«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΡΟΤΕΣ - Μπλόκα και αγωνιστικές παρεμβάσεις από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη (ΦΩΤΟ)

Συνεχίζονται τα μπλόκα και οργανώνονται πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων που έγινε στη Νίκαια την Τρίτη 26 Γενάρη.
Με την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα, η μικρομεσαία αγροτιά αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση, με άμεσους στόχους να απόσύρει το σχέδιο για ασφαλιστικό, να πάρει πίσω τα μέτρα που, ήδη, έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και εφαρμόζονται, όπως η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ στο αγροτικό εισόδημα και η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, η αύξηση από 13% στο 23% του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια και η μείωση και στη συνέχεια κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου και να μην εφαρμόσει τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που επιβάλλονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ και θα φτάσουν, σταδιακά, στο 60% μέχρι το 2019. Ενώ, ήδη, στα δυο δυο προηγούμενα χρόνια, 2014 και 2015 έχουν κοπεί, συνολικά, κατά 23%.
Η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια αποφάσισε...
να μην μπουν τα μπλόκα σε κανένα διάλογο με την κυβέρνηση αν δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό και δεν καταργηθούν τα βαριά φορολογικά μέτρα, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα ενός «διαλόγου» ο οποίος δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματα, όπως τα έχουν καθορίσει και ιεραρχήσει.
Στη Θεσσαλία με νέα τρακτέρ ενισχύεται καθημερινά το μπλόκο στη Νίκαια, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 2.500. Το μπλόκο είναι το πιο ισχυρό σε όλη τη χώρα και αποτελεί το κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι της μικρομεσαίας αγροτιάς. Υλοποιώντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων για αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, η σημερινή συνέλευση του μπλόκου αποφάσισε να οργανώσει μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ την Παρασκευή 29 Γενάρη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στο οποίο καλούνται να συμπαρασταθούν και να συμπαραταχθούν οι εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα, που δέχονται την ίδια σφοδρή κυβερνητική επίθεση κι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους μικρομεσαίους αγρότες.
Στη συνέλευση έγινε, επίσης, συζήτηση για άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες, όπως συγκεντρώσεις και συμβολικές καταλήψεις σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, τράπεζες, αλλά και στα δικαστήρια της Λάρισας, όπου πρόκειται να γίνουν απανωτές δίκες σε βάρος στελεχών του αγροτικού, αλλά και του εργατικού κινήματος της περιοχής, για παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις.
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ, στη Λάρισα, πραγματοποίησαν την Τετάρτη το πρωί, η διοίκηση και σωματεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την στήριξη στους μικρομεσαίους αγρότες. Επίσης, το μπλόκο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Λάρισας, εκφράζοντας συμπαράσταση και αλληλεγγύη αλλά και καλώντας να παραβρεθεί αντιπροσωπεία των αγωνιζόμενων αγροτών στην κατάληψη των Δημαρχείων του Νομού Λάρισας που οργανώνονται από τους εργαζόμενους αύριο Πέμπτη.
Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί στο Δαμάσι Λάρισας, στο Γερακάρι Αγιάς, στο Ελευθεροχώρι Ελλασόνας, στη Μελούνα Τσαριτσάνης, στον Τύρναβο στη Βασιλική Τρικάλων, στο Αερινό Μαγνησίας και αλλού (Δείτε εδώ)
Στον Έβρο συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων στα μπλόκα Ριζίων - γέφυρας Καστανεών, στο νότιο κόμβο του Διδυμοτείχου, στον κόμβο Κορνοφωλιάς και στο Αεροδρόμιο. Στα χωριά των περιοχών αυτών θα γίνουν εξορμήσεις ενημέρωσης για τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης στα χωριά των περιοχών.
