«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

«Ανυπότακτο Αγρίνιο» - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου «Ανυπότακτο Αγρίνιο» κατέθεσε στο προεδρείο του σώματος την ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή για την διασφάλιση των όρων παραχώρησης ενός οικοπέδου στην περιοχή  Γκένοβα (Ο.Τ.Γ. 1046) του Δήμου Αγρινίου από το Δήμο Αγρινίου προς την ΕΛΕΠΑΠ για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και λειτουργίας όλων των τμημάτων του Παραρτήματός της που λειτουργούν στο Αγρίνιο (κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης, κ.λ.π.), καθώς και για τη στέγαση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου.

Η ερώτηση έχει ως ακολούθως:

Από την 303/2008 απόφαση της 16ης/2008 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου με θέμα: «Επί αιτήματος της Ελληνικής Εταιρίας  Προστασίας  & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων  (ΕΛΕΠΑΠ), για τη διάθεση χώρου προς κάλυψη των αναγκών στέγασης  του  παραρτήματος αυτής στο Αγρίνιο», ακριβές αντίγραφο της οποίας λάβαμε μετά από αίτημα μας, πληροφορηθήκαμε, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο εκείνης της περιόδου αποφάσισε ομόφωνα, να παραχωρήσει στην «Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛ.Ε.Π.Α.Π.)»  κατά χρήση μόνο, έκταση 2.028,89 m2, η οποία βρίσκεται στην περιοχή  Γκένοβα (Ο.Τ.Γ. 1046) του Δήμου Αγρινίου και περιγράφεται στο από Σεπτέμβριο 2008 τοπογραφικό διάγραμμα που συντάχθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και θεωρήθηκε από την Δ/ντρια  Μελ. Σχεδ. Πόλης κ΄ Πολεοδομικού Σχεδιασμού, για την εξυπηρέτηση της κοινωφελούς δραστηριότητάς της, ήτοι: (αντιγράφουμε κατά λέξη) «για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και λειτουργίας όλων των τμημάτων του Παραρτήματός της που λειτουργούν στο Αγρίνιο (κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης, κ.λ.π.), καθώς και για τη στέγαση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:
1. Διάρκεια  της παραχώρησης ορίζεται 50 έτη.
2. Η παραχώρηση της χρήσης της παραπάνω έκτασης στην ΕΛΕΠΑΠ γίνεται υπό τον όρο, ότι αυτή θα κατασκευάσει τις κτηριακές υποδομές της  σε χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από την υπογραφή  της σύμβασης παραχώρησης. Σε περίπτωση μη πλήρωσης του όρου αυτού, η χρήση της παραπάνω έκτασης θα επανέρχεται στο Δήμο Αγρινίου.
3. Η ΕΛΕΠΑΠ  δεν θα έχει το δικαίωμα  εκμίσθωσης  ή παραχώρησης  με οποιονδήποτε τρόπο  της χρήσης του παραχωρουμένου χώρου σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
4. Η δαπάνη  για την κατάρτιση της σχετικής σύμβασης  θα βαρύνει την ΕΛΕΠΑΠ. Εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος για την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου».

Επειδή στην προγραμματική σύμβαση που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης/2012 τακτικής του συνεδρίασης και αριθμό απόφασης 108/2012 (ΑΔΑ: Β4ΩΧΩ65-ΛΥΑ) και την οποία ο τότε Δήμαρχος κ. Παύλος Μοσχολιός εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψει, δεν αναφέρονται πουθενά, ούτε στην περιγραφή του έργου, ούτε στο μέρος εκείνο που αφορά στην περιγραφή του κτιρίου, ούτε στη λειτουργία του, οι υποδομές και οι χώροι για τη στέγαση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου
Και επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες της παράταξης μας, στην συγκεκριμένη κτιριακή υποδομή δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή των ειδικών χώρων που προβλέπονται για την μετεστέγαση και λειτουργία σ’ αυτή των παραπάνω δημόσιων σχολικών δομών

Ερωτάται η δημοτική αρχή

1.      Αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες ή όχι;
2.      Με ποιόν τρόπο έχει διασφαλιστεί ο όρος της παραχώρησης του οικοπέδου, ο οποίος αφορά στη στέγαση στο συγκεκριμένο κτίριο του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου;
3.      Η μη υλοποίηση του παραπάνω όρου, συνιστά αιτία άρσης της παραχώρησης;

