«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Άνοιξε» η πρόσκληση για άσκηση υποψηφίων δικηγόρων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Μέχρι 18 Αυγούστου οι αιτήσεις

Μέχρι και τις 18 Αυγούστου θα μπορούν να κάνουν αίτηση όσοι υποψήφιοι δικηγόροι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μέρος της πρακτικής τους άσκησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την πρόσκληση που εκδόθηκε με υπογραφή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.
Συγκεκριμένα...
αφορά για έξι θέσεις δικηγόρων, διάρκειας έξι μηνών, με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι μήνες, με τη συμφωνία και των δύο μερών και απόφαση του αρμόδιου Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι τέσσερις (4) εξ αυτών θα ασκηθούν στην Νομική Υπηρεσία της Π.Δ.Ε (έδρα) στην Πάτρα και οι άλλοι δύο (2) στο Γραφείο Νομικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
«Δίνουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εισαχθούν στην αγορά εργασίας και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία μέσα από τις δυνατότητες που έχουμε» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας: «Το ευρύ φάσμα υποθέσεων που διαχειρίζεται η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, θα συμβάλλει στην ενίσχυση των γνώσεών τους».
Η δυνατότητα αυτή δίνεται λόγω του αναμορφωμένου Κώδικα Δικηγόρων, ο οποίος επιτρέπει στους υποψήφιους δικηγόρους να πραγματοποιήσουν μέρος της πρακτικής τους άσκησης σε δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάρκεια της άσκησης, το ωράριο, τη μηνιαία αποζημίωση, αλλά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (www.pde.gov.gr) και συγκεκριμένα στον παρακάτω σύνδεσμο:
Αιτήσεις και πληροφορίες για τη Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μπορείτε να βρείτε στη Διεύθυνση Διοίκησης Π.Δ.Ε/Τμήμα Γραμματείας (Πανεπιστημίου 254 – Β΄ Κτήριο, ΤΚ: 26443, Πάτρα). Αρμόδια υπάλληλος Αγγελοπούλου Γεωργία, τηλ. 2613- 613430
Αιτήσεις και πληροφορίες για το Γραφείο Νομικής Υπηρεσίας ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας στη Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας (Κύπρου 30 – Μεσολόγγι ΤΚ: 30 200). Αρμόδια υπάλληλος Ευαγγελία Πατσιά, τηλ. 26313-61215.

Δύο νέες προσλήψεις σε Αχαΐα και Ηλεία
Εξάλλου, στην έγκριση πρόσληψης δύο δικηγόρων προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει το κενό που υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο με πρόσφατη απόφασή του ενέκρινε την πρόσληψη με πάγια αντιμισθία και σχέση έμμισθης εντολής, ενός δικηγόρου στη Νομική Υπηρεσία της έδρας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ενός στην Π.Ε. Ηλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων.

***

Περιφερειακή ανασυγκρότηση και παραγωγική ανάπτυξη στη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κ. Καρπέτα με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ Ν. Θεοχαράκη

Σε στενή και εποικοδομητική, πολύχρονη συνεργασία βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο να συμβάλλει στην περιφερειακή ανασυγκρότηση και στην παραγωγική ανάπτυξη που έχει θέσει η Περιφερειακή Αρχή ως όραμά της από την πρώτη κιόλας ημέρα της αιρετής Περιφέρειας.
Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ, Νίκο Θεοχαράκη.
Στην οραματική επιλογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να θέσει στο επίκεντρο από το 2011 την παραγωγική ανασυγκρότηση, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από την κρίση, πλέον και σε εθνικό επίπεδο, αναφέρθηκε ο κ. Καρπέτας σημειώνοντας πως η συνεργασία αυτή με το ΚΕΠΕ που είναι ο επίσημος σύμβουλος του κράτους σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, απέδωσε και αποδίδει στο στρατηγικό σχεδιασμό.
Όπως τόνισε ο κ. Θεοχαράκης αυτή η συνεργασία συνέβαλε θετικά και στη γενικότερη αναγνώριση του Κέντρου, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς ήδη το Δ.Σ. συζητά με το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να οριστεί το ΚΕΠΕ ως επιστημονικός σύμβουλος όλων των Περιφερειών σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο και το τριήμερο Συνέδριο
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα του τριήμερου συνεδρίου που θα γίνει το Δεκέμβριο στην Πάτρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017, που σχετίζεται με τη διερεύνηση της περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από την ενεργό δράση της Περιφέρειας, ως κινητήριας δύναμης, για την στήριξη και προαγωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).
Μάλιστα επικεντρώθηκε στην πρώτη ημέρα που θα γίνει από το ΚΕΠΕ παρουσίαση ερευνητικών εργασιών που εκπονήθηκαν από ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από τη Δυτική Ελλάδα με έμφαση την Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017 και το πρόγραμμα δράσης.
Τέλος, αξιολογήθηκε και αποτιμήθηκε συνολικά η συνεργασία του αναπτυξιακού προγράμματος, που ήδη εκπονείται, απευθύνεται σε ΟΤΑ και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το στόχο της περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα ενεργοποίησης του τελευταίου υποπρογράμματος του ειδικού αναπτυξιακού που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα πυρόπληκτα.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας.

***

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει την υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2019

Τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο εγχείρημα για τη διεκδίκηση και ανάληψη από την Πάτρα των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων για το 2019, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη συνάντησή του με την Επιτροπή Διεκδίκησης σήμερα στο γραφείο του.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική αθλητική διοργάνωση, στην οποία, όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας «θα είμαστε στο πλευρό σας δυναμικά, αφού πλέον επανέρχεται στο προσκήνιο των μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας η Πάτρα, μια προοπτική που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια της περιοχής μας».
Στη συνάντηση τέθηκαν στο επίκεντρο ο φάκελος διεκδίκησης και οι λεπτομέρειές του για αυτό το μεγάλο γεγονός που αν τελικά επιλεγεί από τους εκλέκτορες της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ταραγόνα Ισπανίας), μόνο σημαντικά οφέλη θα μπορεί να προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή ως διοργανώτρια πόλη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να “εκμεταλλευτούμε” όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμμετοχή και την προεδρία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR, ώστε να βρούμε επιπλέον συμμάχους σε αυτή τη διεκδίκηση για να έχουμε και τα ανάλογα επιθυμητά αποτελέσματα».
Όπως τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής, περισσότεροι από 2.000 αθλητές και μέλη αποστολών από 25 χώρες της Μεσογείου θα συναντηθούν για μια εβδομάδα στην πόλη που θα επιλεγεί για να φιλοξενήσει τους Αγώνες, ενώ μεγάλος αναμένεται να είναι και ο αριθμός των επισκεπτών.
Επιπλέον, επεσήμαναν πως είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας διεκδικεί διεθνείς αγώνες από τότε που ξεκίνησε η κρίση με την επίσημη στήριξη και πόρους της ίδιας της πολιτείας.
Με τον Περιφερειάρχη συναντήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης, ο πρόεδρος και σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων σε θέματα αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, ο γραμματέας και δημοσιογράφος Νάσος Νασόπουλος (πρώην city manager του «Αθήνα 2004») και το μέλος και πολιτικός μηχανικός Θεόδωρος Μενεγής, ενώ συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας.

***

Στις 7 Σεπτεμβρίου η 1η Γενική Συνέλευση του Δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα»


Τη σύγκληση της 1ης Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΑΔΕ κατά την 6η συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνου Καρπέτα.
Στο επίκεντρο θα τεθεί η διοργάνωση του Τριήμερου Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στην Πάτρα μεταξύ 13-15 Δεκεμβρίου 2017 και το κύριο θεματικό του αντικείμενο σχετίζεται με τη διερεύνηση της περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από την ενεργό δράση της Περιφέρειας, ως κινητήριας δύναμης, για την στήριξη και προαγωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα συζητηθούν, θα παρουσιασθούν και θα αναλυθούν: α) Τα αναπτυξιακά αποτελέσματα ως προς την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα (1η Ημέρα) β) Το επιχειρηματικό κράτος και περιφέρεια, καθώς και οι δυνατότητες των μελλοντικών περιφερειακών συστημάτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας (2η Ημέρα) γ) Η επιχειρηματικότητα και η περιφερειακή ανασυγκρότηση με την ταυτόχρονη ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Περιφερειών (3η Ημέρα).
Επιπλέον, θα συζητηθούν η επικύρωση της εγγραφής των νέων αρωγών – μελών που έχουν ήδη εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δικτύου, θα γίνει η παρουσίαση της Επίσημης Ιστοσελίδας της Περιφέρειας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια – EER2017, καθώς και η πλατφόρμα διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ των Μελών του Δικτύου.
Τέλος, θα τεθεί προς συζήτηση η διοργάνωση ημερίδας με στόχο την ενίσχυση της Βιομηχανικής Καινοτομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως επίσης και η διοργάνωση εκδήλωσης για τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία του Προγράμματος COSME με χρονικό ορίζοντα διεξαγωγής τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2017.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι:
Πρόδρομος Προδρομίδης (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ), Θεόδωρος Τσούμπελης (Επιμελητήριο Αχαΐας), Πέτρος Μαντάς (Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών - ΣΕΒΙΠΑ), Βασίλειος Μπουργανός (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/ Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής - ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), Γεώργιος Τελώνης (Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας), Νικόλαος Αχιλλεόπουλος (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο - ΕΑΠ), Χρήστος Τζομάκας (Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΠΔΕ), Σωτήριος Μιχαλόπουλος (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – “ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ”), Αθανάσιος Βασιλόπουλος (Κοιν.ΣΕΠ “ΑΡΩΝΙΑ”), Ιωάννης Σταυρόπουλος  (Συλλόγος Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πατρών - ΣΠΕΠ) καθώς και τα Στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Δημήτριος Καραβίδας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕ, Λυκούργος Σταματελάτος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Σπυρίδων Παπασπύρου, προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής και Λαυρέντης Βασιλειάδης, Στέλεχος της  Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης  της Π.Δ.Ε.

