«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 24 Μάρτη 2016

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθαρίζει το επαρχιακό δίκτυο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας από κατολισθήσεις λόγω καιρού


Μετά από άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από νωρίς σήμερα το πρωί, αποκαταστάθηκε πριν λίγη ώρα η κυκλοφορία στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Καλλιθέα-Λαμπίρι-Όρια Αιτωλοακαρνανίας, όπου υπήρξε νωρίτερα διακοπή της κυκλοφορίας και κλείσιμο της οδού...

Το πρόβλημα προκλήθηκε εξαιτίας σημαντικών κατολισθήσεων, καθώς και από φερτά υλικά, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν από χθες. Στην περιοχή υπήρχε ήδη εγκατεστημένος εργολάβος, στο πλαίσιο έργου που πραγματοποιείται, ενώ έσπευσαν και εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας με μηχανολογικό εξοπλισμό από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
Μετά από συντονισμένη δράση από νωρίς το πρωί, υπήρξε καθαρισμός των καταπτώσεων και των φερτών υλικών και να συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της πλήρους βατότητας της οδού.
Παράλληλα, ανάλογα φαινόμενα υπήρξαν και στο επαρχιακό δίκτυο στην Καστανούλα, όπου έχει διασφαλιστεί η προσωρινή βατότητα του δρόμου από το μηχανολογικό εξοπλισμό της Περιφέρειας, καθώς και η σήμανση που απαιτείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Τροχαίας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει καινούρια εργολαβία για την πλήρη αποκατάσταση και του συγκεκριμένου δικτύου.
«Είμαστε κοντά στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα φαινόμενα, με τα στελέχη και τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό, δίνοντας μάχη για να μην υπάρχει πουθενά αποκλεισμός. Πολύ σύντομα θα μπορούμε να αποκαταστήσουμε πλήρως την βατότητα όπου υπήρξε πρόβλημα», δήλωσε σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά.

***
 Παρέμβαση του Απ. Κατσιφάρα για «μεταστροφή» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε αναπτυξιακό εργαλείο


Η έγκαιρη κατάρτιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2016 βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η οποία και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή.
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε ο συντονισμός του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και των Περιφερειών, αναλύθηκε η διαδικασία ολοκλήρωσης των έργων ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και η επιτάχυνση των ενεργειών για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας έθεσε το θέμα της συνολικής αλλαγής φιλοσοφίας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την απόκτηση αναπτυξιακού χαρακτήρα ώστε να γίνει ένα πραγματικό εργαλείο που να συμβάλλει σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία στον εθνικό στόχο που είναι περισσότερες θέσεις εργασίας με πραγματική ανάπτυξη.
Παράλληλα, ζήτησε χρηματοδότηση για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) με την ένταξη εκεί των επαναλαμβανόμενων δράσεων (συντήρησης οδών, ηλεκτροφωτισμού κ.α.), θέτοντας και το θέμα της έγκαιρης χρηματοδότησής τους.
Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αν και διαθέτει το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο δε διαθέτει ολοκληρωμένο εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο διεθνών προδιαγραφών.
«Για αυτό ακριβώς τον λόγο, θα πρέπει να διατεθούν περισσότεροι πόροι στην Δυτική Ελλάδα ώστε να συντηρεί το δίκτυό της, το οποίο είναι αρμοδιότητα του κράτους» τόνισε ο Απ. Κατσιφάρας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στελέχη και διευθυντές των Περιφερειών, των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Ε.Π. και του Υπουργείου.



*** 

Νέο χωροταξικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Μετά τη διαβούλευση και τις προτάσεις Δήμων και φορέων