Επισυνάπτονται οι αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου:
·        303/2008 απόφαση της 16ης/2008 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου με θέμα: «Επί αιτήματος της Ελληνικής Εταιρίας  Προστασίας  & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων  (ΕΛΕΠΑΠ), για τη διάθεση χώρου προς κάλυψη των αναγκών στέγασης  του  παραρτήματος αυτής στο Αγρίνιο»
·        108/2012 απόφαση της 5ης/2012 τακτικής του συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (ΑΔΑ: Β4ΩΧΩ65-ΛΥΑ).
***
Αριθ. πρωτ.: 49182/ 3– 12 -2008
                                 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ                                                                                                                                                                
      Από το πρακτικό της με αριθ.16ης/2008 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.  
                                     Αριθ. Απόφασης 303 /2008  

          ΘΕΜΑ: «Επί αιτήματος της Ελληνικής Εταιρίας  Προστασίας  & Αποκαταστάσεως
           Αναπήρων Παίδων  (ΕΛΕΠΑΠ) για τη διάθεση χώρου προς κάλυψη
                         των αναγκών στέγασης  του  παραρτήματος αυτής στο Αγρίνιο»

         Στο Αγρίνιο και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 1η  του μηνός Δεκεμβρίου  του έτους 2009, ημέρα της εβδομάδας ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 18:00 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 Δ.Κ.Κ.,  ύστερα από  την αριθ. Πρωτ. 48442/27-11-2008 έγγραφη πρόσκληση του προέδρου, που επιδόθηκε σε κάθε σύμβουλο, στους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, στους  υπαλλήλους-εισηγητές (αρθρ. 100, παρ. 3 του ΔΚΚ),  καθώς και τον κ. Δήμαρχο σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ.5 και 9, του Ν. 3463/2006 Δ.Κ.Κ..
    Αφού διαπιστώθηκε ότι είναι ΠΑΡΩΝ ο Δήμαρχος κος Παύλος Μοσχολιός και ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 27 μελών βρέθηκαν παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι 23.      
        

                                                                ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ   
                                      ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                ΑΠΟΝΤΕΣ     
1. Γεώργιος Γρίνος  (Πρόεδρος)
15. Θεόδωρ.  Δημάκης
1. Χριστοφ. Σαράκης
2.Θ. Λαδάς
16. Σπυρ. Σφυρής
2. Ν. Γάκης
3.Μαργ. Σερπάνου-Σταθοπούλου
17. Νικ. Ρούσσης
3.Ανδρ.Ψωμιάδης
4.Ιωαν. Μπίνας
18. Λάμπρος Κοτρολός
4.Κων. Καλαντζής
5. Ευσταθ. Τσούκαλος
19. Νικολ. Γκρίζης

6.Σπυρ. Πατσέας
20. Νικολ. Καζαντζής

7.Μαρία Γαλαζούλα
21.Θ. Σεϊτανίδης

8.Κων/λα Κατσαρή – Μαυραγάνη
22.Θεοφ. Ζαρκαβέλης

9.Γρηγ. Καλουδιώτης
23. Βασίλ. Νικάκης

10.Γ.Ζαμπάρας


11 Κων. Αντωνόπουλος


12.Ευαγγ. Κραββαρίτη


13..Λαμπρινή Κολοβού-Λεχουρίτη


14. Βας. Πουρνάρα


 
                                                                                                                                                       (Οι  οποίοι δεν προσήλθαν  αν και νόμιμα  και εμπρόθεσμα
                                                                                    προσκλήθηκαν, όπως φαίνεται  από τα αποδεικτικά  επίδοσης)   
              ΠΑΡΟΝΤΕΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΙ  ΤΟΠΙΚΩΝ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
 1. Θεοδώρα  Γκούβα – Σελεβίστα        πρόεδρος Τοπικού   Συμβουλίου  Αγίου Κων/νου  
 2. Κων/νος Δανιάς                               πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Καμαρούλας
       3.Δημήτριος Αθανασόπουλος              πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου  Αγ. Νικολάου του Δήμου Αγρινίου.
                   ΑΠΟΝΤΕΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΙ  ΤΟΠΙΚΩΝ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 
       1.  Αθανάσιος Δαλαγιώργος                 πρόεδρος Τοπικού  Συμβουλίου  Δοκιμίου
       2.  Νικόλαος Ψιλολογιαννόπουλος       πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Καλυβίων  
      3. Αθανάσιος Στούμπος                        πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου  Σκουτεσιάδας.                                                             
     
