«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη 48χρονος αλλοδαπός στον Πύργο για κλοπές

Ο δράστης αφαιρούσε λαχνούς τύπου «ξυστό» από πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. της περιοχής

Συνελήφθη, χθες (25-1-2016), το απόγευμα, στον Πύργο, από  αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας αλλοδαπός άνδρας, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 48 ετών, σε βάρος του οποίου, σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπών.

Ειδικότερα....
προχθές (24-1-2015) το μεσημέρι, ο δράστης μετέβηκε σε δυο πρακτορεία του Ο.Π.Α.Π., στον Πύργο και την Αμαλιάδα, από τα οποία αφαίρεσε συνολικά 348 λαχνούς του τυχερού παιγνίου σκρατς, τύπου «ξυστό», συνολικής αξίας 550 ευρώ.

Για την εξιχνίαση των κλοπών και την ανεύρεση του δράστη διενεργήθηκαν  αμεσα έρευνες και αναζητήσεις, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του 48χρονου την επόμενη ημέρα και τη σύλληψη του.

Σε σωματική έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί στο δραστη βρήκαν στη κατοχή του μέρος των κλοπιμαίων τα οποία αφού κατέσχεσαν, απέδωσαν στους παθόντες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

***
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», συνέβαλε ουσιωδώς στην αποτροπή ακόμα δύο περιπτώσεων αυτοκτονίας, που εκδηλώθηκαν μέσω Διαδικτύου

Σε συνεργασία με τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα, τα άτομα που εκδήλωσαν την πρόσθεση να αυτοκτονήσουν εντοπίστηκαν έγκαιρα και διασφαλίστηκε η σωματική τους ακεραιότητα

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, για ανάλογα περιστατικά, μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικά στους αριθμούς 111 88, 2106476959 και 2106476464, στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής CYBERKID

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, απετράπησαν μέσω της καινοτόμου on line διαδικασίας «CYBER ALERT», άλλες δύο περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας, που εκδηλώθηκαν μέσω Διαδικτύου.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBER ALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε, χθες (25.01.2016) απογευματινές ώρες της, από χρήστη του διαδικτύου με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων με 52χρονη φίλη του, εκείνη εκδήλωσε την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει.

Άμεσα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν ενδελεχή διαδικτυακή και αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκε γεωγραφικά το σημείο πρόσβασης της προτιθέμενης αυτόχειρα στο διαδίκτυο και ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα για τον άμεσο εντοπισμό της.

Μετά από συντονισμένες αστυνομικές αναζητήσεις η 52χρονη ημεδαπή εντοπίστηκε έγκαιρα και διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα.

Στη δεύτερη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBER ALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε χθες (25.01.2016) απογευματινές ώρες από χρήστη του διαδικτύου, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι έτερος χρήστης του διαδικτύου, εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει με σχετική ανάρτησή του σε λογαριασμό που διατηρούσε σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση και ενδελεχής ψηφιακή και αστυνομική έρευνα για την ανεύρεση των στοιχείων του κατόχου του επίμαχου λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης, από την οποία ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του επίμαχου λογαριασμού, τα οποία ανήκαν σε 39χρονη ημεδαπή.

Άμεσα ενημερώθηκε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα με αποτέλεσμα τον εντοπισμό της 39χρονης, η οποία διακομίσθηκε σε νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται.

Και για τις δύο προαναφερόμενες υποθέσεις σχηματίσθηκαν δικογραφίες και το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές για τα κατά νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

•    Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
•    Στέλνοντας email στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ): CYBER KID
•    Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert »: @cyberalertGR

***
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση εκβίασης μέσω διαδικτύου
Σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 45 και 47 ετών
Οι δράστες, έχοντας αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε υλικό με προσωπικές στιγμές ανδρόγυνου, το εκβίαζαν με την απειλή ανάρτησης στο διαδίκτυο, προκειμένου να τους καταβάλλουν χρηματικό ποσό

