«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΜΩΡΑΪΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ


«Εργαλείο για το πέρασμα της αντιαγροτικης καταιγίδας» που έρχεται με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραϊτης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το οποίο συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα εισαχθεί για ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Όπως είπε, πρόκειται για...
εκσυχρονισμό και προσαρμογή της νομοθεσίας στη νέα ΚΑΠ, προς όφελος των μονοπωλιακών ομιλιών, των μεγαλοαγροτών και των ομάδων παραγωγών. Επίσης, αναφέρθηκε στις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και δίνουν ανάσα στη φτωχομεσαία αγροτιά.

Αποσύρθηκε η διάταξη για την ερασιτεχνική αλιεία 

Η ρύθμιση που επέβαλε χαράτσι στους ερασιτεχνικούς αλιείς αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε και δεν θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για το άρθρο 43 του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς το οποίο προέβλεπε την επαναφορά της άδειας αλιείας με «τσουχτερό» παράβολο.
Η διάταξη όριζε μέγιστο μήκος τα 6 μέτρα για τα φουσκωτά και τα 7,5 μέτρα για τα υπόλοιπα σκάφη, με ανώτερη ιπποδύναμη τα 120 άλογα και για τα δυο. Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες αλιέων αυτό ήταν παράδοξο γιατί η πλειοψηφία των 6μετρων φουσκωτών έχει ελάχιστη ιπποδύναμη από τον κατασκευαστή τους 150 ίππους. Με βάση αυτή τη ρύθμιση ένας ερασιτέχνης ψαράς θα πλήρωνε παράβολο 50 ευρώ για τους πρώτους 25 ίππους και ένα ευρώ για κάθε ίππο επιπλέον. Δηλαδή για έναν κινητήρα 120 ίππων το χαράτσι θα έφτανε τα 145 ευρώ.