«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Προτεραιότητα στη στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η στήριξη της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων – Συνάντηση Απ. Κατσιφάρα και προέδρου ΕΤΕΑΝ Κ. Γαλιάτσου

Η δημιουργία ενός ειδικού Περιφερειακού Ταμείου που θα στηρίζει μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εστιάζουν στην καινοτομία, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) Κωνσταντίνο Γαλιάτσο.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική δυναμικού χαρακτήρα με δράσεις ενίσχυσης στήριξης της Επιχειρηματικότητας για το επόμενο χρονικό διάστημα που...
θα κορυφωθεί, προχωρώντας πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση και αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων και διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ήδη, η Περιφέρειά μας έχει εξασφαλίσει και διαχειρίζεται προγράμματα και πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω διαφόρων εργαλείων χρηματοδότησης που μπορούν να στηρίξουν δράσεις και έργα και στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συνάντηση με το ΕΤΕΑΝ, μετά και την ανάληψη από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ρόλου του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης κρατικών ενισχύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με τη διαχείριση ενός προγράμματος προϋπολογισμού περίπου 29 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχή μας, μέσα από τέσσερις στοχευμένες δράσεις με στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ επιχειρήσεων και της παραγωγικής βάσης της περιοχής μας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις δράσεις: Καινοτομική Επιχειρηματικότητα - Επιχειρηματικότητα νέας γενιάς, Ενίσχυση των αλυσίδων προστιθέμενης αξίας για τα προς διεθνοποίηση προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, Ενίσχυση συνεργατικών σχηματισμών και δικτυώσεων, Εξωστρέφεια Διεθνοποίηση των ΜμΕ της ΠΔΕ και την Ανταγωνιστικότητα νεοφυών ή πολύ Μικρών επιχειρήσεων.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας με στοχευμένες δράσεις που έχουν προκύψει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων αντίστοιχων δράσεων του παρελθόντος. Η επιχειρηματικότητα είναι η πρόκληση για το αύριο. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που θα κάνουν πράξη την πρόκληση αυτή στην χώρα μας. Συζητήσαμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και βρίσκουμε κοινό τόπο για να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους πόρους μας. Προτεραιότητα είναι η καινοτομία και οι νεοφυείς επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Γαλιάτσος τόνισε πως «η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έρθει με μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η πλειοψηφία στην χώρα μας. Το ΕΤΕΑΝ συμβάλλει στη στήριξή τους. Στη συνάντηση συζητήσαμε για τις ιδιομορφίες της Περιφέρειας και μας δόθηκε η ευκαιρία να σκιαγραφήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το ταμείο, προσπαθώντας να βρούμε τρόπους για τη βέλτιστη χρήση των εργαλείων αυτών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, που συμμετείχε στη συνάντηση, επεσήμανε πως «δημιουργήθηκε μια κοινή ομάδα εργασίας ώστε να γίνουν όλα τα βήματα που χρειάζονται για να γίνει πράξη το ειδικό Περιφερειακό Ταμείο Καινοτομίας που θα βοηθήσει όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις και όσες σχετίζονται με την καινοτομία και τις startups».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο προιστάμενος της Μονάδας Β1 Διαχείρισης Πράξεων Αξόνων Προτεραιότητας 1,3,4 του Ε.Π. 2014-2020 (ΕΥΔ/ΕΠ) Νίκος Θωμόπουλος και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Λυκούργος Σταματελάτος.

***

Για μία ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τις δράσεις του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» Αχαΐας

Η στενή συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις δράσεις που κάνει ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας, επαναβεβαιώθηκαν στη συνάντηση που είχε στα γραφεία της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και η πρόεδρος του Συλλόγου Λιολιώ Κολυπέρα.
Η Περιφέρεια βρίσκεται, όπως πάντοτε, όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, στο πλευρό του Συλλόγου και στηρίζει και φέτος τις ενημερωτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή μας το ερχόμενο φθινόπωρο.
Μάλιστα θα υπάρχει ενεργή συμμετοχή στο κάλεσμα των μελών του «Άλματος Ζωής» και για την φετινή ενημερωτική εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο οποίος είναι ο μήνας ενημέρωσης, κινητοποίησης και απομυθοποίησης του καρκίνου του μαστού
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει ως προτεραιότητά της τις ανάγκες της κοινωνίας, έχει κάνει στροφή στην πολιτική που σχεδιάζει και υλοποιεί, προσπαθώντας να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας. Οι στρατηγικές που βρίσκονται στο επίκεντρο αφορούν στην άρση της επικινδυνότητας, στην καταπολέμηση της φτώχειας και τις επιπτώσεις από την πολυεπίπεδη κρίση» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε:
«Πάντοτε είμαστε στο πλευρό των συλλόγων που προσφέρουν εθελοντικά και βοηθούν τους συνανθρώπους μας. Η ενημέρωση για αυτό το σημαντικό ζήτημα και ιδίως με το μήνυμα πως ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται είναι πολύ σημαντικό».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος και η κοινωνική λειτουργός του «Άλματος Ζωής» Κλεοπάτρα Τζιομάκη.

***
Στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των αγροτών ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Η άμεση ολοκλήρωση καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από την πρόσφατη κακοκαιρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος στα γραφεία  του ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, που συνοδευόταν από τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρο Βέρρα, συναντήθηκε με το Διευθυντή της Υπηρεσίας Γεώργιο Κεχαγιά και του επόπτη Παναγιώτη Τέκο.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις καταστροφές που προξένησε η πρόσφατη κακοκαιρία με χαλαζοπτώσεις και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, στη φυτική παραγωγή στην Περιφέρειά μας και ιδιαίτερα σε καλλιέργειες Κορινθιακής Σταφίδας, αμπελιών, βιομηχανικής τομάτας, κηπευτικών και ελαιώνες.
Επίσης, συζητήθηκε η πορεία των εκτιμήσεων των ζημιών αυτών, αλλά και προηγούμενων καταστροφών  τόσο στη φυτική παραγωγή όσο και στο πάγιο κεφάλαιο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι πρέπει άμεσα  να προχωρήσουν σε όλες τις επιβεβλημένες ενέργειες στις πληγείσες περιοχές ,έτσι ώστε να καταβληθούν έγκαιρα  οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που χάνουν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, όπως μάλιστα ανέφερε και προς τον αρμόδιο Υπουργό και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ με επιστολή του ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία του ΟΓΑ - Περιφερειακό Υποκατάστημα Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, όπου εκεί ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Γενικός Διευθυντής, οι οποίοι  συναντήθηκαν με την προϊστάμενη του ΕΦΚΑ Ιωάννα Γούλα και τον Διευθυντή του ΟΓΑ Νικόλαο Φραντζή και συζήτησαν για τα θέματα ασφάλισης των νέων αγροτών, καθώς και για την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος απένταξης των νεοεισερχόμενων αγροτών από το αντίστοιχο πρόγραμμα.