«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 17 Μάρτη 2016

Προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων – Προετοιμασία για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

Η ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την παρουσία της τοπικής ηγεσίας του Σώματος, έπειτα από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.
Η κατάλληλη προετοιμασία του φακέλου είναι...

 το σημαντικότερο ώστε να ενταχθεί η προμήθεια των οχημάτων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως τόνισε ο Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως «είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή μέρους των οχημάτων, τα οποία δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν τα μέγιστα στην υπηρεσία για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ή σε έκτακτα φαινόμενα».
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να αποκατασταθούν τα πεπαλαιωμένα οχήματα, με την ευκαιρία που δίνεται, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και εξοπλισμού που δίνεται μέσω του ΕΣΠΑ. Για εμάς η Πολιτική Προστασία είναι σημαντική και μόνος σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών από φυσικές και άλλες καταστροφές που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Διοίκηση και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να πετύχουμε την ανανέωση του στόλου και του εξοπλισμού της για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των εκτάκτων αναγκών, αλλά και για την πρόληψη και τη μείωση των κινδύνων που οδηγούν σε καταστροφές».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ταξίαρχος Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο Προϊστάμενος Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Αναστάσιος Καναβός, ο Υπασπιστής του Συντονιστή, επιπυραγός Βασίλης Μαρτζάκλης, η Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου και ο Προϊστάμενος Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της ΕΥΔ/ΕΠ Βαγγέλης Γεωργίου.

***

Αύριο και το Σάββατο το διήμερο Συνέδριο για τις Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης – Ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας

Αύριο Παρασκευή το πρωί ξεκινά το διήμερο συνέδριο «Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης – Ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας» που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Πάτρας» υπό την αιγίδα της Ε.Σ.ΑμεΑ.
Η έναρξη των εργασιών θα γίνει στον πολυχώρο «Αγορά Αργύρη» (Αγ. Ανδρέου 12) στην Πάτρα, στις 11.30 το πρωί, ενώ το Σάββατο, δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου η έναρξη είναι στις 9.30 π.μ.
Στο συνέδριο θα παραβρεθούν ομιλητές-στελέχη ευρωπαϊκών φόρουμ που τα αντικείμενα και οι αρμοδιότητές τους άπτονται των Ατόμων με Αναπηρία π.χ. ENIL (European Network on Independent Living – Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση), του Υπουργείου Οικονομίας, στελέχη της Ε.Σ.ΑμεΑ, της Tοπικής Αυτοδιοίκησης, του Ιδρύματος Τσάτσου, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας, της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Αμε.Α κ.α.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι:
              Αποϊδρυματοποίηση και διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
              Η διαβίωση στην κοινότητα ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
              Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των διαρθρωτικών ταμείων στην Αποϊδρυματοποίηση
              Η πορεία της Αποϊδρυματοποίησης στην Δυτική Ελλάδα
Στόχος του συνεδρίου είναι η Ανεξάρτητη διαβίωση και η Αποϊδρυματοποίηση, η οποία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο τα άτομα με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν σε ισότιμη βάση.
  Σκοποί του Συνεδρίου είναι:
              Η παρουσίαση πολιτικών χρηματοδότησης με σκοπό την αύξηση των υπηρεσιών που συμβάλουν στην αποϊδρυματοποίηση και ομαλή ένταξη στην κοινωνία των ωφελουμένων.
              Η παρουσίαση πρακτικών που ακολουθούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για την δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος αποϊδρυματοποίησης
              Η παρουσίαση σχεδιασμού και πλάνων υλοποίησης προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης που ακολουθούν οι Περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο
              Η αναφορά στα δικαιώματα των περιθαλπομένων βάση την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που έχει  κυρωθεί και υπογραφεί από το ελληνικό κράτος (Ν. 4074/2012)
              Η παρουσίαση και ενημέρωση του κοινού από επιστήμονες για τα στάδια και τις διαδικασίες  που ακολουθούνται για την αποϊδρυματοποίηση των ωφελουμένων.
Να σημειωθεί ότι η οργάνωση του συνεδρίου έχει τη στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

***

Άμεσα κοινό υπόμνημα με προτάσεις για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο – Συνάντηση Περιφερειάρχη και Γ. Τσιρώνη

Κοινό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων, θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να επεξεργαστούν και να ενσωματωθούν στο σχέδιο για τον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας, πριν την τελική κατάθεση του Προεδρικού Διατάγματος.
Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για το μείζον ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου, η οποία συνάντηση και προγραμματίστηκε για σήμερα το μεσημέρι, έπειτα από την επιστολή του Περιφερειάρχη πριν λίγες ημέρες.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας «η διαβούλευση έγινε σε στενά και ασφυκτικά πλαίσια και δεν έδωσε τη δυνατότητα στους φορείς και στους κατοίκους της περιοχής να εκφράσουν τις απόψεις τους για το θέμα», με τον αναπλ. Υπουργό να δεσμεύεται ότι θα αναμένει για σύντομο ακόμα χρονικό διάστημα τις προτάσεις.
Παράλληλα, εκ μέρους της Περιφέρειας σημειώθηκε πως δημιουργείται μείζον ζήτημα με την υπερβολική αυστηρότητα, τις απαγορεύσεις και την αναπτυξιακή ανάσχεση με το Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις αντιδράσεις από τους κατοίκους να είναι έντονες, αφού η ειδική περιβαλλοντική μελέτη στην οποία στηρίζεται και βάσει της οποίας εκπονήθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αποτυπώνει λανθασμένα οικολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία.
«Δεν μπορεί μία ακτογραμμή 34 χιλιομέτρων που αποτελεί το ωραιότερο τμήμα της παραλιακής Ηλείας, να οδηγείται στην ερημοποίηση μέσα από τις αυστηρές απαγορεύσεις» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.
Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ζήτησε την «ουσιαστική βελτίωση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να γίνει λειτουργικότερο για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής και ιδίως για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων».
Να σημειωθεί πως το θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου θα συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνάντηση εκτός από τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον αναπλ. Υπουργό, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Παρασκευόπουλος, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και αιρετοί και στελέχη των Δήμων και του Υπουργείου.