«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, με προσωπικό και μέσα

Το πενθήμερο από 10 - 15 Αύγουστου 2017 διατέθηκαν σε όλη τη χώρα 948 οχήματα (περιπολικά και μοτοσυκλέτες) και 2.053 αστυνομικοί.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπεται διαρκής ετοιμότητα και διαθεσιμότητα αστυνομικού προσωπικού και μέσων, όλο το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου, για την υποστήριξη των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, σε όλη τη χώρα.
Το προσωπικό και τα μέσα που διατίθενται στις περιπτώσεις αυτές:

    πραγματοποιούν τις αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε να εξυπηρετείται η άμεση πρόσβαση και μετακίνηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και μέσων και να αποφεύγονται κυκλοφοριακά προβλήματα σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές,

    συνδράμουν σε περιπτώσεις εκκένωσης περιοχών για την ενημέρωση των πολιτών και την ασφαλή μετακίνηση ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων και άλλων ευαίσθητων ομάδων,

    επιτηρούν και κατοπτεύουν περιοχές για την πρόληψη πυρκαγιών, την άμεση ενημέρωση των Πυροσβεστικών δυνάμεων, τη συλλογή στοιχείων ή τη σύλληψη ατόμων που ενέχονται σε πυρκαγιές

    συνεργάζονται με τους οικείους Ο.Τ.Α. και τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να διευκολύνουν το έργο τους και να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια

Ενδεικτικά το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα από 10 μέχρι και 15 Αύγουστου 2017 έχουν διατεθεί σε όλη τη χώρα συνολικά (948) οχήματα (περιπολικά και μοτοσυκλέτες) και (2.053) αστυνομικοί.

Πιο αναλυτικά το ίδιο χρονικό διάστημα, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν πρόσφατα πολλές πυρκαγιές έχουν διατεθεί:

    στην Αττική: (566) οχήματα και (1.261) αστυνομικοί
    στη Δυτική Ελλάδα: (33) οχήματα και (79) αστυνομικοί
    στη Ζάκυνθο : (45) οχήματα και (86) αστυνομικοί
    στην Ήπειρο : (35) οχήματα και (73) αστυνομικοί
    στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη : (60) οχήματα και (120) αστυνομικοί
Η ετοιμότητα και η διαθεσιμότητα για την υποστήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος θα συνεχιστεί.

***
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διεξαγωγή του 3ου αγώνα δρόμου «ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ»  στο Θέρμο
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι στο πλαίσιο διεξαγωγής του 3ου αγώνα δρόμου «ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ», το Σάββατο στις 19-08-2017, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων  και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.
Ειδικότερα, το Σάββατο στις 19-08-2017 :
    Διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων κατά τις ώρες 18.00 έως 21.00 στο τμήμα της Επαρχιακής Οδού Αγρινίου – Θέρμου από την 32.000 χιλιομετρική θέση έως την 33.000 χιλιομετρική θέση,  στην Επαρχιακή Οδό Θέρμου - Δρυμώνα από την 3.000 έως την 4.000 χιλιομετρική θέση και στο τμήμα της Επαρχιακής Οδού Θέρμου - Ναυπάκτου από την 1.000 έως την 3.000 χιλιομετρική θέση.
    Απαγορεύεται η στάθμευση και η στάση των οχημάτων από ώρες 18:00-20:30 στην οδό Κωνσταντίνου Διαλέτη, στο Θέρμο.
Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σύλληψη ενός ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση

  
Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, στην Κάτω Αχαΐα, από αστυνομικούς του  Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, ένας 42χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δέκα μηνών για κλοπές.

Σύλληψη αλλοδαπού για απόπειρα κλοπής

  
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας  25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλγερίας, διότι ενεργώντας από κοινού με ακόμα ένα άγνωστο συνεργό του που αναζητείται, αποπειράθηκαν να παραβιάσουν πόρτα σταθμευμένου φορτηγού αυτοκίνητου, έγιναν όμως αντιληπτοί από διερχόμενο πεζό και τράπηκαν σε φυγή. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι εντόπισαν τον 25χρονο κοντά στο σημείο του περιστατικού και τον συνέλαβαν.


Σύλληψη ημεδαπού για επικίνδυνη σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας

  
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος  Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 41χρονος ημεδαπός, διότι έπειτα από διένεξη που είχε με 31χρονο ημεδαπό, έριξε μια καρέκλα σε σταθμευμένο όχημα, στο οποίο επέβαινε ο  τελευταίος και ακόμα τρεις άνδρες, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σωματική βλάβη στο κεφάλι. Ο τραυματίας διεκομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών « Ο Άγιος Ανδρέας.



ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Σύλληψη ημεδαπής για καταδικαστική απόφαση
  
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, μια 37χρονη ημεδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου, σύμφωνα με την οποία της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους για έκθεση κατ' εξακολούθηση.


Σύλληψη τριών  ημεδαπών για κλοπή κατά συναυτουργία
  
Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, τρεις ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 20, 24 και 31 ετών, διότι ενεργώντας από κοινού, παραβίασαν παράθυρο σταθμευμένου αυτοκινήτου, σε κοιμητήριο στο Αγρίνιο, ιδιοκτησίας 54χρονου ημεδαπού και αφαίρεσαν δυο γυναικείες τσάντες, που περιείχαν το χρηματικό ποσό των 65 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, μια φωτογραφική μηχανή και προσωπικά αντικείμενα. Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν τα κλοπιμαία βρέθηκαν τα οποία απέδωσαν στον παθόντα.

***
Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας στα θέματα οδικής ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μήνα Ιούλιο του έτους 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.
Α. Τροχαία ατυχήματα
Στη εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας  σημειώθηκαν 55 τροχαία ατυχήματα έναντι 46 που είχαν συμβεί τον Ιούλιο του έτους 2016. Ειδικότερα σημειώθηκαν :
  • 4 θανατηφόρα ατυχήματα όσα και τον Ιούλιο του 2016.
  • 6 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 3 τον Ιούλιο του 2016.
  • 45 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων έναντι 39 τον Ιούλιο του 2016.

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 72 παθόντες έναντι 69 τον Ιούλιο του 2016:
Ειδικότερα καταγράφηκαν :
  • 4 νεκροί όσοι και τον Ιούλιο του 2016.
  • 7 σοβαρά τραυματίες έναντι 4 τον Ιούλιο του 2016.
  • 61 ελαφρά τραυματίες έναντι όσοι και τον Ιούλιο του 2016.


Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων - δυστυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν :
  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
  • Παραβίαση προτεραιότητας
  • Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
Β. Δράσεις τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο.
Ενδεικτικά το μήνα Ιούλιο του 2017 συγκροτήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας 236 συνεργεία αλκοολομέτρησης, ενεργήθηκαν 5772 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 284 παραβάσεις.
Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν εκτός των άλλων και 4442 επικίνδυνες παραβάσεις.
Ειδικότερα βεβαιώθηκαν :
  • 2614
για υπερβολική ταχύτητα
  • 460
για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 498
για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 108
για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 88
για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
  • 41
για την παραβίαση προτεραιότητας
  • 91
για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • 218
για αντικανονικό προσπέρασμα
  • 29
για μη χρήση παιδικών καθισμάτων
  • 121
για Κ.Τ.Ε.Ο.
  • 107
για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά
  • 67
για επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση

Γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδοστρώματος ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :
  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και στον έλεγχο του οχήματος.
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.