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας εκβίασης κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 45χρονου και 47χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία 34χρονης υπηκόου Γεωργίας, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης έστειλε στο κινητό της τηλέφωνο γραπτό μήνυμα, όπου ανέφερε ότι κατέχει τρία αρχεία εικόνας και ήχου, με την ίδια και τον σύζυγό της σε προσωπικές στιγμές και απαιτούσε το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ προκειμένου να μην προβεί στη δημοσίευση τους.
Οι προαναφερόμενες απειλές συνεχίστηκαν κατά διαστήματα και προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών, άγνωστος δράστης παρέδωσε στην 34χρονη ψηφιακό δίσκο με τα τρία επίμαχα ψηφιακά αρχεία, απαιτώντας εκ νέου την καταβολή των 8.000 ευρώ.
Ακολούθως, σύμφωνα με την καταγγελία, αφού η 34χρονη δεν ενέδωσε στις απειλές, λίγες ημέρες αργότερα εντόπισε προφίλ με όνομα χρήστη όμοιο με τα στοιχεία της σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες, από το επίμαχο υλικό, ενώ όπως πληροφορήθηκε και από οικείους της, άγνωστος τους έστειλε μέσω προσωπικών μηνυμάτων, τα προαναφερόμενα αρχεία.
Τα ανωτέρω καταγγελλόμενα τέθηκαν υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια των απαραίτητων ανακριτικών πράξεων από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με σκοπό τη διαλεύκανση της υπόθεσης. 
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και παράλληλα, διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, από όπου προέκυψαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και η σύνδεση που χρησιμοποίησαν οι προαναφερθέντες δράστες για την ανάρτηση του επίμαχου υλικού.
Σε νομότυπες έρευνες, που διενεργήθηκαν χθες (25-01-2016) το πρωί, στις οικίες του 45χρονου και του 47χρονου στην Αττική, διαπιστώθηκε η χρήση των συνδέσεων διαδικτύου τους για την ανάρτηση του υλικού. Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε ψηφιακός δίσκος, ο οποίος εστάλη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.
Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας, που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.  
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
•    Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
•    Στέλνοντας e - mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android : CYBERKID
•    Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR.

***
Μεγάλος αριθμός υποθέσεων εξαπάτησης ηλικιωμένων εξιχνιάστηκε κατά το Β’ Εξάμηνο του 2015 από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας
Συνελήφθησαν (15) άτομα και ταυτοποιήθηκαν ακόμα (14), βουλγαρικής κι ελληνικής υπηκοότητας
Πρόκειται για περιστατικά εξαπάτησης με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής τέτοιων περιστατικών, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο οικείο Τμήμα Ασφαλείας, ενώ για άμεση επέμβαση να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας το 100 ή στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Αρχηγείου, δραστηριοποιούνται καθημερινά για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και τη σύλληψη ατόμων που επιχειρούν να εξαπατήσουν με διάφορους τρόπους και μεθόδους πολίτες, και ιδίως ηλικιωμένους.
Κατά το Β’ εξάμηνο του 2015 εξιχνιάστηκε μεγάλος αριθμός υποθέσεων εξαπάτησης, ενώ συνελήφθησαν 15 άτομα (12 βουλγαρικής υπηκοότητας και 3 ελληνικής) και ταυτοποιήθηκαν 13 Βούλγαροι υπήκοοι κι ένας Κύπριος (βουλγαρικής υπηκοότητας), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες.


Προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι και να αποφεύγουν το ενδεχόμενο εξαπάτησής τους, επισημαίνεται ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi), η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:

    Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε  νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
    Επιπλέον ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.
    Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
    Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.
Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.


Tο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, συνιστά στους πολίτες:

•    Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
•    Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
•    Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
•    Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
•    Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας. 
•    Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
•    Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.
•    Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.


Τέλος οι πολίτες παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται ή διαπιστώνουν τέτοιες συμπεριφορές.
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση μπορούν να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.
Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές» παρατίθενται γενικές και ειδικότερες συμβουλές ασφαλείας για την αποφυγή εξαπάτησης ηλικιωμένων ατόμων.