«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Συμμετοχικός προϋπολογισμός: ρεαλιστικό εργαλείο η φαντασίωση;

Ζώντας στην εποχή όπου τα ψήγματα της Δημοκρατίας στην καθημερινότητά μας συνεχώς λιγοστεύουν, η έννοια του συμμετοχικού προϋπολογισμού μοιάζει με ουτοπία. Τι είναι όμως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός; Από πότε υπάρχει; Μπορεί άραγε να λειτουργήσει στα όρια ενός Δήμου και δη του Αγρινίου;

του Γιώργου Κατσιπάνου - Μηχανολόγου Μηχανικού
Υποψήφιου Δημοτικού συμβούλου με το Ανυπότακτο Αγρίνιο


Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε αρκετές χώρες του κόσμου όπως οι Σκανδιναβικές αλλά και στην Αγγλία όπου χρηματοδοτείται πλέον επίσημα από την Βρετανική κυβέρνηση.
Ο πολίτης, με την «συμμετοχή» του σε αποφάσεις προτεραιοτήτων αναγκαίων έργων και του προϋπολογισμού τους, μετατρέπεται από άβουλη οντότητα σε ενεργό Δημότη και...
λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις που τον αφορούν, αισθανόμενος ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργεί αυτόνομα και υπέρ του, απαγκιστρωμένη από παλιές και παρωχημένες μεθόδους. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά μειώνοντας ταυτόχρονα την διαφθορά και εξασφαλίζεται ότι οι δημόσιοι πόροι χρησιμοποιούνται με διαφάνεια. Μοναδικά κριτήρια των συμμετοχικών αποφάσεων αποτελούν οι αξίες, οι ανάγκες και τα συμφέροντα των δημοτών και όχι των εργολάβων της ζωής τους.

Είναι δυνατόν όμως ένα τέτοιο εργαλείο να εφαρμοστεί στον Δήμο Αγρινίου;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ, για δύο πολύ απλούς λόγους:
Πρώτος λόγος, γιατί έχει εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους στην Ελλάδα με απόλυτη επιτυχία. Ήδη από το 2016 στον δήμο Κηφισιάς γίνονται λαϊκές συνελεύσεις και ο συμμετοχικός προϋπολογισμός λειτουργεί άψογα. Επίσης, από το 2017 στον Δήμο Ιωαννιτών ο συμμετοχικός προϋπολογισμός γίνεται μέσω ανοιχτής ψηφιακής πλατφόρμας όπου ο πολίτης με μία απλή εγγραφή μπορεί να πάρει μέρος στις αποφάσεις του προϋπολογισμού.

Δεύτερος λόγος είναι ότι η έννοια του συμμετοχικού προϋπολογισμού εμπεριέχεται ήδη στα θεσμικά όρια του ‘Κλεισθένη’.
Επομένως ΝΑΙ μπορεί να εφαρμοστεί και στο δήμο Αγρινίου, αρκεί να υπάρχουν η πολιτική βούληση και οι σωστές προτάσεις.

Εμείς στο Ανυπότακτο Αγρίνιο θα παλέψουμε σθεναρά για την εφαρμογή του συμμετοχικού προϋπολογισμού, προκειμένου να φέρουμε τον πολίτη και τον πολιτικό διάλογο στο προσκήνιο.