«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ

Ολοκληρώθηκαν στο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην Οικογένεια Παπαστράτου. Νωρίς το πρωί, παρουσία πολλών φίλων της οικογένειας, τελέστηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής υπέρ αναπαύσεως των ευεργετών Αφών Παπαστράτου. Ακολούθησε δεξίωση του Δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου  στο Δημαρχείο Αγρινίου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις ομιλίες στην αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου...
    


Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ευχαρίστησε τον κ. Φιλίπ Πολί, εγγονό του Τάσου Παπαστράτου, για την παρουσία του στις εκδηλώσεις και ανέφερε μεταξύ άλλων : «….Σήμερα, είμαστε όλοι  εδώ για να δικαιώσουμε τη μνήμη. Να υποκλιθούμε σε σύμβολα μεγάλων Aξιών. Να τιμήσουμε ανθρώπους  με υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας, φιλανθρωπίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε εποχές μεγάλων στερήσεων, οι αδερφοί Παπαστρατου, συνέβαλλαν  στην προσπάθεια του Ελληνικού Έθνους να ορθοποδήσει και δίδαξαν την προσφορά στην Πατρίδα, τον Άνθρωπο, την Παιδεία και τον Πολιτισμό.
 Οι δρόμοι του σήμερα, στο σύγχρονο Αγρίνιο, διασταυρώνονται με τα έργα του χθες.Έργα σπουδαία, αρχιτεκτονικοί θησαυροί, δεσπόζουν στην πόλη και διατηρούν  ισχυρή και αναλλοίωτη την παρουσία τους στο χρόνο. Έργα αρχοντικά  και μεγαλόπρεπα,  όπως ακριβώς και οι δωρητές τους. Το έργο της Οικογένειας Παπαστράτου γίνεται ιερή παρακαταθήκη Aξιών και Iδανικών για τα παιδιά μας.Σήμερα εκπληρώνω ένα προσωπικό  χρέος στην πόλη. Να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη. Να μην ξεχάσουμε πόσο υπερήφανοι είμαστε για τους μέγιστους ευεργέτες μας.Να τιμούμε  την κληρονομιά τους.Και όλοι μαζί να υποσχεθούμε , η ευεργεσία των Αδερφών Παπαστράτου,  να  έχει  πάντα  ευγνώμονες αποδέκτες». 


Ακολούθησε η ομιλία του Κωνσταντίνου Κονταξή, επίκουρου Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: “Μνήμη Αφών Παπαστράτου”. Ο κ. Κονταξής ανέφερε μεταξύ άλλων : “…Οι φιλάνθρωπες πράξεις τους, ταυτισμένες με τον πόνο του άλλου, την συντροφιά, την ενθάρρυνση και την  παρηγοριά του, παραπέμπουν στο λόγο του άγγλου ποιητή Σέλλευ, ότι, όπου υπάρχει δωρεά , θα επισκέπτεται τον άνθρωπο ο Θεός».

Η Μαρία Αγγέλη, Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας, Φιλόλογος αναφέρθηκε στην ομιλία στις “Οι Δωρεές της οικογένειας Παπαστράτου” στο Αγρίνιο» τονίζοντας: “…..Οι μεγάλοι καπνέμποροι και καπνοβιομήχανοι αδελφοί Παπαστράτου: Επαμεινώνδας, Ιωάννης, Σωτήριος και Ευάγγελος αλλά και οι απόγονοί τους όπως ο Αναστάσιος (Τάσος) Παπαστράτος είχαν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με το Αγρίνιο.  Γι’ αυτό το λόγο έδειξαν εμπράκτως την αγάπη και το ενδιαφέρον για τη γενέτειρά τους. Οι μεγάλες δωρεές τους αποτελούν τα υλικά τεκμήρια αυτού του μεγάλου ενδιαφέροντος…”.


Στην δωρεά της Οικογένειας Παπαστράτου αναφέρθηκε  ο πρόεδρος του ΔΣ της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου  Χρήστος Θετάκης ο οποίος και εξέφρασε τις ευχαριστίες σύσσωμης της Εταιρίας προς την οικογένεια.

