«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ 6ης ΥΠΕ, ΚΑΛΥΨΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

Σήμερα 24/3/2016 δόθηκε στη δημοσιότητα η τελική πρόταση της 6ης ΥΠΕ προς το Υπουργείο Υγείας για τον Υγειονομικό Χάρτη της Αιτωλ/νίας. Ειδικότερα για την Νοσηλευτική Μονάδα Μεσολογγίου προκύπτει ότι όλες σχεδόν οι αρχικά προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούσαν καταργήσεις κλινικών, δεν υπάρχουν στο τελικό σχέδιο της πρότασης. Αυτό αποτελεί μια πρώτη σημαντική νίκη όλων όσων επέμεναν πεισματικά και αγωνιστικά για το δίκαιο των αιτημάτων μας.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:
Παθολογική, Καρδιολογική, Χειρουργική, Ορθοπεδική, Μαιευτική με μονάδα πρόωρων και δημιουργία νέας Μονάδας Τραύματος. Ο αγώνας μας συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο για την αποσύνδεση, αλλά και σε επίπεδο λειτουργίας του αξονικού τομογράφου και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Είμαι όμως υποχρεωμένος να ενημερώσω τους πολίτες και δημότες μας για το τι συνέβη το Σάββατο 19/3/2016 που το Νοσοκομείο έμεινε ουσιαστικό ακάλυπτο. Δύο πράγματα για τα οποία την ευθύνη φέρουν πρώτα κάποιοι που άλλαξαν τις εφημερίες και κάποιοι που αρνήθηκαν να εφημερεύσουν και ήταν στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού παρ’ ότι υπήρχε σχετικό έγγραφο της 6ης ΥΠΕ! Αυτά για την ιστορία και ελπίζουμε να μην επαναληφθούν.
Το θέμα απασχόλησε και το Δ.Σ. του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας στις 23/3/2016 όπου ελήφθη απόφαση για την τήρηση των προβλεπόμενων σε περίπτωση αναστολής των εφημεριών και μη επανάληψης παρόμοιων περιστατικών. Ανάλογη διοικητική διαδικασία διέταξε και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια.
Επομένως το να κατατίθενται απόψεις δημόσια για το περιστατικό για μεθοδεύσεις και οργανωμένες “εγκληματικές” ενέργειες από την ΥΠΕ, το Δ.Σ. και τους Αγρινιώτες και φαιδρά και τουλάχιστον απαράδεκτα είναι και επί της ουσίας καλύπτουν το συγκεκριμένο περιστατικό και μεταφέρουν αλλού τις ευθύνες.
Τέλος όσον αφορά το Μεσολόγγι, το Δ.Σ. στις 23/3/2016 έλαβε τις εξής σημαντικές αποφάσεις:
1.      Εξέφρασε την ΟΜΟΦΩΝΗ συγκατάθεσή του στην αποκατάσταση των ζημιών και των βλαβών στο υπό κατάρρευση παλαιό Νοσοκομείο Μεσολογγίου και ζήτησε απ’ το Υπουργείο Υγείας αντίστοιχη χρηματοδότηση προς τούτο και τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την αξιοποίηση του ακινήτου με την ταυτόχρονη εξεύρεση θεσμικής λύσης στο πρόβλημα.
2.      Ζήτησε την προκήρυξη είκοσι (20) κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων απ’ το Υπουργείο Υγείας για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
3.      Ξεκινάει τις διαδικασίες για σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου με εργαζόμενους στην φύλαξη, καθαριότητα και σίτιση του Νοσοκομείου, όπως το άρθρο 97 του Παράλληλου Προγράμματος προβλέπει. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι συμβάσεις και το εργασιακό τους καθεστώς θα υπάγονται σε πλήρη ασφάλιση και κάλυψη στο ΙΚΑ και δεν θα εντάσσονται στον ΟΑΕΕ μέχρι 31/12/2017. Συνεργεία καθαρισμού και εταιρείες φύλαξης – όπως μέχρι σήμερα τις γνωρίζαμε – τέλος! Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η πρώτη διαδικασία για την φύλαξη του Νοσοκομείου.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να επισημάνω για πολλοστή φορά, ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά μόνο κατακτιέται. Το να μένουμε όμως ταμπουρωμένοι σε άκαιρους τοπικισμούς και ιδεοληψίες γενικότερα δεν βοηθάει.           

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού
«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»
Π. Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου και
Μέλος του Δ.Σ. Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλ/νίας