«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την διακοπή κυκλοφορίας στο 69ο χιλ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών λόγω κατολίσθησης χωμάτινου όγκου
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάτρα, 7 Οκτωβρίου 2014
Ανακοίνωση

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι, έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα, στο 69ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Πλατάνου Αχαΐας, σήμερα το μεσημέρι, λόγω κατολίσθησης χωμάτινου όγκου.

Η εκτροπή της κυκλοφορίας πραγματοποιείται από...
αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αιγίου, προς τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών, στο ρεύμα πορείας προς Αθήνα στον κόμβο Πούντας και στο ρεύμα πορείας προς Πάτρα στον κόμβο Ακράτας.

Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
Συνελήφθη ένας ακόμα καλλιεργητής ναρκωτικών στην Ανδραβίδα
Κατασχεθήκαν πέντε δενδρύλλια κάνναβης
Συνελήφθη, σήμερα (6-10-2014) το πρωί, στην Ανδραβίδα Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αμαλιάδας, ένας ημεδαπός, ηλικίας 42 ετών, σε βάρος του όποιου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών (κάνναβη).
Ειδικότερα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Αμαλιάδας αξιοποιώντας κατάλληλα στοιχεία και πληροφορίες, ενήργησαν έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του 42χρονου, στην Ανδραβίδα, όπου βρήκαν μικροποσότητα κάνναβης, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο, βρέθηκαν πέντε δενδρύλλια κάνναβης με ύψος από 180 έως 280 εκατοστά.
Ο δράστης καλλιεργούσε τα φυτά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εκμεταλλευόμενος πυκνή βλάστηση που τον περιέβαλλε, προκειμένου να τα αποκρύψει.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας, ενώ τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν και τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν.
Συνελήφθη ανήλικος αλλοδαπός για κλοπές στην Πάτρα
Είχε διαπράξει τουλάχιστον επτά κλοπές το τελευταίο τετράμηνο
Συνελήφθη, χθες (6-9-2014) το πρωί, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, ένας αλλοδαπός υπήκοος Ρουμανίας, ηλικίας 14 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές κατ΄εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα.
Ειδικότερα, χθες (6-9-2014) το πρωί, στην Πάτρα, ο 14χρονος εισήλθε σε κατάστημα εμπορίας λευκών ειδών και αφαίρεσε από τσάντα υπαλλήλου του καταστήματος, το πορτοφόλι της που περιείχε το χρηματικό ποσό των (45) ευρώ και το δελτίο ταυτότητας της.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ο οποίος εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και συνελήφθη.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον 14χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό και αποδόθηκε στην παθούσα.
Από την προανάκριση, που ενήργησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι ο δράστης έχει διαπράξει τουλάχιστον άλλες έξι κλοπές στην Πάτρα, από τις 13/6/2014 μέχρι και την 4/10/2014, κατά τις οποίες είχε αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος 843 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, ο 14χρόνος εισέρχονταν σε διάφορα καταστήματα στην Πάτρα και αφαιρούσε χρήματα από την ταμειακή μηχανή ή τα πορτοφόλια των υπαλλήλων των καταστημάτων.
Ο 14χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για λαθραία τσιγάρα και οπλοκατοχή στα Σαγαίικα Αχαΐας
Κατασχέθηκαν (198) πακέτα λαθραίων τσιγάρων και τρία όπλα
Συνελήφθησαν, σήμερα (6-10-2014) το πρωί, στα Σαγαίικα Δυτικής Αχαΐας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 44 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράβασης του Τελωνιακού κώδικα και της παράνομη οπλοκατοχή.
Στην πρώτη περίπτωση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, αξιοποιώντας κατάλληλα πληροφορίες, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 44χρονου στα Σαγαίικα, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν μία καραμπίνα και ένα μεταλλικό ξίφος συνολικού μήκους (73) εκατοστών.
Στη δεύτερη περίπτωση, σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στην οικία του δεύτερου δράστη, στην ίδια περιοχή, βρήκαν και κατέσχεσαν (198) πακέτα λαθραίων τσιγάρων και μία λάμα ξίφους, μήκους 45 εκατοστών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.
Εξιχνιάστηκαν κλοπές σε καταστήματα έτοιμων ενδυμάτων στον Πύργο
Δράστες είναι δύο ημεδαποί
Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, κλοπές σε καταστήματα έτοιμων ενδυμάτων, στον Πύργο και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών ηλικίας 31 και 28 ετών, για διάπραξη κλοπών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Από την αστυνομική έρευνα που ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου, προέκυψε ότι οι δράστες, νυχτερινές ώρες τις 11 προς 12/6/2014, είχαν διαπράξει τρεις κλοπές σε καταστήματα έτοιμων ενδυμάτων, στον Πύργο.
Ειδικότερα, οι δράστες είχαν αφαιρέσει είδη ρουχισμού συνολικής αξίας 15.000 ευρώ περίπου, μια φωτογραφική μηχανή αξίας (600) ευρώ, ένα φορητό υπολογιστή αξίας (300) και το χρηματικό ποσό των (90) ευρώ.
Σημειώνεται ότι, οι δράστες δρούσαν νυχτερινές ώρες και επέλεγαν καταστήματα έτοιμων ενδυμάτων στην περιοχή του Πύργου, όπου αφού διερρήγνυαν τις κλειδαριές από τις γυάλινες θύρες των καταστημάτων, εισέρχονταν στο εσωτερικό τους και αφαιρούσαν χρήματα και διάφορα αγαθά.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας ενώ διερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παράνομες πράξεις.
Συνελήφθησαν επτά ΡΟΜΑ για κλοπή στην Πάτρα
Συνελήφθησαν, χθες (5-10-2014) το πρωί, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, επτά ημεδαποί Ρομά, από τους οποίους, πέντε άνδρες, ηλικίας 43, 40, 36, 22 και 15 ετών και δύο γυναίκες, ηλικίας 35 ετών αμφότερες, ενώ αναζητούνται ακόμη έξι Ρομά, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή από κοινού.
Ειδικότερα, χθες (5-10-2014) νωρίς το πρωί, στην Πάτρα, οι δράστες, μετέβησαν με δύο οχήματα, σε πρατήριο υγρών καυσίμων που λειτουργούσε 28χρονος ημεδαπός και με τη μέθοδο της απασχόλησης, κατάφεραν να αφαιρέσουν διάφορα προϊόντα, συνολικής αξίας (300) ευρώ.
Άμεσα αστυνομικοί των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας ενήργησαν αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους επτά από τους δεκατρείς δράστες.
Οι δράστες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Ξεκινά η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος έκδοσης Δελτίου Ταυτότητας