 Από τους Δ/ντές-εισηγητές των θεμάτων, παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση οι:  Αθανάσιος Τσουράπης, Στέφανος Χατζηανέστης, Σπυριδούλα  Μποκώρου, Μαρία Ρόκκου, Παππάς Δημήτριος, Νταλιάνης Χαράλαμπος  κ’ Χριστίνα Γεωργάκη, προκειμένου να  εισηγηθούν θέματα  αρμοδιότητάς τους.
        Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η υπάλληλος του Δήμου Αγρινίου Ξεθάλη Αλεξάνδρα, για την τήρηση των πρακτικών, καθώς και η υπάλληλος Πολυξένη Μαρκαντωνάτου.                        
      Αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία, ο πρόεδρος  κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
     Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τέθηκε από τον κο Ν.Ρούσση και με την συναίνεση του Δημάρχου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των παρόντων δημοτικών συμβούλων, προς συζήτηση το θέμα σχετικά με την άδεια για την ανέγερση κτηρίου για το ΚΑΠΗ του τ.δ. Αγ.Κων/νου.
   Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ΕΗΔ συζήτησης, με θέμα: «Την άδεια για την ανέγερση κτηρίου για το ΚΑΠΗ του τ.δ. Αγ.Κων/νου» από την Πολεδομία της Νομαρχίας που εδρεύει στο Αγρίνιο, απεχώρησαν,  οι:  κος Ν.Καζαντζής ο οποίος δεν επέστρεψε μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης, και η κα Κ.Κατσαρή (παρέμεινε μέχρι εξαντλήσεως του θέματος) που και αυτή δεν επέστρεψε μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, απουσίασε ο κος Δ.Δημάκης, ο οποίος επέστρεψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 2ου θέματος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 3ου θέματος της  ημερήσιας διάταξης  απεχώρησε η κα Λαμπρινή Κολοβού-Λεχουρίτη, η οποία   επέστρεψε με την έναρξη της συζήτησης του 6ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
 Στη συζήτηση μόνο του 7ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, απουσίασε  ο κος Ε.Τσούκαλος.
Με την έναρξη της συζήτησης του 32ου θέματος της ημερήσιας διάταξης  απεχώρησε  ο κ. Θ.Ζαρκαβέλης, ο οποίος δεν επέστρεψαν μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης.
Με την έναρξη της συζήτησης  του  35ου θέματος της ημερήσιας διάταξης  απεχώρησε ο κ.Γ.Καλουδιώτης, ο οποίος δεν επέστρεψε μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης.
                                                                                                                                                                               
             Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη τους τα εξής:
       «Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων ( ΕΛ.Ε.Π.Α.Π.)  είναι φιλανθρωπικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  και συμβάλλει σημαντικά  για την αποκατάσταση , δηλαδή τη  διάγνωση , θεραπεία , εκπαίδευση  και επαγγελματική κατάρτιση των παιδιών  με κινητικές κυρίως αναπηρίες και εγκεφαλική παράλυση , προβλήματα λόγου και μάθησης  από ηλικίας ολίγων ημερών έως και 16 ετών. Ασκεί δηλαδή κοινωφελή δραστηριότητα.
       Είναι Νομικό Πρόσωπο  Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται  από το Υπουργείο  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης .
       Διαθέτει έξι κέντρα σε όλη την Ελλάδα , ένα εκ των οποίων  στο Αγρίνιο , τα οποία λειτουργούν  με το σύστημα της ανοιχτής περίθαλψης και εφαρμόζουν προγράμματα αποκατάστασης  ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού.
      Το έργο της είναι αναγνωρισμένο  και έχει βραβευτεί από την πολιτεία, την Ακαδημία Αθηνών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Δήμο Αθηναίων.
      Το Παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου ιδρύθηκε  το 1999, στεγάζεται σε παραχωρημένο κτίριο του ΠΙΚΠΑ που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου (οδός Πάνου Σούλου)  και στο οποίο λειτουργεί διθέσιο νηπιαγωγείο και εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο, υπαγόμενα στο Υπουργείο Παιδείας  , καθώς και ιατρικό  , θεραπευτικό, ψυχολογικό,  κοινωνικό και διοικητικό τμήμα αυτής.   
     Το κτίριο αυτό  λόγω της θέσης του  στο κέντρο της πόλης  και στερούμενο αυλείου χώρου , δεν επαρκεί  για την κάλυψη  των αυξημένων  πλέον αναγκών  της ΕΛΕΠΑΠ.     
     Με το υπ΄ αριθ. πρωτ. 134/21-11-2008 έγγραφό της λοιπόν , ζητεί  από το Δημοτικό Συμβούλιο   να της παραχωρηθεί  χώρος  για την κάλυψη  των αναγκών  στέγασης  και λειτουργίας  όλων των τμημάτων  του Παραρτήματός της που λειτουργούν στο Αγρίνιο (κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης, κ.λ.π.), Δημόσιο Νηπιαγωγείο, κ΄ Δημοτικό Σχολείο.
     Ο Δήμος Αγρινίου , ο οποίος επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία  στα θέματα  που έχουν σχέση με τα άτομα  με ειδικές ανάγκες , οφείλει να συνδράμει την ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. , ώστε να αποκτήσει τον αναγκαίο χώρο , όπου  θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές για την εξυπηρέτηση της κοινωφελούς δραστηριότητάς της, ήτοι για τη στέγαση  και λειτουργία των τμημάτων της.
      Ενδεδειγμένος  και κατάλληλος χώρος για το σκοπό αυτό , είναι ο χώρος που βρίσκεται  στην περιοχή  Γκένοβα  (Ο.Τ. Γ. 1046) εκτάσεως 2.028 ,89 Μ2 , δεδομένου ότι βρίσκεται έξω από το πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης , σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή  που προσφέρεται  για τέτοιες υπηρεσίες.
      Ο χώρος αυτός  πρέπει να παραχωρηθεί κατά χρήση στην ΕΛΕΠΑΠ , σύμφωνα με τους εξής όρους:
1. Διάρκεια  της παραχώρησης θα είναι 50 έτη.
  2. Η παραχώρηση της χρήσης της παραπάνω έκτασης στην ΕΛΕΠΑΠ γίνεται υπό τον όρο, ότι αυτή θα κατασκευάσει τις κτηριακές υποδομές της  σε χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από την υπογραφή  της σύμβασης παραχώρησης. Σε περίπτωση μη πλήρωσης του όρου αυτού, η χρήση της παραπάνω έκτασης θα επανέρχεται στο Δήμο Αγρινίου.
3. Η ΕΛΕΠΑΠ  δεν θα έχει το δικαίωμα  εκμίσθωσης  ή παραχώρησης  με οποιονδήποτε τρόπο  της χρήσης του παραχωρουμένου χώρου σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
4. Η δαπάνη  για την κατάρτιση της σχετικής σύμβασης  θα βαρύνει την ΕΛΕΠΑΠ.
    Εισηγούμαι στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για την παρχώρηση  της  παραπάνω έκτασης  κατά χρήση μόνο  προς την ΕΛΕΠΑΠ , σύμφωνα με τους παραπάνω όρους και να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος για την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου».