Στη Μακεδονία συνεχίζεται το μεγάλο μπλόκο στον Προμαχώνα. Επίσης στο Γυψοχώρι Πέλλας στα οποία γίνονται συσκέψεις για την παραπέρα οργάνωση σύμφωνα με τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων και και τα μπλόκα στον κόμβο της Νάουσας, στο οποίο συμπαραστέκονται οι εργαζόμενοι μέλη του Σωματείου Διαλογής και Ψύξης Νάουσας.
Μπλόκα έχουν γίνει στο Άργος Ορεστικό, στα Διόδια Πολυμύλου στην Κοζάνη, στον κόμβο Νεάπολης Κοζάνης, στην Αγία Κυριακή Κοζάνης, στα Γρεβενά, στα Τελωνεία Νίκης και Κρυσταλλοπηγής, στο Αμύνταιο και στην Κατερίνη.
Στα Ιωάννινα έγινε μαχητική κινητοποίηση με τρακτέρ από τον Αγροτικό Σύλλογο Ζίτσας, τον Αμπελουργικό Σύλλογο Ζίτσας και τις Επιτροπές Αγώνα Αγροτών και Κτηνοτρόφων του νομού.
Το Σάββατο 30 Γενάρη θα γίνει νέα κινητοποίηση στη Ζίτσα
Οι αγρότες από το μπλόκο του Λούρου στην Πρέβεζα που συγκροτήθηκε την περασμένη Κυριακή, προχώρησαν σε τρίωρους αποκλεισμούς του δρόμου το μεσημέρι και το βράδυ σύμφωνα με τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων.
Σε ανάλογους τρίωρους αποκλεισμούς προχώρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα στη γέφυρα της Άρτας και στον κόμβο του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας (Δείτε εδώ) 
Στη Ζάκυνθο οι αγρότες του νησιού μας βρίσκονται από την Τρίτη με τα μηχανήματά τους στη Λούμπα. Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των αγροτών εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου. 
Στη Φθιώτιδα παραμένουν τα μπλόκα στην Ανθήλη, στον παλιό «Λεβέντη» και στην Αμφίκλεια ενώ γίνονται αποκλεισμοί δρόμων. Μπλόκα έχουν συγκροτηθεί και σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους. Στη Βοιωτία  τα μπλόκα έχουν στηθεί στο Κάστρο και στο 90 χλμ της ΕΟ Αθηνών - Λαμίας. Εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων συλλόγων συνταξιούχων της περιοχής Λιβαδειάς, επισκέφτηκαν σήμερα τους αγρότες του μπλοκ Κάστρου για να τους εκφράσουν την συμπαράσταση στον κοινό αγώνα για το ασφαλιστικό. 
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο 52ο χλμ στον Κόμβο Οινοφύτων - Αυλώνα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον Αυλώνα Αττικής. Κάθε μέρα στις 12.00 το μεσημέρι προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου και καλούν σε ενίσχυση του μπλόκου.
Στο Αίγιο σε τρίωρους αποκλεισμούς της Νέας Εθνικής Οδού, στα βενζινάδικα προχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο που συγκροτήθηκε το περασμένο Σάββατο. 
Την Τετάρτη συγκροτήθηκε μπλόκο στον Ερύμανθο, στο Σταυροδρόμι στην ΕΟ 111. Στην Αργολίδα το μπλόκο στην πλάστιγγα της Δαλαμανάρας συνεχίζεται για 8η μέρα.
Στη Μεσσηνία  ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο Ασπροχώματος και γίνονται τρίωρη αποκλεισμοί του κόμβου το πρωί και το βράδυ.
Στη Λακωνία, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος χαιρετίζει το μαζικό και μαχητικό μπλόκο της φτωχομεσαίας αγροτιάς, στους Αγίους Αποστόλους της Νεάπολης Βοιών.
Την Τετάρτη έγιναν μηχανοκίνητες πορείες στο Ηράκλειο και στα Χανιά από αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσιών και στη συνέχεια συγκροτήθηκαν μπλόκα στην ΕΟ Χανιών - Ηρακλείου στα «Μεγάλα Χωράφια» και στον κόμβο Πραιτωρίων στο Ηράκλειο. Μπλόκο συγκροτήθηκε επίσης στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου.

Αποκλεισμοί δρόμων σε Μακεδονία - Θράκη

Με αποκλεισμούς δρόμων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες στη Μακεδονία και τη Θράκη. Αποκλεισμοί δρόμων έγιναν στα Μάλγαρα, στο Δερβένι, στη Χαλκηδόνα, στα Κερδύλλια, στην Κουλούρα, στο Νισέλι, στο Αιγίνιο, την Κατερίνη, στο Μαυροβούνι, την Παλαιοκώμη, στον Πολύμυλο, κ.α.. Επίσης οι αγρότες έκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων.
Στις Σέρρες, πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση συμπαράστασής στον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων στο μπλόκο του Προμαχώνα. Επαγγελματίες και έμποροι έκλεισαν τα καταστήματά τους. Το μεσημέρι, με κομβόϊ επαγγελματικών αυτοκινήτων πραγματοποιήθηκε πορεία προς τον Προμαχώνα.
Μαχητική συγκέντρωση και πορεία αγροτών πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη.