«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΓΕΡΑΜΠΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ
Καυκάσου 62, Τηλ. 6977 914 557, 113 63 - ΑΘΗΝΑ
Email: koilada.ax@gmail.com
Αθήνα, 3  Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΓΕΡΑΜΠΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Αύριο στις 9.30 π.μ., εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η προσφυγή φορέων και κατοίκων  κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον ΓΕΡΑΜΠΗ από την εταιρία ΓΕΡΑΜΠΗΣ ΑΕ.
Η τυχόν θετική για την εταιρία απόφαση θα επιφέρει...
τεράστια καταστροφή στα πανέμορφα βουνά μας και θα εκδιώξει τους ντόπιους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Να σημειώσουμε ότι μεγάλο τμήμα του χώρου εγκατάστασης είναι ιδιόκτητος χώρος του Συνεταιρισμού Βελεντζικιωτών Άρτας, τον οποίο καταπατεί η εταιρία και η υπόθεση εκδικάζεται αύριο το πρωί στο Πρωτοδικείο Άρτας.
Καλούμε όλους τους συμπατριώτες, όλους όσους πονάνε τον τόπο μας και δεν συμφωνούν με τις αποικιοκρατικές συμβάσεις των κυβερνήσεων με τις εταιρίες, να συμπαρασταθούν στους κατοίκους που με διάφορα προσχήματα αρπάζουν τον τόπο τους, παραβρισκόμενοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στο Πρωτοδικείο Άρτας.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                    ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΕΡΗΣ                                         ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΟΥΝΗΣ

ΟΧΙ στα Αιολικά στο Γεραμπή – Σώστε την Κοιλάδα του Αχελώου


Ως ενεργοί πολίτες του τόπου μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να αναφερθούμε στο τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει, με την αδειοδότηση του βιομηχανικού αιολικού πάρκου στη θέση Γεραμπή, στο Δήμο Γ.Καραισκάκη. Μια δικαστική διαμάχη η οποία ξεκίνησε το 2013, κατά της κατασκευάστριας εταιρείας η οποία επιχειρεί να εγκαταστήσει το αιολικό στα βουνά της Άρτας, συνέχειας των Ακαρνανικών ορέων, ανάμεσα στα χωριά Μεγαλόχαρη, Σκουληκαριά, Βελεντζικό, απέναντι από τα Άγραφα.
Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για πολλοστή φορά καθώς αυτή η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA, προστατεύεται από την νομοθεσία, κατ΄ εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και όφειλαν οι αρμόδιες αρχές να εξετάσουν τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής. Τα επιχειρήματα μας, πέραν της ιστορικότητας, είναι η αλλοίωση του τοπίου όπου επίκειται η ισοπέδωση της οροσειράς προκειμένου να μπουν οι βάσεις των ανεμογεννητριών! Επιπλέον η προστασία του αλπικού τοπίου είναι και παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα καθώς το έργο θα κατασκευαστεί σε υψόμετρο 1850 μέτρων. Η παρέμβαση δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις υδρολεκάνες του βουνού με την βέβαιη καταστροφή των ρηγματόσεων που οδηγούν στον υδροκρίτη. Οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα βοσκοτόπια τους και θα χαθούν σημαντικές επιδοτήσεις που κράτησαν την αγροτική οικονομία ζωντανή. Τέλος ο κίνδυνος της επανάληψης κατολισθητικών φαινομένων που συνέβησαν στο παρελθόν αυξάνει την ανησυχία των κατοίκων.
Όπως οι Ευρωπαίοι προστατεύουν τις Άλπεις και δεν έχει τοποθετηθεί ούτε μια ανεμογεννήτρια, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να προστατεύσουμε τα βουνά και τον τόπο μας που δικαιούται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Όλα τα παραπάνω γίνονται χωρίς σχέδιο, δεν συμβάλλουν στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και μια σοβαρή επιστημονική μελέτη θα απέκλειε οπωσδήποτε αυτή την περιοχή από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Πρόκειται για κλασσική περίπτωση αποκλεισμού χωροθέτησης ΑΠΕ.
Τέλος στο συγκεκριμένο αιολικό τίθενται ιδιοκτησιακά ζητήματα καθώς ο Συνεταιρισμός Βελεντζικού έχει την νομή του δάσους και δεν συμφωνεί με την κατασκευή του αιολικού. Υπάρχει ιστορικό μηνύσεων, από την εταιρεία, κατά των μελών του Συνεταιρισμού και αυτόφωρη προσαγωγή και κράτηση των μελών του. Παρά τη δικαστική απόφαση υπέρ των συλληφθέντων η εταιρεία εισέβαλε στα εδάφη του Βελεντζικού, με παρεμβάσεις στους δρόμους πρόσβασης του έργου.
Ακολούθησε η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τον Συνεταιρισμό Βελεντζικού, τα οποία θα εκδικαστούν στις 4 Δεκεμβρίου 2019 στην Άρτα, καθώς είναι ιδιοκτήτες των εν λόγω εδαφών και δεν θέλουν το έργο. Την ίδια ημέρα 4/12 εξετάζετε και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Προβληματική ενδέχεται να αποδειχθεί και η αδειοδότηση από την Δ/νση Δασών Άρτας, καθώς αλλάζουν τα διοικητικά όρια των εμπλεκόμενων Τοπικών Κοινοτήτων και των χαρτών της περιοχής. Τα μέλη του Συνεταιρισμού θεωρούν ότι υπάρχει παράβαση των άρθρων του Συντάγματος «περί προστασίας της ατομικής ιδιοκτησίας», καθώς διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας.
Τέλος απευθύνουμε κάλεσμα συμπαράστασης σε όλους τους φορείς του Νομού και στους κατοίκους της περιοχής να είναι παρόντες και παρούσες στις 4 Δεκέμβρη στο δικαστήριο.

Δεν πουλάμε την γη που μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, δεν την χαρίζουμε σε εταιρείες για να κάνουν μπίζνες και να καταστρέψουν τα χωριά μας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας. Αντί ο τόπος μας να γίνει ιστορικό πάρκο και πάρκο περιβαλλοντικής προστασίας της Κοιλάδας του Αχελώου, παραδίδετε άνευ όρων στα οικονομικά συμφέροντα, που προσπαθούν να μας πείσουν πόσο αγαπούν το περιβάλλον. Αλήθεια τι υπερισχύει το χρήμα ή το περιβάλλον?
Δύναμή μας οι άνθρωποι, ο τόπος, οι μνήμες και όλοι εσείς που είστε δίπλα μας!