«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Συνεχίζονται οι έρευνες - Καλά κρατεί η καταστολή

Φωτό από τις κάμερες ασφαλείας,
δείχνουν τους τρεις δράστες στο αεροδρόμιο (Φωτό ΑΡ)
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Φρεντερίκ Φαν Λέου επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι δύο αδελφοί Μπακράουι συμμετείχαν στις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το σταθμό του Μετρό στο Μάλμπεκ. Όπως διευκρίνισε ο εισαγγελέας, ο Ιμπραχίμ ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο ενώ ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι μέσα σε ένα βαγόνι του Μετρό. Και οι δύο αδελφοί ταυτοποιήθηκαν χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά τους.
Νωρίτερα, ο Ιμπραχίμ είχε πετάξει σε έναν κάδο απορριμάτων έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που περιείχε τη «διαθήκη του». Στο κείμενο αυτό αναφέρει ότι...
«δεν ξέρει πια τι να κάνει» γιατί «καταζητείται παντού», ωστόσο δεν κάνει καμία αναφορά στο «Ισλαμικό Κράτος», του οποίου υποτίθεται ότι ήταν μέλος. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βρέθηκε στον ίδιο δρόμο της κοινότητας Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου την Τρίτη η αστυνομία προχώρησε σε μια σειρά ερευνών και ανακάλυψε «15 κιλά εκρηκτικής ύλης TATP (υπεροξείδιο ακετόνης), 30 λίτρα υπεροξείδιο του υδρογόνου, πυροκροτητές, μια βαλίτσα γεμάτη με καρφιά καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών», είπε ο εισαγγελέας.
Σύμφωνα με το νεώτερο επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Φαν Λέου, οι νεκροί από τις επιθέσεις ανέρχονται σε 31 και οι τραυματίες σε 270. «Οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται δυστυχώς να αλλάξουν εντός των επόμενων ωρών», πρόσθεσε.

«Καλά κρατεί» η καταστολή

Φωτό ΑΡΦωτό ΑΡ
Την ίδια ώρα, καλά κρατεί η προσπάθεια ηγετών αλλά και αξιωματούχων της ΕΕ να αξιοποιήσουν τις επιθέσεις για την ενίσχυση των μέτρων καταστολής και της αστυνομοκρατίας.
«Η Ευρώπη εκτός από την Ενεργειακή, την Τελωνειακή και την Οικονομική Ένωση χρειάζεται και μια Ένωση Ασφαλείας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα χτυπήματα στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο Γιούνκερ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με το Γάλλο πρωθυπουργό, Εμάνουελ Βαλς.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός συμμετείχε νωρίτερα στο σημερινό Κολλέγιο των Επιτρόπων όπου έθεσε τα κοινά ζητήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών. Οι δύο άντρες συμφώνησαν πως το πακέτο μέτρων που έχει προτείνει η Επιτροπή για την ασφάλεια και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω πρέπει να τεθεί σ' εφαρμογή το συντομότερο.
Εξάλλου, αύριο, στις 17.00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί τελικά η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ολλανδικής προεδρίας. Η συνεδρίαση γίνεται κατόπιν αιτήματος του Βελγίου και θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αρνείται να φιλοξενήσει πρόσφυγες η Πολωνία

Εκτός όμως από την ένταση της καταστολής, ορισμένες ευρωπαικές ηγεσίες εκμεταλλεύονται τις επιθέσεις για να προωθήσουν την ξενοφοβική - αντιμεταναστευτική τους ατζέντα. Η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω των χθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες η χώρα της αρνείται στο εξής να υποδεχτεί μετανάστες στο έδαφος της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων που έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Μετά από αυτά που συνέβησαν χθες στις Βρυξέλλες δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να πούμε ότι συμφωνούμε να δεχτούμε οποιονδήποτε αριθμό μεταναστών», είπε η Σίντλο μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «Superstacja». Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε δεχτεί να φιλοξενήσει περίπου 7.000 πρόσφυγες, τηρώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει η προηγούμενη, κεντρώα κυβέρνηση της Εύας Κόπατς.