«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Μας βρίζετε! τώρα μας βγάζετε και φωτογραφίες!!

Βλέποντας κάποια άτομα της Δημοτικής Αστυνομίας Αγρινίου, κοντά στο δημαρχείο, στην πλατεία στο Σιντριβάνι, προς την Χ. Τρικούπη, έβγαλα κάποιες φωτογραφίες. Σκέψη μου ήταν, να γράψω ένα κείμενο με θέμα την Δημοτική Αστυνομία και να το «ντύσω» με οπτικό υλικό. Όταν τελείωσα και συνομιλούσα μ’ έναν μου γνωστό, που περνούσε εκείνη την ώρα τυχαία απ’ το σημείο, με πλησιάζει ένας Δημοτικός Αστυνομικός και με ρωτά:
Σε ποιόν βγάζεται φωτογραφίες;
-Σ’ εσάς του απαντώ
Γιατί;
-Για την εφημερίδα μου. Έχω δικαίωμα του λέω αφού είστε σε δημόσιο χώρο και επιτελείτε δημοτικό έργο!
Δώστε μας τα στοιχεία σας, ποιος είσαι;
(Μου είπε, με ύφος αυταρχικό και επιτακτικό τρόπο)!
Αμέσως, του απαντώ, δίνοντάς του την κάρτα μου κι αφού μου συμπεριφέρεται μ’ αυτόν, τον για μένα μη ευγενικό τρόπο, συνεχίζω, έχει και την ηλεκτρονική διεύθυνση να διαβάζεις και την εφημερίδα, πάρε και την μηχανή (την φωτογραφική που είχα στα χέρια μου) και βγάλε μου και μία φωτογραφία να σου την στείλω να με θυμάσαι.

Ένας άλλος Δημοτικός Αστυνομικός, που παρακολουθούσε τον διάλογο μονολογούσε!
(Μας βρίζετε! τώρα μας βγάζετε και φωτογραφίες)
(Εννοώντας προφανώς τους ανθρώπους των Μ. Μ. Επικοινωνίας)
Εγώ σας έβρισα; τον ρωτώ κατ’ επανάληψη
- Όχι εσείς οι άλλοι!
Το θέμα έμεινε εκεί, μέχρι που επικοινώνησε μαζί μου η Αντιδήμαρχος Αγρινίου η κα Μ. Σερπάνου να της δώσω πληροφορίες, γιατί έβγαλα και τι θα κάνω τις φωτογραφίες;
Πικράθηκα και νευρίασα! πρώτη φορά στα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με την ενημέρωση, μου συμβαίνει να νιώθω, χωρίς να θέλω να το πιστέψω, πως γίνεται απόπειρα να μου ασκήσουν «προληπτική λογοκρισία», πρώτη φορά πριν να γράψω κάτι, πριν να εκφραστώ, αναγκάζομαι να δίνω εξηγήσεις, για τις σκέψεις μου, για τις προθέσεις μου, αν και δεν είμαι υποχρεωμένος!
Πρόθεσή μου πάντως ήταν και είναι να προβάλω τις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης υπηρεσίας και να τονίσω το μελλοντικό της έργο. Αν και δε συμφωνώ με τους μηχανισμούς καταστολής, παρά μόνο με αυτούς της πρόληψης. Το θέμα όμως πήρε άλλη διάσταση και δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτή η αρνητική προκατάληψη και καχυποψία προς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Αν είναι από απειρία των μελλών του νεοσύστατου σώματος υπάρχει και δικαιολογία, αλλά θα ήταν προτιμότερο, κύριοι και κυρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα στελέχη σας, να προσεγγίζουν τον φορολογούμενο πολίτη, τον εκπρόσωπο της ενημέρωσης, χαιρετώντας τον και με την απαιτούμενη ευγένεια.
Σχετικά με τους εργαζόμενους στο νεοσύστατο σώμα. Τα δίκια σας σεβόμαστε και υποστηρίζουμε και το δικαίωμά σας στην εργασία, όπως εξάλλου όλων των εργαζόμενων, αρκεί αυτή να επιτελείται με τον δέοντα τρόπο.

Την ώρα που έγραφα τα παραπάνω, έλαβα και την τοπική εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ, που έχει πρωτοσέλιδο σχετικό με το θέμα δημοσίευμα. Εδώ όπως βλέπετε οι Δημοτικοί Αστυνομικοί ποζάρουν αναντίρρητα.
Κάτι όμως δε μου πάει καλά, μ’ αυτή τη μη αναμενόμενη αντίδραση, με τη σύσταση και τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Θα το διερευνήσω το θέμα…και τα ξαναλέμε.

Δημήτρης Ντόκας