αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού με συνταγματική μάλιστα κατοχύρωση πρότεινε στην ομιλία του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
«Δε μπορεί κρίσιμα θέματα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας όπως η διάθεση κονδυλίων για τη σχολική στέγη, η πολιτική προστασία, οι συντηρήσεις επαρχιακών οδικών αξόνων να γίνονται με αδιαφάνεια ή να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής συναλλαγής.
Χρειάζεται πολιτική βούληση για διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία.
Το ανεπτυγμένο κίνημα της αυτοδιοίκησης μπορεί να έχει ρόλο για μια σειρά πραγμάτων αρκεί η κεντρική εξουσία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της προς τους εκπροσώπους και τους φορείς των τοπικών κοινωνιών της Ελληνικής Περιφέρειας» υπογράμμισε ο κ. Σώκος.