Με ευρεία πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του για την Πρόταση Αναθεώρησης – Εξειδίκευσης του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Πλαισίου, αλλά και για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που την συνόδευε.
Προϋπόθεση για όλα αυτά, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, είναι ότι θα ληφθούν υπόψη τα σχόλια – παρατηρήσεις – προτάσεις που διατυπώνονται από την Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τις περιφερειακές παρατάξεις στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος, όπως προέκυψαν κατά τη διαβούλευση που προηγήθηκε με τις γραπτές προτάσεις φορέων, υπηρεσιών και πολιτών, αλλά και στην ημερίδα ενημέρωσης που έγινε πριν λίγες ημέρες.
«Η συμβολή των εμπλεκόμενων φορέων στη διαβούλευση ήταν καθοριστική και κατατέθηκαν προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες συνολικά με όλες αυτές που απεστάλησαν στο πλαίσιο της γραπτής διαδικασίας διαβούλευσης, θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Ελλάδας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Επιπρόσθετα επισήμανε ο κ. Κατσιφάρας πως «η συμβολή όλων, στην επιτυχή ολοκλήρωση της υπό εκπόνηση Μελέτης ΠΠΧΣΑΑ της ΠΔΕ ήταν καθοριστική, καθώς Χωρικός Σχεδιασμός, σημαίνει κυρίως συμμετοχή Φορέων, Παραγωγικών, Κοινωνικών, Επιμελητηρίων, ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, Υπηρεσιών Δημόσιου Τομέα, κ.λπ., με αλληλοτροφοδότηση προτάσεων και σχεδίων, μεταξύ Χωροταξικού Σχεδιασμού, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Τομεακών Πολιτικών κ.λπ. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η χωρική και κοινωνική συνοχή, η οικονομική ανάπτυξη σε καθεστώς επενδυτικής ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή χωρική ισόρροπη ανάπτυξη και ενδοπεριφερειακή σύγκλιση, για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 που ήδη ξεκίνησε, αλλά και πέραν αυτής».

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία διαβούλευσης που έγινε μετά την παράταση που δόθηκε και αφορά την Ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας, την ανάρτηση σε ειδική θέση της ιστοσελίδας της Περιφέρειας συνδέσμων από όπου οι ενδιαφερόμενοι Φορείς μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα τεύχη του Β1 Σταδίου της Μελέτης, καθώς και σε σχετικά έγγραφα (νομοθεσία κλπ).
Επιπλέον ο κ. Υφαντής, μίλησε για τη διοργάνωση ημερίδας που έγινε με θέμα «Δημόσιου Διαλόγου και Διαβούλευσης» επί του Β1 Σταδίου της Μελέτης, ενώ αναφέρθηκε στην γραπτή διαδικασία υποβολής εκ μέρους των εμπλεκόμενων Φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, απόψεων και παρατηρήσεων, όπου υπεβλήθησαν προτάσεις συνολικά από 28 φορείς και ιδιώτες, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΔΕ.
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας: «Ευχαριστώ προσωπικά τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Υφαντή για την κοπιαστική προσπάθεια, όπως και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας που στελέχωσαν την Ομάδα Εργασίας, καθώς επίσης και την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και τους φορείς που συνέβαλαν για να υπάρχει ένα σωστό αποτέλεσμα».



 ***

Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου – Στα Καλάβρυτα ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και επισημότητα ξεκίνησαν οι εορτασμοί σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, οι οποίες και θα κορυφωθούν αύριο με την επίσημη Δοξολογία και την Παρέλαση.
Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του Ελληνικού Έθνους σε όλη την ιστορική διαδρομή του. Είναι ημέρα μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς αγωνιστές, στην ηρωική γενιά του 1821, η οποία οδήγησε στην Ελευθερία του σκλαβωμένου Ελληνισμού. Αποτέλεσε και θα αποτελεί πάντα μοναδικό ορόσημο όχι μόνο στην τοπική αλλά την παγκόσμια ιστορία.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμά την 25η Μαρτίου 1821 και διοργανώνει εκδηλώσεις στην Πάτρα, στον Πύργο και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στα Καλάβρυτα.
Στις εκδηλώσεις της Πάτρας, όπως έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια, έχει οριστεί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στον Πύργο ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, ενώ στην Ι.Π. Μεσολογγίου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ηλίας Ξανθάκος.

Το πρόγραμμα Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Πάτρας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην Ι.Π. του Μεσολογγίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος στην Αμαλιάδα.
Στην Π.Ε. Αχαΐας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:
Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δημήτρης Δριβίλας και Τρύφωνας Φωτόπουλος στην Πάτρα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος στο Αίγιο μαζί με τους Περιφερειακούς Συμβούλους Χρήστο Μπούνια και Αδαμαντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου.
Ο βοηθός Περιφερειάρχη Κώστας Καρπέτας στον Ερύμανθο και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Πετρόπουλος στη Δυτική Αχαΐα.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεόδωρος Νασιώτης, Σπύρος Καπράλος και Διονύσης Μαυρόγιαννης στα Καλάβρυτα.
Στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πολυδεύκης Κοκκινοβασίλης στο Αγρίνιο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας στη Βόνιτσα.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σάββας Αυγέρης στο Θέρμο, Νάνσυ Κωνσταντοπούλου στη Ναύπακτο, Γιώργος Τσόγκας στην Αμφιλοχία, Απόστολος Ευθυμίου στο Νεοχώρι, Έφη Καρδάρα στο Αγρίνιο.
Στην Π.Ε. Ηλείας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος στον Πύργο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Παναγιώτης Μπράμος στα Λεχαινά.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Πλατανιάς στη Γαστούνη, Κώστας Μητρόπουλος στη Ζαχάρω, Εμμανουήλ Αγιομυργιαννάκης στην Αμαλιάδα, Γιάννης Αρβανιτάκης στη Βάρδα και Παρασκευή Βεργοπούλου στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι εκδηλώσεις σε Πάτρα, Πύργο, Μεσολόγγι
Σήμερα στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων του στρατοπέδου του ΚΕΤΧ από μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Πατρών, αλλά και στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης από αντιπροσωπείες φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών. Ακολούθησε ανάγνωση του όρκου Αγωνιστών 1821 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου από μαθήτρια του Γυμνασίου Καστριτσίου. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν σε Πύργο και Μεσολόγγι.
Στο φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, θα πραγματοποιηθούν αύριο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
Στην Πάτρα
Παρασκευή 25 Μαρτίου
7 π.μ. Ανάκρουση Εωθινού από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πατρέων.
8 π.μ. Έπαρση σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγίου Νικολάου.
9 π.μ. Εκκίνηση ποδηλατικού αγώνα ΘΥΣΙΑΣ Πατρών-Καλαβρύτων Αγίας Λαύρας από πλατεία Τριών Συμμάχων, τερματισμός εις Αγία Λαύρα Καλαβρύτων (11.45 π.μ Απονομή επάθλων).
11.40 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών (οδός Μαιζώνος). Τέλος προσέλευσης επισήμων 11.30. Απόδοση τιμών από τμήματα Ενόπλων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Μουσικής.
12 μ. Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και τμημάτων Σωμάτων Ασφαλείας, επί της Αγίου Ανδρέου.
6.42 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην Κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

Στην Ι.Π. Μεσολογγίου
Παρασκευή 25 Μαρτίου
7 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλεως με τη φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης.
8 π.μ. Επίσημη έπαρση της Σημαίας στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου.
10 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυριδώνος. Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την Ελένη Καρβέλη, εκπαιδευτικό Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.
11 π.μ. Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στον Κήπο των Ηρώων και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
11.30 π.μ. Παρέλαση στην πλατεία Κέννεντυ σπουδαστών, μαθητών, μαθητριών και Στρατού.
6.15 μ.μ. Υποστολή Σημαίας στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου.

Στον Πύργο
Παρασκευή 25 Μαρτίου
7 π.μ. Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα.
8 π.μ. Έπαρση της  σημαίας στο μνημείο των Ηρώων με συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ».
10 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου. (9.55 π.μ. Πέρας προσέλευσης Αρχών). Εκφώνηση Πανηγυρικού της Ημέρας.
10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη  δέηση στο μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ηρωικών αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
10.45 π.μ. Δεξίωση από τον Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή στο «Λάτσειο» Δημοτικό Μέγαρο προς τιμήν των Αρχών.
11.30 π.μ. Παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, τμήματος του Ε.Ε.Σ., του Λυκείου των Ελληνίδων, Λαογραφικών  Ομίλων, Σωματείων, Συλλόγων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
6 μ.μ. Υποστολή  σημαίας.
Σάββατο 26 Μαρτίου
7 μ.μ. Εκδήλωση στο αμφιθέατρο του 6ου δημοτικού σχολείου (πάροδος Αγ. Γεωργίου) από τον λαογραφικό όμιλο Πύργου «Ηλείων Παράδοσις» για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Ομιλία από τον δημοσιογράφο-ιστορικό Θεόδωρο  Λάμπρο και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τις χορευτικές ομάδες του Ομίλου.