«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 20 Γενάρη 2016

Τα πρώτα στοιχεία έρευνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την επιχειρηματικότητα – Θα παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Μία πρωτοποριακή και διακριτή πρόταση για την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει η Περιφέρεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αύριο Πέμπτη 21 Ιανουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ισόγειο του κτιρίου της (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).
Σε αυτή τη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν όλοι οι φορείς της Επιχειρηματικότητας, Επιμελητήρια, ΣΕΒ κ.α. ώστε να συζητηθεί η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχει...
ως βάση την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας και σημείο εκκίνησης  τη συνεργασία με όλους.
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε ευθεία σύνδεση με την παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί μια από τις  μεγάλες προκλήσεις για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο σχεδιασμός της Περιφέρειας στοχεύει σε μια  «επανεκκίνηση» για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή υπό την έννοια ενός νέου μοντέλου στήριξής της, που θα αφήνει πίσω την λογική της στήριξης εισοδήματος και θα στοχεύει στην αξιοποίηση και κινητοποίηση των παραγωγικών πόρων της περιφέρειας. 
Ο σχεδιασμός έχει πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με τους φορείς, το πρόγραμμα των μικρομεσαίων της Περιφέρειας Δυτική Ελλάδας που «έτρεξε» κατά την περίοδο 2007-2013, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και έρευνα που πραγματοποίησε η Περιφέρεια με ερωτηματολόγιο σε επιχειρήσεις της περιοχής και στις οποίες αποτυπώνεται η υπάρχουσα κατάσταση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρώτα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2015, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 64,4% των επιχειρήσεων εμφάνισαν επιδείνωση του κύκλου εργασιών, το 23% παρέμεινε αμετάβλητο ενώ μόνο το 9,5% εμφάνισε αύξηση. Επίσης, το 85,3% των επιχειρήσεων κράτησε σταθερή την απασχόληση.

«Σε μια περίοδο που η επιχειρηματικότητα φαίνεται να αποτελεί διέξοδο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, οι ΜμΕ της Ελλάδας – στην ουσία ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις - βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και της φορολογικής/ασφαλιστικής καταιγίδας που τείνει να τις αφανίσει» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος.
Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των πολύ μικρών,  μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων της περιοχής μας  να τους εξασφαλισθεί κατ’ αρχάς το δικαίωμα να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, και αυτή η θέση αποτελεί ταυτόχρονα και ένα  μήνυμα προς την κεντρική εξουσία.
«Επιδιώκουμε όμως και την ανάδειξη του δημιουργικού ρόλου της επιχειρηματικότητας, που θα δώσει προστιθέμενη αξία στους πλουτοπαραγωγικούς – ανθρώπινους και μη - πόρους της περιοχής και θα μετασχηματίσει την παραγωγική  βάση σε όλους τους τομείς της οικονομίας» καταλήγει ο κ. Αγγελόπουλος προσκαλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.



