«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 4 Γενάρη 2016

Παράταση υποβολής προτάσεων από νέους δικαιούχους στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας


Παρατείνεται έπειτα από σχετική Απόφαση Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, μέχρι την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, η υποβολή προτάσεων έργων – παρεμβάσεων του Υποπρογράμματος 1 «Υποδομές Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών» του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Ηλεία».
Η παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων κρίθηκε αναγκαία, έπειτα από...
το αίτημα που έκαναν οι Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδραβίδας- Κυλλήνης, Πηνειού και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων.
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερες περιοχές που είχαν υποστεί ζημιές κατά τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, να ενταχθούν και αυτοί ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα παρεμβάσεων και αποκατάστασης, ενώ πλέον με το Δελτίο Ελέγχου για το αν πληρούν τα κριτήρια, οι ίδιοι οι Δήμαρχοι θα μπορούν να αξιολογήσουν αν το έργο που προτείνουν είναι στα επιλέξιμα ή όχι και αναλόγως να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις. Αυτό που παραμένει προτεραιότητά μας είναι η ολοκληρωμένη παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές να γίνει η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού μέσα από δράσεις βελτίωσης της ελκυστικότητας της περιοχής και στήριξης-ανάπτυξης της χωρικής ανταγωνιστικότητας, αλλά και για οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Ο συνολικός διατιθέμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 20,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δικαιούχοι για την υποβολή προτάσεων είναι οι πυρόπληκτοι Δήμοι, οι οποίοι θα πρέπει να «ωριμάσουν» τις προτάσεις τους που θα αφορούν σε «Υποδομές Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών» και ειδικότερα σε έργα μικρής κλίμακας, στοχευμένα, πολλαπλασιαστικής τοπικής αξίας.
Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών στις πυρόπληκτες περιοχές.

***

«Ανοίγει» ο δρόμος για την κατασκευή οδού προς τον Αρχαιολογικό Χώρο της Βούντενης – Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων


Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2015, στη ΣΑΕΠ 001, εντάχθηκε το έργο με τίτλο «Κατασκευή οδού από είσοδο ΧΥΤΑ Ξερόλακας έως Αρχαιολογικό Χώρο Βούντενης», προϋπολογισμού 2.113.000 ευρώ, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση.
Για το σημαντικό αυτό έργο είχε δώσει αρχικά το «πράσινο φως» η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ λίγες ημέρες αργότερα συνηγόρησε σε αυτό με ομόφωνη απόφασή του και το Περιφερειακό Συμβούλιο και πλέον με την απόφαση ένταξής του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σχεδόν άμεσα θα προχωρήσει και η δημοπράτηση κατασκευής του δρόμου.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την ανάδειξη ενός ιστορικής σημασίας τόπου, όχι μόνο για την Πάτρα και την Αχαΐα αλλά και για ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, προκειμένου η πρόσβαση των επισκεπτών να γίνεται πλέον δίχως προβλήματα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας: «Στόχος μας είναι αυτός ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης να είναι προσβάσιμος προκειμένου αυτός να καταστεί τουριστικός και πολιτισμικός προορισμός για τους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου Πατρέων».
Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων και περιλαμβάνει χωματουργικές εργασίες, τεχνικά έργα, οδοστρωσία, ασφαλτικές εργασίες, εργασίες σήμανσης, καθώς και ηλεκτροφωτισμό για την ανακατασκευή της οδού ς συνολικού μήκους 676 μέτρων.
Προχωρούν και άλλα έργα
Με την ίδια απόφαση του Υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση εντάσσονται στη ΣΑΕΠ 001 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2015 τρία ακόμη σημαντικά έργα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το πρώτο είναι η «Αποκατάσταση κατολίσθησης στον Οικισμό Ανάληψης Τ.Κ. Γερακίου Δήμου Ήλιδας Ν. Ηλείας» προϋπολογισμού 1.286.480 ευρώ, το δεύτερο η «Βελτίωση ηλεκτροφωτισμού από Αρχαιολογικό Χώρο – Δ.Ο.Α. (Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία)», προϋπολογισμού 140.000 ευρώ και τρίτο η «Άρση Επικινδυνότητας λόγω κατολίσθησης στην Πλάκα Καλαβρύτων και η αποκατάσταση βατότητας Οδικού Δικτύου», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

 ***

Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου οι ενστάσεις για τη Δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία έτους 2013» στην Π.Ε. Αχαΐας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμών, της Δράσης 1.1 «Βιολογική Γεωργία» για το 2ο έτος εφαρμογής 2013 (πενταετία).
Οι αναλυτικές ονομαστικές καταστάσεις πληρωμής με τους δικαιούχους, τους απορριπτόμενους και δεσμευμένους παραγωγούς, αναρτήθηκαν στον Πίνακα Ανακοινώσεων της Υπηρεσίας (Πανεπιστημίου 171).
Οι καταστάσεις έχουν αποσταλεί στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την έκδοση των σχετικών εντολών πληρωμής και την πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων.
Οι καταστάσεις πληρωμής περιλαμβάνουν 209 δικαιούχους με συνολικό ποσό πληρωμής 513.247,20 ευρώ.
Σας επισημαίνουμε ότι δύναται να υποβληθούν ενστάσεις επί των αναρτημένων αναλυτικών καταστάσεων πληρωμής, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή μέχρι την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία η διευκρίνιση παρακαλούμε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία στη διεύθυνση Πανεπιστημίου 171 ή στο τηλέφωνο 2613-613702 και φαξ 2610 452259.