«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 21 Μάρτη 2016

Απ. Κατσιφάρας: Σύνθετη και δύσκολη η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος – Προγραμματίζεται νέα σύσκεψη Περιφερειάρχη και Δημάρχων

 «Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και πολύ δύσκολο ζήτημα, η διαχείριση του οποίου θα κρίνει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών και την προσφορά μας στον άνθρωπο, με βάση τις αξίες της φιλοξενίας και της ανθρωπιάς. Πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά και να μην αφήσουμε τη ροή των πραγμάτων ανεξέλεγκτη και χωρίς σχεδιασμό»...

Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, με τη συμμετοχή Εκκλησίας, Δήμων και φορέων για το θέμα της αναζήτησης κατάλληλων χώρων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων.
«Η κοινωνία είμαστε εμείς, οι Δήμοι, η Περιφέρεια, το κράτος και οι πολίτες. Όλοι οι άλλοι είναι περαστικοί και όποτε χρειάζονται τη βοήθειά μας θα την παρέχουμε όπως κάθε οικοδεσπότης σε κάθε φιλοξενούμενο. Είμαστε η πιο φιλόξενη Περιφέρεια της χώρας και του κόσμου και θα το αποδείξουμε στην πράξη. Άλλωστε ήδη οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι, η Περιφέρεια, η Εκκλησία έχουν δείξει εμπράκτως τη στήριξή τους στους πρόσφυγες με τη συνεχή συγκέντρωση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εδώ και μήνες» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Παράλληλα, αποφασίστηκε την ερχόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 10.30 το πρωί, να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και όλων των Δημάρχων, αφού πρώτα έχει συζητηθεί αναλυτικά το θέμα και έχουν ληφθεί οι ανάλογες αποφάσεις τόσο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια και τα υπόλοιπα συντονιστικά όργανα όλων των Δήμων.
«Στόχος μας είναι να κατευθυνθούμε προς έναν περιφερειακό σχεδιασμό με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας πως θα πρέπει να συμμαχήσουμε, ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες, ενώ ευχαρίστησε όλους τους Δήμους, την Εκκλησία και τους φορείς για την άμεση ανταπόκριση και τη μεγάλη τους συμμετοχή στη σύσκεψη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες η έλλειψη συγκεκριμένου κεντρικού συντονιστικού σχεδίου από την κυβέρνηση για τη δημιουργία χώρων προσωρινής στέγασης προσφύγων, κάτι που διεφάνη και στην απάντηση του ασκούντος χρέη Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ερώτηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα.
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως «θα πρέπει όλοι ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την ευθύνη του να συνδράμουμε στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού».
 
Ποιοι συμμετείχαν
Στη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, συμμετείχαν εκ μέρους της Περιφέρειας, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, Οικονομικών Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης Γιώργος Φαλτσέτος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, διευθυντές και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Επιπλέον, συμμετείχαν ο οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, εκπρ. Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος και Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Βαμβίνης, εκπρ. Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πατ. Βασίλειος Πετρόπουλος, εκπρ. Μητρόπολης Ηλείας π. Αργύρης Σαλπέας, εκπρ. Μητρόπολης Αιτωλίας π. Αναστάσιος Καντάνης, εκπρ. Μητρόπολης Πατρών π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο ασκών χρέη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύσης Παναγιωτόπουλος, ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μιλτιάδης Ζαμπάρας, οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος,  Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, Ι.Π. Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμης Κοτζιάς, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, αντιδήμαρχοι και στελέχη των Δήμων Ακτίου – Βόνιτσας, Καλαβρύτων, Ήλιδας και Πύργου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας Τάσος Γιακουμής, εκπρόσωπος του βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα, μέλος Π.Σ. του Ποταμιού Δημήτρης Αβραμίδης και ο Συντονιστής Πάτρας Ανδρέας Κοσμάτος, εκπρόσωποι της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, πολιτιστικών και εκπολιτιστικών Συλλόγων κ.α.

***

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης ο Χωροταξικός Σχεδιασμός μετά την παράταση της διαβούλευσης

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί το θέμα του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας μετά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε για τη διαβούλευση, την ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων από τους φορείς και την υλοποίηση ενημερωτικής ημερίδας.
Συγκεκριμένα στην πρόσκληση που απέστειλε η Πρόεδρος του Σώματος Αναστασία Τογιοπούλου, η 6η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 και ώρα 15.00΄ στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 & Αμερικής).
Εισηγητής στο θέμα “Γνωμοδότηση επί της Μελέτης «Αξιολόγησης, Αναθεώρησης και Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Δυτικής Ελλάδος»” θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής.
«Θέλαμε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε όλοι οι φορείς που δεν είχαν προλάβει να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, να το κάνουν και μετά την κατάθεση και εξέτασή τους από τις Υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου να έλθει και πάλι στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα και να συζητηθεί πιο διεξοδικά. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα συμβάλλουν στο να έλθει στη Δυτική Ελλάδα μια ανάπτυξη ισόρροπη, έξυπνη, χωρικά ισορροπημένη, αειφορική και χωρίς αποκλεισμούς» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.


***

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 – Το πρόγραμμα σε Πάτρα, Πύργο, Μεσολόγγι

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του Ελληνικού Έθνους σε όλη την ιστορική διαδρομή του. Είναι ημέρα μνήμης, τιμής  και  ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς αγωνιστές, στην ηρωική  γενιά  του 1821, η οποία οδήγησε στην Ελευθερία του σκλαβωμένου Ελληνισμού.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμά την 25η Μαρτίου 1821 και διοργανώνει εκδηλώσεις στην Πάτρα, στον Πύργο και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Στις εκδηλώσεις της Πάτρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα έχει οριστεί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στον Πύργο ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, ενώ στην Ι.Π. Μεσολογγίου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ηλίας Ξανθάκος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Στην Πάτρα
Πέμπτη 24 Μαρτίου
9.50 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων του στρατοπέδου του ΚΕΤΧ από μαθητές και μαθήτριες του 17ου Γυμνασίου Πατρών.
11 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης από αντιπροσωπείες φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών.
11.30 π.μ. Αναχώρηση και μετάβαση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ανάγνωση όρκου Αγωνιστών 1821 από μαθητή του 3ου Γυμνασίου Πατρών. Κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Πατρέων.
1 μ.μ. Στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην Π.Ε. Αχαίας θα γίνουν ομιλίες με την φροντίδα των Διευθυντών, ενώ στα σχολεία θα γίνουν επίκαιρες ομιλίες και γιορτές, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας τους.
4.30 μ.μ. Πλατεία Υψηλών Αλωνίων: Άφιξη ΔΑΦΝΟΔΡΟΜΩΝ από την μονή Αγ. Λαύρας Καλαβρύτων. Επιμνημόσυνη δέηση. Σύντομη ομιλία. Κατάθεση Στεφάνων στον Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  Απονομή μεταλλίων και διπλωμάτων στους Αθλητές και μαθητές που συμμετείχαν στην δαφνοδρομία Καλάβρυτα – Πάτρα.
Παρασκευή 25 Μαρτίου
7 π.μ. Ανάκρουση Εωθινού από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πατρέων.
8 π.μ. Έπαρση σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγίου Νικολάου.
9 π.μ. Εκκίνηση ποδηλατικού αγώνα ΘΥΣΙΑΣ Πατρών-Καλαβρύτων Αγίας Λαύρας από πλατεία Τριών Συμμάχων, τερματισμός εις Αγία Λαύρα Καλαβρύτων (11.45 π.μ Απονομή επάθλων).
11.40 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών (οδός Μαιζώνος). Τέλος προσέλευσης επισήμων 11.30. Απόδοση τιμών από τμήματα Ενόπλων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Μουσικής.
12 μ. Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και τμημάτων Σωμάτων Ασφαλείας, επί της Αγίου Ανδρέου.
6.42 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην Κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

Στην Ι.Π. Μεσολογγίου
Πέμπτη 24 Μαρτίου
Ομιλίες από καθηγητές και δασκάλους στους σπουδαστές ΤΕΙ, μαθητές σχολείων.
10.45 π.μ. Ρίψη στεφάνου για τους αφανείς Ήρωες της θάλασσας από τους μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου και του 2ου Δημοτικού σχολείου Μεσολογγίου.
11.30 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων, στέψη των Ανδριάντων των Ηρώων της Επαναστάσεως από σπουδαστές ΤΕΙ, μαθητές και μαθήτριες Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης και Προσκόπους. Τήρηση σιγής ενός λεπτού, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Παρασκευή 25 Μαρτίου
7 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλεως με τη φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης.
8 π.μ. Επίσημη έπαρση της Σημαίας στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου.
10 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυριδώνος. Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την Ελένη Καρβέλη, εκπαιδευτικό Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.
11 π.μ. Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στον Κήπο των Ηρώων και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
11.30 π.μ. Παρέλαση στην πλατεία Κέννεντυ σπουδαστών, μαθητών, μαθητριών και Στρατού.
6.15 μ.μ. Υποστολή Σημαίας στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου.

Στον Πύργο
Πέμπτη 24 Μαρτίου
Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Ν.Π.Δ.Δ. κ.α.
11 π.μ. Απότιση φόρου τιμής με κατάθεση στεφάνων από μαθητές σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς  στα μνημεία των Ηρώων.
Παρασκευή 25 Μαρτίου
7 π.μ. Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα.
8 π.μ. Έπαρση της  σημαίας στο μνημείο των Ηρώων με συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ».
10 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου. (9.55 π.μ. Πέρας προσέλευσης Αρχών). Εκφώνηση Πανηγυρικού της Ημέρας.                                                                                                  
10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη  δέηση στο μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ηρωικών αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
10.45 π.μ. Δεξίωση από τον Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή στο «Λάτσειο» Δημοτικό Μέγαρο προς τιμήν των Αρχών.
11.30 π.μ. Παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, τμήματος του Ε.Ε.Σ., του Λυκείου των Ελληνίδων, Λαογραφικών  Ομίλων, Σωματείων, Συλλόγων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
6 μ.μ. Υποστολή  σημαίας.
Σάββατο 26 Μαρτίου
7 μ.μ. Εκδήλωση στο αμφιθέατρο του 6ου δημοτικού σχολείου (πάροδος Αγ. Γεωργίου) από τον λαογραφικό όμιλο Πύργου «Ηλείων Παράδοσις» για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Ομιλία από τον δημοσιογράφο-ιστορικό Θεόδωρο  Λάμπρο και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τις χορευτικές ομάδες του Ομίλου.