«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΚΚΕ –  Κοινοβουλευτική Ομάδα
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Στελέχωση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας με μόνιμο εκπαιδευτικό και ειδικό προσωπικό

Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας υπάρχει έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού και ειδικού προσωπικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ειδικές μορφωτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες αυτών των παιδιών.
Αρχές Οκτωβρίου έκλεισε καθώς βρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια η μοναδική εκπαιδευτικός και η υπάλληλος βοηθητικού προσωπικού και δεν υπάρχει ούτε το ελάχιστο προσωπικό για να λειτουργήσει το ειδικό σχολείο...
 
Η αναρρωτική άδεια της μοναδικής εκπαιδευτικού συνεχίζεται και έτσι το προηγούμενο μήνα μετέφεραν μια εκπαιδευτικό από το τμήμα ένταξης του Δημοτικού σχολείου Κανδήλας, στη λογική του μπαλώματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι, η πέρα από κάθε επιστημονική δεοντολογία επιβάρυνση αυτής της εκπαιδευτικού που επωμίζεται το βάρος που έχει δημιουργηθεί από την υποστελέχωση του ειδικού σχολείου Βόνιτσας, ενώ ταυτόχρονα υπολειτουργεί και το σχολείο προέλευσή της. Με τις τελευταίες, μάλιστα, διαδοχικές προσλήψεις αναπληρωτών δεν έγινε καμία πρόσληψη δασκάλου Ειδικής αγωγής.
Η εικόνα συμβαδίζει με την συνολική της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλης της χώρας, δηλαδή περισσότεροι του 80% των εργαζομένων είναι αναπληρωτές, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα παιδιά και τους εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο τα σχολεία να στελεχώνονται από το μηδέν, να υπάρχει ασυνέχεια στην επιστημονική και παιδαγωγική παρέμβαση, τα παιδιά να παλινδρομούν, αφού, με δεδομένες τις ανάγκες τους που απαιτούν σταθερότητα με τα πρόσωπα που είναι γύρω τους, η κατάσταση να τα αποδιοργανώνει, να τα "πισωγυρίζει", με σοβαρές συνέπειες στην παιδαγωγική εξέλιξή τους.
Η χρόνια υποστελέχωση οδήγησε στο κλείσιμο του ειδικού σχολείου, καθώς παρά την φιλότιμη προσπάθεια όλου του προσωπικού, που με αυταπάρνηση προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, δεν είναι αρκετό να λειτουργήσει όταν σε αυτό υπάρχουν τεράστια κενά σε Εκπαιδευτικούς, ειδικό επιστημονικό προσωπικό, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Μουσικούς, Εικαστικούς και Θεατρικής αγωγής και ειδικό βοηθητικό προσωπικό, όπως προβλέπεται για την πλήρη στελέχωσή του.
Αποδεικνύεται οδυνηρά για τις λαϊκές οικογένειες, ότι υπηρετείται με συνέπεια, διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, η "κανονικότητα" που θέλει αυτά τα παιδιά να λαμβάνουν την όποια εκπαιδευτική στήριξη με καθυστέρηση, ελλιπώς και πολλές φορές να ολοκληρώνουν το σχολικό έτος χωρίς να τους έχει παρασχεθεί η παραμικρή επιστημονική και παιδαγωγική βοήθεια.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει:
- Για την άμεση επαναλειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας, με πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ειδικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού προσωπικού.
- Πλήρη στελέχωση όλων των ειδικών δομών (Τμήματα Ένταξης) στα σχολεία της περιοχής από μόνιμο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος