«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 20 Απρίλη 2016

Η Δυτική Ελλάδα και πάλι φώναξε δυνατά «Let’s Do It Greece» με περισσότερες από εκατό δράσεις μέσα σε μία ημέρα

Με ένα πλατύ χαμόγελο, μικροί και μεγάλοι εθελοντές κατάφεραν για μία ακόμη χρονιά να περάσουν το μήνυμα του εθελοντισμού απ’ άκρη σ’ άκρη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να φωνάξουν δυνατά «Let’s Do It Greece» και να θέσουν τις βάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος...
Σε περισσότερες από εκατό δράσεις, για πρώτη φορά στη Δυτική Ελλάδα από το 2013 που συμμετέχει επισήμως στην Πανελλήνια Εθελοντική Εκστρατεία, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες σακούλες με απορρίμματα, απομακρύνθηκαν φερτά υλικά, βάφτηκαν γεφύρια και μονοπάτια, κόπηκαν χορτάρια, καλάμια και κλαδεύτηκαν δεντράκια, καλλωπίστηκαν λουλούδια, καθαρίστηκαν παραλίες, ρέματα, ακτές, ενώ δύτες έβγαλαν στην επιφάνεια σκουπίδια από το βυθό λιμανιών και θαλασσών.
«Ειλικρινά για μία ακόμη φορά η Δυτική Ελλάδα κατάφερε να είναι στο επίκεντρο μιας πανελλήνιας εθελοντικής προσπάθειας, δίνοντάς μας την ελπίδα πως πραγματικά μπορούμε να αλλάξουμε τον ρου των πραγμάτων, όταν συνεργαζόμαστε για έναν τόσο σημαντικό σκοπό, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν, εθελοντές, φορείς, οργανώσεις, σχολεία, δήμους, ομάδες και ιδιώτες σε δράσεις για την ανάδειξη διαφόρων σημείων και των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
Επίσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους υπευθύνους της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» και της Ολυμπίας Οδού, οι οποίοι συμμετείχαν στην περιβαλλοντική δράση με το μήνυμα του «Let's do it Greece Δυτική Ελλάδα» στις φωτεινές επιγραφές τους, καθώς και στις Αρχές, φορείς και οργανώσεις για την άριστη προετοιμασία και τον συντονισμό ώστε να υλοποιηθούν.
Πέρα από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα που βρέθηκε στο πλευρό των εθελοντών σε δράσεις σε διάφορα σημεία της Δυτικής Ελλάδας, το «παρών» έδωσαν σε δράσεις στις περιοχές τους Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
 
Δείτε βίντεο στους παρακάτω συνδέσμους:
2016.04.17 - ΠΔΕ - Let's do it Greece - Κατσιφάρας για Let's do it Greece 2016 στη Δυτική Ελλάδα
2016.04.17 - ΠΔΕ - Let's do it Greece - Κατσιφάρας στο 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας

Για περισσότερες φωτογραφίες από διάφορες δράσεις στη σελίδα του Facebook της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας


***

Ημερίδα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τις κηπευτικές καλλιέργειες και υπό κάλυψη λαχανικών και φρούτων