***

Δεκάδες δράσεις για την προαγωγή Υγείας και χιλιάδες πολίτες ενημερώθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο για το 2016
Ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο που καλύπτει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, των προβλημάτων, των ζητημάτων Υγείας, της προσπάθειας προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, περιλαμβάνει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης, Ενημέρωσης και Προαγωγής Υγείας των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2016 που θα τεθεί προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 3 μ.μ. στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).
Από τις δεκάδες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και από αυτές που συμμετείχε με διάφορους φορείς, χιλιάδες είναι οι πολίτες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, κάθε ηλικίας, που ενημερώθηκαν ιδίως για το πώς μπορούν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα τόσο για ασθένειες όσο και για άλλα ζητήματα όπως είναι η οδική ασφάλεια, το bullying, η στήριξη των κοινωνικών ομάδων κ.α.
Ο σχεδιασμός αφορά δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα περιόδου 2016, για την εφαρμογή προγραμμάτων προάσπισης και προαγωγής της υγείας, προσυμπτωματικού ελέγχου ως πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα υγείας, αλλά και θέματα προνοιακού χαρακτήρα που ανάγονται στην κοινωνική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, την αποφυγή του στίγματος και της περιθωριοποίησης και τον συντονισμό φορέων και δικτύου εθελοντών.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναγνωρίσει την αναγκαιότητα χάραξης μιας στρατηγικής, μιας ενιαίας στρατηγικής με στοχευμένες πολιτικές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Κάποιες πολιτικές απαιτούν εθελοντική προσφορά, κοινή συμμετοχή χωρίς κόστος, καθώς και τοπική κοινωνική συμφωνία. Κάποιες άλλες κινητοποιούν τη συλλογική ευαισθησία και δεν απαιτούν ιδιαίτερη χρηματοδότηση από την κρατική μηχανή» επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τονίζοντας πως θα πρέπει να συνεργαστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2015
Στο σύντομο απολογισμό που θα κάνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Αντώνης Χαροκόπος, θα αναφερθεί και στις δράσεις που έγιναν το 2015.
Μεταξύ άλλων, έγιναν σπιρομετρήσεις από την Κινητή Μονάδα Υγείας της Περιφέρειας σε όλη την Δυτική Ελλάδα, μετρήσεις σακχάρων και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, στήριξη της ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, υλοποίηση Ημερίδας για τον καρκίνο του πνεύμονα, Ημερίδες και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την σημαντικότητα εγγραφής στα Αρχεία Δοτών Μυελού των Οστών, δράσεις για την ενημέρωση του ευρύτερου πληθυσμού για τον ιό του HIV/AIDS, ενημερωτικές εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια, δημιουργία εντύπων ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία που πρόκειται να διανεμηθούν το έτος 2016 σε σχολικά ιδρύματα, εκδηλώσεις για το ασφαλές διαδίκτυο και την αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού, ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και διεξαγωγή του Διαβητικού Χωριού.
Επίσης, εξασφαλίστηκε η παραχώρηση χώρου επί της οδού Ακτή Δυμαίων, στην Πάτρα και η προμήθεια εξοπλισμού για την δημιουργία γραφείου ενημέρωσης όπου θα διενεργούνται και αιμοληψίες. Το εν λόγω γραφείο πρόκειται να λειτουργήσει το 2016 από τα τοπικά σωματεία μεσογειακής αναιμίας/ θαλασσαιμίας.
Όλες αυτές οι δράσεις, βέβαια, έγιναν με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, της Εκκλησίας, των Δήμων, των Συλλόγων κ.α.

Σχεδιασμός για το 2016
Το σχέδιο δράσης έτους 2016 στηρίζεται στην στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που συμπεριλαμβάνεται στο Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μεταξύ των άλλων δράσεων που προβλέπονται είναι: συνεργασία με την Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών για την ενημέρωση και τη βελτίωση των τεχνογνωσιών του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, ημερίδα για τη νόσο του ALZHEIMER και την άνοια, συνέχιση των εκδηλώσεων για την Οδική Ασφάλεια, ημερίδες για την ισότητα των φύλων, για την παιδική Παχυσαρκία, για τον σακχαρώδη διαβήτη, για την νόσο της Κυστικής Ίνωσης, στήριξη της αγωγής κατά του Καπνίσματος.
Επίσης, θα συνεχιστούν οι δωρεάν σπιρομετρήσεις, ημερίδες ενημέρωσης για τη δωρεά Οργάνων, οργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν τις Παγκόσμιες Ημέρες, συνεργασία με το Σωματείο Κωφών- Βαρήκοων Νοτιοδυτικής Ελλάδας και την Ομοσπονδία Κωφών, με το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο του Μαστού, «ΦΛΟΓΑ» Σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» Όμιλο Εθελοντών κατά του καρκίνου με βασικό στόχο την πρόληψη κατά του Καρκίνου, εκπόνηση προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας σε μαθητικό πληθυσμό, συνεργασία και ανάπτυξη δράσεων με φορείς που σχετίζονται με την αντιμετώπιση μολυσματικών παραγόντων που προκαλούν ασθένειες.
Παράλληλα, θα αναπτυχθεί σχέδιο συνεργασίας με Μ.Κ.Ο. όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας, της αναδοχής Παιδιού, την κοινωνική ένταξη των Ρομά, την ασφαλή πλοήγηση για Παιδιά και Εφήβους στο Διαδίκτυο, το σχολικό εκφοβισμό – bullying, την προστασία της ψυχικής υγείας των πολιτών, ενώ σε συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους θα οργανωθούν δράσεις για τη βελτίωση του κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων σε γειτονιές που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής παθογένειας για την αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησης.
Ένας τομέας που θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα είναι η υγεία και η υγιεινή των ομάδων μετακινούμενου πληθυσμού (πρόσφυγες- μετανάστες- αιτούντες ασύλου) προς και από την Ελλάδα.
Όλες οι παραπάνω δράσεις και πολλές άλλες θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Συλλόγων – Φορέων.