Από την Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014, η έκδοση Δελτίου Ταυτότητας θα πραγματοποιείται σε λίγα μόνο λεπτά



Από αύριο, Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014, ξεκινά η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος έκδοσης Δελτίου Ταυτότητας, μετά από την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή σε 24 Αστυνομικές Υπηρεσίες, σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη «government to government» (διασύνδεση δημοσίων υπηρεσιών) Υπηρεσία που υλοποιούν σε συνεργασία το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Εσωτερικών.



Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πολίτης θα μπορεί πλέον μόνο με δύο φωτογραφίες του και ένα μάρτυρα να πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και να λαμβάνει άμεσα το Δελτίο Αστυνομικής του Ταυτότητας. Το νέο, πιο γρήγορο και πιο απλό, σύστημα έκδοσης Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών, παρέχοντας την ίδια στιγμή σημαντική εξοικονόμηση πόρων.



Επισημαίνεται ότι κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου (Σχετικό Δελτίο Τύπου 10-09-2014), ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισαν τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος στα εξής:



·        Ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.



·        Εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και ενέργειας από τις εκτυπώσεις. Πρόκειται για τα σχετικά έγγραφα (αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού, αποδεικτικό αποστολής μέσω φαξ, κ.λπ.) που απαιτούνταν για καθεμιά από τις περίπου 450.000 αστυνομικές ταυτότητες που εκδίδονται κάθε χρόνο. Το συνολικό κόστος εκτύπωσης 1.000.000 καρτελών που δαπανούνταν ετησίως από την Ελληνική Αστυνομία προς το Τυπογραφείο της Τράπεζας της Ελλάδος ανέρχεται σε 128.000 Ευρώ.



·        Εξοικονόμηση σε ανθρώπινους πόρους με την απελευθέρωση ετησίως περίπου 150.000 ανθρωποωρών εργασίας δημοτικών  και αστυνομικών υπαλλήλων.



Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στη διασύνδεση των Αστυνομικών Τμημάτων με τα δημοτολόγια, την πρώτη «government to government» (διασύνδεση δημοσίων υπηρεσιών) Υπηρεσία. Ο αρμόδιος υπάλληλος της αστυνομικής αρχής καλείται να αναζητήσει πλέον αυτεπάγγελτα, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ), τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (επώνυμο, όνομα, ονοματεπώνυμο πατέρα, ονοματεπώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, δήμος δημοτολογίου, αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια).



Σημειώνεται ότι η διαδικασία έκδοσης Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας διαμορφώνεται ως εξής:



Μετά την ολοκλήρωση της αυτεπάγγελτης αναζήτησης και την ταυτοποίηση του αιτούντος από τον αρμόδιο υπάλληλο της αστυνομικής αρχής, διαμορφώνεται αυτόματα η σχετική αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται μέχρι τρία τυχαία ερωτήματα επί των δημοτολογικών στοιχείων που βρίσκονται καταχωρημένα στο ΟΠΣΕΔ.



Τα ερωτήματα εκτυπώνονται και ο αιτών απαντά εγγράφως σε αυτά. Αφού υπογράψει την αίτηση − υπεύθυνη δήλωση, ο αρμόδιος υπάλληλος της αστυνομικής αρχής καταχωρεί στην εφαρμογή τις σχετικές απαντήσεις. Στη συνέχεια ο υπάλληλος εκτυπώνει την αίτηση, επικολλά τη φωτογραφία και καλεί τον αιτούντα και το μάρτυρα να υπογράψουν.



Στη συνέχεια το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας πλαστικοποιείται και παραδίδεται στον αιτούντα.