       Μετά  από αυτά ο πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
      Το Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας  υπόψη τα παραπάνω  (επί παρόντων 21 μελών),

                       Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι     Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α

   Παραχωρεί προς την «Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων ( ΕΛ.Ε.Π.Α.Π.)»  κατά χρήση μόνο , έκταση 2.028,89 Μ2, η οποία βρίσκεται στην περιοχή  Γκένοβα (Ο.Τ.Γ. 1046) του Δήμου Αγρινίου και περιγράφεται στο από Σεπτέμβριο 2008 τοπογραφικό διάγραμμα που συντάχθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και θεωρήθηκε από την Δ/ντρια  Μελ. Σχεδ. Πόλης κ΄ Πολεοδομικού Σχεδιασμού, για την εξυπηρέτηση της κοινωφελούς δραστηριότητάς της, ήτοι για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και λειτουργίας όλων των τμημάτων του Παραρτήματός της που λειτουργούν στο Αγρίνιο (κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης, κ.λ.π.) καθώς και για τη στέγαση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:
  1. Διάρκεια  της παραχώρησης ορίζεται 50 έτη.
  2. Η παραχώρηση της χρήσης της παραπάνω έκτασης στην ΕΛΕΠΑΠ γίνεται υπό τον όρο, ότι αυτή θα κατασκευάσει τις κτηριακές υποδομές της  σε χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από την υπογραφή  της σύμβασης παραχώρησης. Σε περίπτωση μη πλήρωσης του όρου αυτού, η χρήση της παραπάνω έκτασης θα επανέρχεται στο Δήμο Αγρινίου.
   3. Η ΕΛΕΠΑΠ  δεν θα έχει το δικαίωμα  εκμίσθωσης  ή παραχώρησης  με οποιονδήποτε τρόπο  της χρήσης του παραχωρουμένου χώρου σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
   4. Η δαπάνη  για την κατάρτιση της σχετικής σύμβασης  θα βαρύνει την ΕΛΕΠΑΠ.
  Εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος για την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου.
  
                     Η απόφαση αυτή έλαβε αυξ. αριθμό  303 /2008
                                    Γι΄ αυτό συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται.
                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Η Γραμματέας                              ΤΑ ΜΕΛΗ
                           (Τ.Υ)                                       ( Τ.Υ)                                              (Τ.Υ)      
                                               Ακριβές Απόσπασμα    
                                             Αγρίνιο 3  – 12 - 2008  
                         Ο Πρόεδρος του Δημοτικού
                                    Συμβουλίου


                           ΓΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