«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 13 Απρίλη 2016

Προετοιμασία για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 νέων υποδομών για το Θεραπευτικό Κέντρο Ατόμων με νοητική υστέρηση «Η Μέριμνα»


Συνεργασία για την ταχύτερη και καλύτερη προετοιμασία του φακέλου που αφορά στην ανέγερση ενός νέου κτιρίου που θα φιλοξενεί Κέντρο Διημέρευσης και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και την υποβολή σχετικής πρότασης στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, είχαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεραπευτικού – Παιδαγωγικού Κέντρου Πατρών Ατόμων με νοητική υστέρηση «Η Μέριμνα».


Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο και κυρίως η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών ώστε να εξεταστεί το αίτημα ένταξης του συγκεκριμένου έργου στη νέα Προγραμματική Περίοδο.
«Θα εξεταστούν τα αιτήματα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προγράμματος, ενώ μείζονος σημασίας είναι να έχουμε πλήρη ετοιμότητα στο επίπεδο των μελετών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, για αυτό και αποφασίστηκε η στενή συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ώστε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την «Μέριμνα» και να υπάρξει πλήρης προετοιμασία του φακέλου υποβολής της πρότασης.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα υποδομών για τους πολίτες μας που έχουν ανάγκη τη θαλπωρή, τη στήριξη και τη φροντίδα. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν ή παραδίδονται άμεσα σημαντικά έργα» τόνισε ο Απ. Κατσιφάρας αναφερόμενος συγκεκριμένα στα έργα, όπως η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – Οικοτροφείο του εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» στο Αγρίνιο, το νέο κτίριο Ημερήσιας Φροντίδας – Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με Νοητική Στέρηση των «Μαχητών» στην Πάτρα, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη», ο Ογκολογικός Ξενώνας Πατρών «Η Ελπίδα», το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στο φάσμα του Αυτισμού Πάτρας, το Κέντρο Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας και Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία – ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου.
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας: «Δε θα σταματήσουμε να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε και να υποστηρίζουμε δομές και υποδομές, αλλά και να διεκδικούμε πόρους για την καλύτερη λειτουργία τους. Η αναγκαιότητα της ανέγερσης δομών κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω της ανυπαρξίας αντίστοιχων, οι οποίες σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για εκπαίδευση και απασχόληση ατόμων με νοητική υστέρηση καθιστούν απολύτως αναγκαία τη δημιουργία τους προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του κοινωνικού αποκλεισμού».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Χαροκόπος δήλωσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για μία ακόμη φορά στηρίζει έμπρακτα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, σε στενή συνεργασία με την διοίκηση του Θεραπευτικού Κέντρου «Μέριμνα». Η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Κέντρου Διημέρευσης αποτελεί βήμα προόδου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και θα ωφελήσει όχι μόνο την Πάτρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».
Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη συμμετείχαν η Πρόεδρος της «Μέριμνας» Γεωργία Κοκκίνου, ο Γενικός Γραμματέας Θεοφάνης Μαγιώνος, ο ταμίας Γεώργιος Αγγελακόπουλος, τα μέλη Αθανασία Αγγελακοπούλου – Πανουτσοπούλου και Αφροδίτη Γώγου Πεσματζόγλου, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΔΕ Δημήτρης Καραβίδας και ο προϊστάμενος Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π./ΠΔΕ Βαγγέλης Γεωργίου.


***

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2016 στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με στόχο τη βέλτιστη κατανομή των περιορισμένων πόρων κατά τρόπο που να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα, ώστε η περιοχή μας και συνολικά η χώρα να τεθεί σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, καταρτίστηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2016.
Το Πρόγραμμα θα τεθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην επόμενη συνεδρίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 και ώρα 3 μ.μ. στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 & Αμερικής).
«Βασικός σκοπός μας είναι να υπάρξει η άμεση απορρόφηση των προβλεπόμενων πόρων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και η ολοκλήρωση των έργων της παλαιάς περιόδου 2007 – 2013 ώστε να πραγματοποιηθεί επιτυχώς το κλείσιμο των προγραμμάτων αυτών δίχως την απώλεια πόρων» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Επιπλέον, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συζητηθεί και ο τρόπος δημοπράτησης έξι εργολαβιών για τη συντήρηση – αποκατάσταση και άρση επικινδυνότητας του Εθνικού Οδικού Δικτύου ΠΔΕ, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού ορισμένου χρόνου κ.α.