«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 24 Φλεβάρη 2016

Η Γαλάζια Οικονομία και οι προκλήσεις για τις Περιφέρειες, στο επίκεντρο του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), που διεξήχθη στις 17 και 18 Φεβρουαρίου συμμετείχε...
ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Κώστας Καρπέτας.
Η πρώτη εξαμηνιαία συνεδρίαση του ανώτατου πολιτικού οργάνου της CPMR για το 2016, φιλοξενήθηκε στο Αάρλεμ, την έδρα της Περιφέρειας Βορείου Ολλανδίας (Noord-Holland), στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, με κύριο στόχο να εξεταστεί η τρέχουσα κατάσταση και να καθοριστούν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής της CPMR, ώστε να διασφαλίζονται καλύτερα τα συμφέροντα των παράκτιων περιφερειών της Ευρώπης.
Κεντρικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η Γαλάζια Ανάπτυξη και το πώς οι παράκτιες Περιφέρειες στην Ευρώπη μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη σε σχέση με τη θαλάσσια οικονομία.
«Αδιαμφισβήτητα οι Περιφέρειες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτικά μέσα, θέλουμε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στη Γαλάζια Οικονομία και να ενισχύσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Καρπέτας και συμπλήρωσε «επιπλέον, μας ενδιαφέρει και μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τις επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, έχουμε σήμερα μαζί μας εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να δημιουργήσουν γέφυρες με τον ιδιωτικό τομέα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους επενδυτές».
Υψηλά στην ατζέντα και το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και τα συμπεράσματα από την πρόσφατη Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21), και ιδίως ο κίνδυνος για τις παράκτιες Περιφέρειες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όπου ο κ. Καρπέτας είχε σημαντική παρέμβαση τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αγνοείται και η τεκτονική/σεισμική δραστηριότητα που επηρεάζει τις ακτές, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς και το θέμα τις διάβρωσης των ακτών:
«Η ασφαλής εκτίμηση της επικινδυνότητας μιας περιοχής από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δεν καθορίζεται μόνο από τον ρυθμό και το εύρος ανόδου της στάθμης, αλλά και από την τεκτονική δραστηριότητα της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς και από την μορφολογία, το υψόμετρο και την σύσταση των πετρωμάτων της ακτής».
Τέλος, ο κ. Καρπέτας επισήμανε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στην επίτευξη των κλιματικών στόχων:
«Οι πόλεις και οι περιφέρειες είναι οι αρχές που ενεργούν για την κινητικότητα, τις μεταφορές, τον χωροταξικό και αστικό σχεδιασμό, την ενέργεια και τις πράσινες υποδομές, και συνεπώς, αποτελούν αδιαμφισβήτητους φορείς που συμμετέχουν ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αύξηση της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικά για εμάς τις παράκτιες Περιφέρειες, οι θάλασσές μας και οι ακτές μας έχουν μείζονα σημασία για την ευμάρεια και την οικονομική ευημερία των ανθρώπων μας. Είναι εμπορικοί δρόμοι, ρυθμιστές του κλίματος, πηγή τροφής, ενέργειας και πόρων καθώς και αγαπημένος χώρος κατοικίας και ψυχαγωγίας των πολιτών μας. Για αυτό και πρέπει να έχουμε σημαίνοντα ρόλο στην κοινή προσέγγιση όσον αφορά το κλίμα, ώστε οι μελλοντικές γενεές να έχουν ένα θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον ασφαλές, καθαρό, υγιές και παραγωγικό», κατέληξε χαρακτηριστικά.

*** 
 Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας


Το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα στην πρόσκληση που απέστειλε η Πρόεδρος του Σώματος Αναστασία Τογιοπούλου, η 4η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 15.00΄ στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 & Αμερικής).
Εισηγητής στο θέμα “Γνωμοδότηση επί της Μελέτης «Αξιολόγησης, Αναθεώρησης και Εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου  Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Δυτικής Ελλάδος»” θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής.
«Μετά από μια μακρά διαβούλευση του αρμόδιου Υπουργείου, της Περιφέρειας, των Δήμων και των παραγωγικών φορέων, πλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο έρχεται να γνωμοδοτήσει για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, καθώς και για τη στρατηγική μελέτη επ’ αυτού. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποσκοπούμε σε μια ανάπτυξη ισόρροπη, έξυπνη, χωρικά ισορροπημένη, αειφορική και χωρίς αποκλεισμούς» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

***

Τουριστική προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας

Στενή συνεργασία έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον ΕΟΤ για την προβολή και προώθηση της Δυτικής Ελλάδας ως προορισμό στη Ρώσικη τουριστική αγορά, μέσα από την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας, εν όψει του Ελληνορωσικού έτους 2016.
Συγκεκριμένα, στην σελίδα του Γραφείου του ΕΟΤ της Ρωσίας στα κοινωνικά δίκτυα θα δημοσιεύεται πληροφοριακό υλικό για την Δυτική Ελλάδα, με λεπτομέρειες, παρουσιάσεις, ενημερώσεις για φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα, παραδόσεις της περιοχής, κ.λπ.
Παράλληλα, από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, «τρέχει» διαγωνισμός για τους Ρώσους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, όπου ο νικητής θα κερδίσει ένα πλήρες πακέτο για 2 άτομα στη Δυτική Ελλάδα, που περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια από Μόσχα και διαμονή 7 μέρες (6 νύχτες).
«Έχουμε διαμορφώσει και υλοποιούμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειάς μας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία μας με τον ΕΟΤ. Με τη συγκεκριμένη ενέργεια αξιοποιούμε τις σύγχρονες τάσεις του marketing και χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΕΟΤ για να προβάλλουμε τη Δυτική Ελλάδα στη Ρώσικη τουριστική αγορά, και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό της ΠΔΕ» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος και συμπλήρωσε «Η Ρώσικη τουριστική αγορά είναι μία από τις κύριες αγορές στόχους μας. Συμμετείχαμε στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και στην Αγ. Πετρούπολη. Αξιοποιήσαμε την αφή της φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι καθώς και την περιφορά του Σταυρού του Αγ. Ανδρέα της Πάτρας σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας. Έχουμε κάνει ενέργειες για απευθείας πτήσεις από Ρωσία στον Άραξο. Αξιοποιούμε στρατηγικές συμμαχίες και τα σύγχρονα μέσα προβολής. Στόχος μας είναι να κάνουμε την Δυτική Ελλάδα διακριτό και ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό».