«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 23 Απρίλη 2016

Αυτοψία στις εργασίες συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας


Ένα σημαντικό έργο είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για τη συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου, ένα έργο προϋπολογισμού 1.150.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων....

Στο σημείο των εργασιών συντήρησης προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία του έργου, βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Ιωάννης Λύτρας, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, αφού είχε να συντηρηθεί χρόνια εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εξασφαλίζοντας πόρους, εκφράζοντας και τη βούληση του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, προσπαθεί με στοχευμένες παρεμβάσεις να δώσει στους πολίτες όσο το δυνατό ένα καλύτερο και ιδίως ένα ασφαλέστερο οδικό δίκτυο».
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων αναφέρθηκε επίσης, και σε δύο νέα έργα που δημοπρατούνται εντός του πρώτου 15ημέρου του Μαΐου και θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Πρόκειται για δύο εργολαβίες  που έχουν να κάνουν με την συντήρηση του ανωτέρω Δικτύου, η πρώτη είναι προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ και αφορά την συντήρηση του ασφαλτοτάπητα και η δεύτερη ύψους 540.000 ευρώ και αφορά το κόψιμο θάμνων, καθώς και την κάθετη και οριζόντια σήμανση του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας.

***
 Γρ. Αλεξόπουλος: Εντατικοποίηση ελέγχων για την προστασία του καταναλωτή και επαγγελματιών ενόψει Πάσχα


Πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου σύσκεψη για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, την περίοδο του Πάσχα, με στόχο την ποιότητα και την ασφάλεια των προσφερόμενων τροφίμων και ποτών για την προστασία της υγείας του καταναλωτή, αλλά και την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας και ελληνοποίησης ξένων κρεάτων.
Οι έλεγχοι θα ενταθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε καταστήματα ειδών διατροφής, κρεοπωλεία, κατεψυγμένα προϊόντα, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, καταστήματα τυροκομικών προϊόντων και άλλων ειδών.
Ευελπιστώντας στο πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες και με την πιστή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας οι έλεγχοι θέτουν σαν προτεραιότητα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και  την αποφυγή παραπλάνησης του Καταναλωτή. Σε περιπτώσεις βέβαια, που θα διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις.
Οι έλεγχοι θα αφορούν όλους τους επιχειρηματίες/προμηθευτές και διακινητές κρεάτων. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται είναι:
α) όλα τα σφάγια να φέρουν σφραγίδες που υποδηλώνουν αφενός την προέλευσή τους και αφετέρου ότι είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Σφάγια τα οποία για οποιοδήποτε λόγο δεν φέρουν την κατάλληλη σφραγίδα θα καταστρέφονται αμέσως.
β) Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
γ) Τα σφάγια θα πρέπει να συνοδεύονται απ’ τα απαραίτητα εμπορικά έγγραφα (τιμολόγια – δελτία αποστολής) στα οποία θα αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους  με ευθύνη του αγοραστή και του πωλητή.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα Κωνσταντίνος Κόλλαρης Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, Νίκος Τσολοδήμος Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Σταύρος Βέρρας Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Χρήστος Παπασημακόπουλος προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Αχαΐας, Θεόδωρος Λάμπος Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας, και Νικόλαος Κοσμάς Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας. Στη σύσκεψη συμμετείχε στο πλαίσιο καλής συνεργασίας και κοινών στόχων και ο αναπληρωτής Διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος του ΕΦΕΤ  Νικόλαος Νιφόρας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε ότι «την περίοδο του Πάσχα που η κατανάλωση είναι αυξημένη οι έλεγχοι πρέπει να εντατικοποιούνται, με αποκλειστικό σκοπό την προστασία του καταναλωτή, όπως και τη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και των καταστηματαρχών από μεμονωμένα φαινόμενα παραβατικότητας. Θετικό είναι το γεγονός ότι η αγορά της Αχαΐας σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζει προβλήματα. Τα  προϊόντα που διακινούνται είναι ποιοτικά και ασφαλή και σε καμιά περίπτωση μεμονωμένα περιστατικά δεν την χαρακτηρίζουν».
Ενημερώνονται οι καταναλωτές ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουν τη διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις τροφίμων, να απευθύνονται στα κάτωθι τηλέφωνα των Αρμόδιων Ελεγκτικών Υπηρεσιών της  Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας:
• 2613 620-720 και 6977479948 – Θ. Λάμπος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας.
• 2613 620 110 και 6944287947 Χρήστος Παπασημακόπουλος – προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π. Ε. Αχαΐας.

***
 Για πρώτη φορά εκδηλώσεις Πολιτισμού πλαισίωσαν την Αφή με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας


Το μήνυμα της ειρήνης, της εκεχειρίας, του ευ αγωνίζεσθαι και της αλληλεγγύης, το μήνυμα αθλητισμού και πολιτισμού που πρεσβεύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εστάλη μέσα από τον Πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου.
Οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισίωσαν την Αφή εντυπωσίασαν όσους τις παρακολούθησαν προσελκύοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των ξένων προσκεκλημένων και επισκεπτών που βρέθηκαν στην Δυτική Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα.
Πρόκειται για δράσεις πολιτισμού (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις) με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (καλλιτεχνικό σύμβουλο της διοργάνωσης).
Στόχος ήταν η αναβάθμιση, η σύνδεση με τον Πολιτισμό και η διεθνής προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, την Έλενα Κελεσίδη, το Λάκη Χαλκιά, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τον Πάνο Σκουρολιάκο, την Αλίκη Καγιαλόγλου, τον Πέτρο Γάλλια, την Αγλαΐα Παπά, τη Λουίζα Κωστούλα, τη Δήμητρα Στασινοπούλου και πολλούς άλλους.
Την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση των παράλληλων δράσεων πολιτισμού σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας: «Ένα τέτοιο ορόσημο για τον παγκόσμιο αθλητισμό και πολιτισμό, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δημιουργική σύζευξη του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, και την προώθηση της εξωστρέφειας της περιοχής μας και των τοπικών προϊόντων μας. Στόχος μας είναι η στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι μέσα από την αναβάθμιση και διεθνή προβολή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε πως «ο Αθλητισμός είναι Παιδεία και η Παιδεία Πολιτισμός. Και η Αρχαία Ολυμπία έχει ανάγκη από τη σύνδεση με το σύγχρονο Πολιτισμό».

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν
-              Έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Στασινοπούλου με θέμα «Στο Δρόμο της Ελπίδας, Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα» στον εκθεσιακό χώρο των Παλαιών Δημοτικών Λουτρών (Γούναρη 118, Πάτρα),
-              Έκθεση – εγκατάσταση «Μαρία Χορς» στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Αρχαία Ολυμπία σε επιμέλεια του Πέτρου Γάλλια σε συνδυασμό με το πρωτότυπο χορο-θεατρικό δρώμενου με τίτλο «δες, τα χέρια μου είναι άστρα, είναι πουλιά, είναι θηλιά, είναι αγκαλιά...»,
-              Παράσταση αφηγηματικής τέχνης «Διγενής Ακρίτας» σε σύλληψη, σκηνοθεσία και αφήγηση της Μάγδας Κοσσίδα και στο σαντούρι η Ουρανία Λαμπροπούλου,
-              Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στην Αρχαία Ολυμπία με τη συμμετοχή των Κώστα Μαυρογένη (βαρύτονος), Ελένης Κελεσίδη (υψίφωνος), Πάνου Σκουρολιάκου (ηθοποιός) και των ερμηνευτών Χαράλαμπου Γαργανουράκη, Λάκη Χαλκιά, Δάφνης Ζουρνατζή, Γιώργου Νικηφόρου Ζερβάκη, της Ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία και της Μικτής Χορωδίας της Τρίπολης,
-              Ζωντανή αναμετάδοση στον αύλιο χώρο της Αίθουσας Αετωμάτων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας της παράστασης «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», μία σκηνική αφήγηση με αφορμή της Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη με την χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων, καθώς και τρεις ηθοποιούς – performers, σε σκηνοθεία, μουσική και σύνθεση ήχου Λουίζας Κωστούλα, ηθοποιούς: Αγλαια Παπά, Παναγιώτη Γαρμπή, Λουίζα Κωστούλα, δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκο Λεβαντή, Λουίζα Κωστούλα, Βασίλη Κουντούρη, οπτικό/ηχητικό σχεδιασμό: Studio 19 και κοστούμια Λίλιαν Ξυδιά
-              Θεατρικό δρώμενο για τους πρόσφυγες με τίτλο «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν» σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις (Πάτρα, Αμαλιάδα, Πύργος και Αρχαία Ολυμπία). Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Πέτρος Γάλλιας, με πηγή έμπνευσης το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» (Συλλογή Κίχλη).
-              Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη διοργάνωση της ειδικής μουσικής εκδήλωσης του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» για τον Ολυμπισμό και τον Ολυμπιακό Ύμνο.

*** 

Απ. Κατσιφάρας: Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναβάθμιση του πολιτιστικού και αθλητικού ρόλου της Δυτικής Ελλάδας

Η αναβάθμιση του πολιτιστικού και αθλητικού ρόλου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ιδίως της Αρχαίας Ολυμπίας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Tibor Navracsics και τον Πρόεδρο των Διεθνών Παιδικών Αγώνων, Torsten Rasch.
Και οι δύο βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αρχαία Ολυμπία ως επίσημοι καλεσμένοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, προκειμένου να παρακολουθήσουν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, καθώς και τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στη συνάντηση με τον κ. Νάβρατσιτς, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκτός του Περιφερειάρχη οι Αντιπεριφερειάρχες Γ. Γεωργιόπουλος και Π. Μπράμος, καθώς και αντιδήμαρχοι της Αρχαίας Ολυμπίας, συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάληψη κεντρικού ρόλου της Αρχαίας Ολυμπίας και την ανάδειξή της σε κέντρο αθλητισμού, πολιτισμού και παιδείας, ενώ συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι τρόποι αξιοποίησης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης δράσεων και προγραμμάτων για την Ολυμπιακή Παιδεία, για το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος κ.α.
Η δημιουργία μιας μόνιμης εκδήλωσης, σε περιοδική βάση με έμφαση πέρα από τον αθλητισμό και στον πολιτισμό και στο αθλητικό ιδεώδες, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και τον πρόεδρο της Επιτροπής των Διεθνών Παιδικών Αγώνων Τόρστεν Ρας, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. των Διεθνών Παιδικών Αγώνων (International Children's Games - ICG) Νίκος Τζανάκος.
Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο συμφωνήθηκε να υποβληθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μια σχετική πρόταση, ενώ υπήρξε πρόσκληση από την πλευρά του κ. Ρας για την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στους επόμενους παιδικούς αγώνες που θα γίνουν στη Λιθουανία.
«Η παρουσία δύο τόσο σημαινόντων προσώπων στην Περιφέρειά μας για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, διευρύνει τους ορίζοντες συνεργασίας μας ώστε να υπάρξει μία στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και να δημιουργηθούν περαιτέρω βιώσιμες αναπτυξιακές προοπτικές» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.