«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου Βόνιτσας για την αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου - Βόνιτσας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας προσήλθε  τη Παρασκευή 27/12 στη συνεδρίαση  του ΔΣ, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη απαρτίας. Καθώς οι παρατάξεις της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν προσήλθαν.

Στον απόηχο της πολιτικής συμφωνίας τους με την Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας για την μεταφορά των δεκάδων χιλιάδων όγκων σκουπιδιών της Λευκάδας  στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, προσπαθούν με προφάσεις εν αμαρτίαις να σηκώσουν κουρνιαχτό δήθεν “αντιπολίτευσης” για να κρύψουν την στρατηγική και πολιτική σύμπλευση με την Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας. Η οποία φέρνει...
με τέτοιο τρόπο τα θέματα στο ΔΣ, πατώντας πάνω στους αντιλαϊκούς νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, των κομμάτων δηλαδή που εκροσωπούν αυτές οι δημοτικές παρατάξεις. Η Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας δίνει καθημερινά εξετάσεις στην αντιλαϊκή πολιτική αξιοποιεί στο έπακρο το αντεργατικό πλαίσιο που διατήρησε και επέκτεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχνεται στον καλύτερο μαθητή των κατευθύνσεων της κυβέρνησης ΝΔ.
Αλήθεια γιατί δεν επέδειξαν ανάλογη στάση και στη συνεδρίαση στις 8-12-2019 του Δημοτικού Συμβουλίου όταν και οι 3 παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), σαν "ένα σώμα, μια ψυχή" καθώς έχουν κοινή αφετηρία, κοινή γραμμή πλεύσης στήριξαν την πρόταση της δημοτικής αρχής για σύσταση φορέα διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας με τους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου και έτσι άνοιξαν το δρόμο της μεταφοράς δεκάδων χιλιάδων όγκων σκουπιδιών της Λευκάδας από τώρα στο ΧΥΤΑ Παλαίρου μέχρις όταν και αν γίνει το εργοστάσιο της ΜΟΠΑΚ στη Λευκάδα. Που αυτό καθιστά μια επικίνδυνη εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή της Παλαίρου. Είχαμε τονίσει ότι εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αν συνεχίσει ο προβληματικός ΧΥΤΑ Παλαίρου να δέχεται μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών, ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο σοβαρό ενδεχόμενο. Η αλήθεια είναι ότι έχουν όλοι κοινή αντίληψη και πολιτική σε ότι αφορά το πολύ σοβαρό θέμα των σκουπιδιών και την παράδοσή τους στην επιχειρηματική δράση. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας θα καταψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ) της Δημοτικής Αρχής για το 2020, γιατί αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων, την αντιλαϊκή στρατηγική της που υλοποιείται και σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες των κατοίκων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των αυτοαπασχολούμενων του δήμου  μας.
Το ΤΠ δεν εκφράζει καμιά διάθεση διεκδίκησης από την κεντρική κυβέρνηση. Αποδέχεται δηλαδή την τεράστια περικοπή των πόρων, που έγινε από όλες τις κυβερνήσεις προς τους δήμους, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στο ΤΠ του 2020.
Στα πλαίσια αυτά η κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους σε σχέση με το 2009 στην αφετηρία της κρίσης έχει μειωθεί πάνω από 62%. Η παραπάνω εικόνα είναι παραδεκτή από όλους σας, την Δημοτική Αρχή(ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), τη παράταξη της ΝΔ και τη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως κανένας σας δεν έχει ως αίτημα την επάνοδο της χρηματοδότησης στα επίπεδα του 2009 που ως μέγεθος και τότε δεν κάλυπτε τις ανάγκες των δήμων. Όλοι προβάλλετε και υπερασπίζεστε την επιχειρηματική δράση και την ανταπόδοση ως μονόδρομο. 
Και σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον το κράτος και η κυβέρνηση δεν αφήνουν όποιον διαφωνεί να κάνει έστω μία πρόταση αφού θα πρέπει να υποβάλλει αιτιολογική έκθεση και αυτή να έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή. Δηλαδή όποιος θέλει να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι κατά 20-30% θα πρέπει να πείσει ότι αυτό δεν πλήττει τα δημοσιονομικά της χώρας και του Δήμου! Ένα σύνολο μέτρων πειθάρχησης με τη δημοσιονομική πολιτική και την αστική στρατηγική την οποία οφείλει θεσμικά να ακολουθεί η Τοπική Διοίκηση, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ρυθμίσεις του Κλεισθένη Ι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες της ΝΔ που εξοβελίζουν τη λευκή και την αρνητική ψήφο στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Δηλαδή, η αρνητική ψήφος δεν προσμετράται ως έγκυρη παρά μόνο αν κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση που να έχει τη σύμφωνη γνώμη της τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας και βεβαίως να συμμορφώνεται "προς τας υποδείξεις" του υπουργείου Εσωτερικών. Με διατάξεις σαν αυτή η ΝΔ προσπαθεί να περιορίσει κάθε εμπόδιο στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, αποκρύπτοντας από τον λαό το πραγματικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με το να παρουσιάζει τελικά μια πλαστή “ομοφωνία”. Καταγγέλλουμε την αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική αυτή πολιτική και δηλώνουμε ότι δεν θα πειθαρχήσουμε
Επίσης η Δημοτική Αρχή για ένα ακόμη ΔΣ αποφεύγει να απαντήσει την Ερώτηση που καταθέσαμε απο της 21/11/2019,  σχετικά με τις 14 νέες Άδειες για αιολικούς σταθμούς στο Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

 Από την πλευρά μας δίνουμε τη μάχη μέσα και έξω από το ΔΣ, της ενημέρωσης, της αντιπολίτευσης  και της οργάνωσης της πάλης του λαού, στους χώρους δουλειάς, μέσα στις λαϊκές γειτονιές και στα χωριά.
Δίνουμε τη μάχη της ενίσχυσης των πρωτοβουλιών που παίρνουν μια σειρά μαζικοί φορείς της περιοχής, εργατικά σωματεία και σύλλογοι, ενάντια στα σχέδια ΕΕ, κυβέρνησης, Περιφερειακής κα Δημοτικής Αρχής και κεφαλαίου που αποτελούν ταφόπλακα για το παρόν και μέλλον του λαού του δήμου μας

Νώντας Μωραΐτης,
Δημοτικός σύμβουλος, 
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 
«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»