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνέχεια της έγκρισης της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2014-2020 (RIS3 ΠΔΕ) από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην εξειδίκευση των δράσεων των τομέων προτεραιότητάς, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο χρηματοδότησης του ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014-2020, αλλά και του ΕΣΠΑ 2014-2020, γενικότερα. Για την εξειδίκευση των δράσεων των τομέων προτεραιότητας αξιοποιείται η μεθοδολογία της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται θεματική ημερίδα: «Κηπευτικές καλλιέργειες και καλλιέργειες υπό κάλυψη λαχανικών και φρούτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016  στο ξενοδοχείο Porto Rio Αχαΐας και ώρα έναρξης 10 το πρωί.
«Σκοπός είναι η ανάδειξη και η ενίσχυση σχεδίων έρευνας ανάπτυξης και καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της RIS3 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που περιλαμβάνει την προώθηση καινοτόμων σχεδίων έρευνας ανάπτυξης και καινοτομίας στον τομέα της μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Το πρόγραμμα της ημερίδας
10 – 10.45 π.μ. Εισαγωγή
- Ευφυής Εξειδίκευση και η σημασία της επιχειρηματικής ανακάλυψη Κ. Κοκκινοπλίτης εμπειρογνώμονας Ε.Ε.
- Η διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης για την Δυτική Ελλάδα Προϊσταμένη ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου
11 π.μ. – 12 μ. Α΄ Μέρος Παρουσιάσεις «κηπευτικές καλλιέργειες και καλλιέργειες υπό κάλυψη λαχανικών και φρούτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»
Συντονιστής: Σαλάχας Γεώργιος, Καθηγητής Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Μεσολογγίου
Γεώργιος Καπότης, Καθηγητής Λαχανοκομίας, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας «Εφαρμογή νέων τεχνικών στην καλλιέργεια υβριδίων στις κηπευτικές καλλιέργειες»
Γεώργιος Σαλάχας, Καθηγητής Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας «Αεροπονική καλλιέργεια κηπευτικών- Καλλιέργειες εκτός εδάφους»
Αλέξιος Αλεξόπουλος, Επ. Καθηγητής στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας, ΤΕΙ Πελοποννήσου «Προοπτικές καλλιέργειας της πατάτας- Καλλιέργεια υπό κάλυψη»
Θεοφάνης Παπανικολόπουλος , Managing Director της εταιρείας GEORION ΕΠΕ «Ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην καλλιέργεια πυρηνόκαρπων υπό κάλυψη»
Κώστας Θεοδωρόπουλος, Γεωπόνος, Υπεύθυνος εταιρείας Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕΕ. «Υδροπονική καλλιέργεια τομάτας. Τεχνογνωσία και προοπτικές»
12.30 - 2 μ.μ. Β΄ Μέρος Παράλληλο τραπέζι Α «Υπαίθριες κηπευτικές καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»
Παρουσιάσεις:
- τεχνολογιών που αναπτύσσουν ερευνητικά /ακαδημαϊκά ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας και εταιρείες και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση επιχειρήσεων του κλάδου με έμφαση την καινοτομία, την ενσωμάτωση τεχνολογίας στο προϊόν και στη συσκευασία αλλά και οικοκαινοτομία.
- διαπιστωμένων αναγκών των επιχειρήσεων για τεχνολογίες και καινοτομίες για βασικές προτεραιότητες που θέτει η RIS3 για την Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στις τεχνολογικές, τομεακές και διατομεακές περιοχές προτεραιότητας έξυπνης εξειδίκευσης της ΠΔΕ
1. Ενίσχυση της πρόσβασης και χρήσης των ΤΠΕ στις αγροτικές περιοχές
2. Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και έρευνας για την παραγωγή τοπικών, επώνυμων προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
12.30 – 2 μ.μ. Β΄ Μέρος Παράλληλο τραπέζι Β «καλλιέργειες υπό κάλυψη λαχανικών και φρούτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»
Παρουσιάσεις :
- τεχνολογιών που αναπτύσσουν ερευνητικά /ακαδημαϊκά ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας και εταιρείες και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση επιχειρήσεων του κλάδου με έμφαση την καινοτομία, την ενσωμάτωση τεχνολογίας στο προϊόν και στη συσκευασία αλλά και οικοκαινοτομία.
- διαπιστωμένων αναγκών των επιχειρήσεων για τεχνολογίες και καινοτομίες για βασικές προτεραιότητες που θέτει η RIS3 για την Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στις τεχνολογικές, τομεακές και διατομεακές περιοχές προτεραιότητας έξυπνης εξειδίκευσης της ΠΔΕ
1. Ενίσχυση της πρόσβασης και χρήσης των ΤΠΕ στις αγροτικές περιοχές
2. Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και έρευνας για την παραγωγή τοπικών, επώνυμων προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Συζήτηση και Συμπεράσματα.

***

Στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο το Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών

Η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών και το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου 2016 θα βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η 8η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου και ώρα 3 μ.μ. στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).
«Σε λίγες ημέρες, την 1η Μαΐου, μπαίνουμε και επισήμως στην αντιπυρική περίοδο και όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί για να προλάβουμε οποιαδήποτε δασική πυρκαγιά για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, αλλά και τις ζωές των συμπολιτών μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος και θα εισηγηθεί το θέμα.
Και συνέχισε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε ετοιμότητα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και όλες τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών και για αυτό το λόγο έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε κινδύνου, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών».
Στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου περιλαμβάνονται κι άλλα θέματα, όπως η ενημέρωση για τη σημαντική διάκριση και βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από το θεσμό των Ευρωπαϊκών βραβείων Επιχειρήσεων για το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επτροπής για την πρότασή μας με τίτλο «Γεωχωρικό σχέδιο περιβαλλοντικής εποπτείας» κ.α.