***

Πάνω από 14,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την αποκατάσταση των ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα, μέσω της ΣΑΕΠ 801 του ΠΔΕ

«Άνοιξε» ο δρόμος για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε διάφορες υποδομές από τις θεομηνίες του περασμένου φθινοπώρου σε Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Πάνω από 14,5 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκαν προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, μετά από τις διαρκείς και επίμονες προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και τη στενή συνεργασία που υπήρξε τόσο με τις Υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου, όσο και με τις αντίστοιχες των Δήμων.
Με σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενισχύεται με το συνολικό ποσό των 14.542.622,05 ευρώ μέσα από τη ΣΑΕΠ 801 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ένταξη ενός ακόμη φακέλου Δήμου, ύψους 2.753.000 ευρώ.
«Τα προβλήματα που δημιουργούνται διαρκώς από τα έντονα, επαναλαμβανόμενα και ακραία καιρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, δεν είναι μόνο στις περιουσίες και τις καλλιέργειες των παραγωγών μας. Σοβαρές ζημιές υφίστανται και οι υποδομές μας και πρέπει να μεριμνούμε και για αυτές όπως και κάναμε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συνέχισε:
«Η ΣΑΕΠ 801 είναι μια σημαντική ευκαιρία, μια πολιτική κατάκτηση για την Δυτική Ελλάδα και την αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τη συνεργασία των Δήμων» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας, ευχαριστώντας μάλιστα τόσο τους Δημάρχους που ανταποκρίθηκαν όσο και την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού που ανέλαβε τη διαδικασία και συνεργάστηκε με τους Δήμους.
Μετά τις θεομηνίες του 2015 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η Περιφέρειά μας διεκδίκησε ένα μηχανισμό χρηματοδότησης έργων φυσικών καταστροφών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την εγκύκλιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 και αποσαφηνίστηκαν οι διαδικασίες το φθινόπωρο του 2016.
Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης κάλεσε τους Δήμους που είχαν πληγεί από τις θεομηνίες το φθινόπωρο του 2016 σε σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους ζήτησε να υποβάλλουν προτάσεις τεκμηριωμένες για την ένταξή τους στην ΣΑΕΠ 801.
Η διαδικασία με τους Δήμους ολοκληρώθηκε σταδιακά την άνοιξη του 2017 και η συνολική πρόταση υποβλήθηκε τον Ιούλιο 2017 για ένταξη στο ΠΔΕ, κάτι που έγινε αποδεκτό και προχωρά με την απόφαση πλέον του αναπλ. Υπουργού.
«Η διαδικασία πλέον έχει αυτοματοποιηθεί και θα υπάρχουν ταχύτερες διαδικασίες και μικρότερος χρόνος για την ένταξη των έργων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως τις επόμενες ημέρες αποστέλλεται και ο φάκελος για τον Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου ύψους 2.753.000 ευρώ, στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αναλυτικά τα έργα
·         Αποκαταστάσεις από την θεομηνία της 21ης έως 22ας Οκτωβρίου 2016 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ύψους 2.800.000 ευρώ
·         Αποκαταστάσεις ζημιών από τις θεομηνίες στις 6-8 Σεπτεμβρίου και στις 22 Οκτωβρίου στην Π.Ε. Ηλείας, ύψους 3.100.000 ευρώ
·         Αποκαταστάσεις ζημιών από τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλοι) στο Δήμο Πηνειού, ύψους 557.000 ευρώ
·         Αποκαταστάσεις ζημιών Έργων Υποδομής που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2016 στο Δήμο Πύργου, ύψους 1.496.000 ευρώ
·         Αποκαταστάσεις ζημιών από φυσικές καταστροφές έντονων βροχοπτώσεων στις 22-10-2016 στις Δ.Ε. Ναυπάκτου, Αντιρρίου και Χάλκειας Δήμου Ναυπακτίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ύψους 775.000 ευρώ
·         Αποκατάσταση Υποδομών Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης από τις φυσικές καταστροφές της  8ης και 9ης  Σεπτεμβρίου 2016, ύψους 993.500 ευρώ
·         Αποκαταστάσεις ζημιών από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλοι) στο Δήμο Ερυμάνθου 2016, ύψους 531.910,56 ευρώ
·         Αποκαταστάσεις βλαβών από φυσικές καταστροφές στο Δήμο Ερυμάνθου Π.Ε. Αχαΐας, ύψους 2.299.011,49 ευρώ
·         Έργα αποκατάστασης ζημιών από ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα και πλημμυρικά φαινόμενα στον Δήμο Ήλιδας το 2016, ύψους 1.990.200 ευρώ.