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

***

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρώτο οδοιπορικό στους χώρους των δωρεών των Ευεργετών ΑφώνΠαπαστράτου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στην Οικογένεια Παπαστράτου.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον αύλειο χώρο των  καπναποθηκών Παπαστράτου και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο διαμέρισμα της οικογένειας Παπαστράτου με τη λιτή μετσοβίτικη διακόσμηση. Το διαμέρισμα υπήρξε,  όπως εξήγησε ο κ. ΑπόστολοςΒετσόπουλος,  Δρ. UCL, Σ.Σ.Ε. του Π.Ε.Κ.Ε.Σ  Δυτ. Ελλάδας, το σπίτι του Τάσου Παπαστράτου στο οποίο φιλοξενούσε συνεργάτες της επιχείρησης. Ακολούθησε το κτίριο της ΓΕΑ, δωρεά της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ και της οικογένειας Παπαστράτου στη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου. Το οδοιπορικό συνεχίστηκε μέσω της οδού Παπαστράτου στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, την Βιβλιοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η 2η ξενάγηση θα γίνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 10.00 π.μ.ενώ στις 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Χρίστου Σιμάτου  “Καπναποθήκες Παπαστράτου - Πορεία στο φως και στον χρόνο”  στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.


Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις  9.30π.μ.  θα τελεστεί  Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρίνιου υπέρ αναπαύσεως των ευεργετών ΑφώνΠαπαστράτου. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο Δημαρχείο Αγρινίου και στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία  του Κωνσταντίνου Κονταξή, επίκουρου Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: “Μνήμη ΑφώνΠαπαστράτου”και της Μαρίας Αγγέλη, Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας, Φιλολόγου με θέμα: “Οι Δωρεές της οικογένειας Παπαστράτου”.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Παπαστράτειο Μέγαρο  με την ευγενική υποστήριξη της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.

                     ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ***

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΙΜΑΤΟΥ

Πραγματοποιήθηκαν στην κατάμεστη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου τα εγκαίνια της έκθεσης του Χρίστου Σιμάτου με τίτλο "Καπναποθήκες ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ – πορεία στο φως και τον χρόνο".


Στην έκθεση παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, φωτογραφικό υλικό από τις παλιές καπναποθήκες Παπαστράτου, εμβληματικό τοπόσημο του Αγρινίου.
ΟΧρήστος Γαρουφαλήςευχαρίστησε τον εικαστικό για την προσφορά του στην πόλη αναφέροντας μεταξύ άλλων  “… Οι άδειες καπναποθήκες Παπαστράτου με τον φακό του Χρίστου Σιμάτου αναδεικνύονται και γίνονται αφορμή για αφύπνιση της συλλογικής μας μνήμης.”
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίουε“Η  περιήγηση  στις Καπναποθήκες Παπαστράτου μέσα από το φακό του Χρίστου Σιμάτου είναι ένα οδοιπορικό στις πιο δυνατές μνήμες της πόλης.Η ιστορία της οικογένειας Παπαστράτου είναι η  ζωντανή κληρονομιά μας και τα έργα τους, ως ιερή παρακαταθήκη, μνημειακός θησαυρός.

Αν  στον κτιριακό πολιτισμό μιας πόλης καταγράφεται η συλλογική του μνήμη, τότε  το Αγρίνιο,  έχει εμποτιστεί  από τα έργα των μέγιστων ευεργετών μας. Ένα από αυτά, οι Καπναποθήκες, αρχιτεκτονικό στολίδι του κέντρου της πόλης, διατηρούν  ισχυρή και αναλλοίωτη την παρουσία τους στο χρόνο. Η οικογένεια Παπαστράτου δίδαξε, σε εποχές μεγάλων στερήσεων, την προσφορά στην Πατρίδα, τον άνθρωπο, την παιδεία και τον πολιτισμό. Το μεγαλείο τους αποτυπώνεται  στα εμβληματικά  έργα που άφησαν ως δωρεά στους συμπολίτες τους. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον κ. ΦιλίπΠολί, εγγονό του Τάσου Παπαστράτου, που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του». 


Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης που οργανώνει ο Δήμος Αγρινίου με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τον θάνατο του Τάσου Παπαστράτου.
Διάρκεια: έως 8 Φεβρουαρίου 2019.
Ώρες επισκέψεων: Τρίτη – Σάββατο 10:00πμ – 13:30μμ και 18:00μμ – 20:30μμ
Κυριακή: 11:00πμ – 13:30μμ,  Δευτέρα κλειστά


 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