«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ελεύθερη στους πολίτες η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Πάτρα

Παρέμβαση στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια σχετικά με τις «καγκελόφρακτες» παρελάσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα, κάνει με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Στην επιστολή του, με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Αλεξόπουλος ζητά από τον κ. Κικίλια να...
σταματήσει πλέον να παρουσιάζεται το φαινόμενο των κλειστών με κάγκελα και κενών δρόμων από πολίτες, που δεν περιποιούν τιμή σε όλους αυτούς που έδωσαν αγώνες για την ελευθερία μας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξόπουλος σημειώνει πως «όλοι θα πρέπει επιτέλους να αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτή η ημέρα για το Ελληνικό Έθνος και τους Έλληνες πολίτες, και να συνεισφέρουμε στο να αποκτήσει πάλι την εορταστική ατμόσφαιρα, που είχε ακόμα και από τα χρόνια της κατοχής όταν κάποιοι τολμηροί Έλληνες πατριώτες ξεκίνησαν να την τιμούν».
Και καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης, λέγοντας πως το Υπουργείο πρέπει να μεριμνήσει ώστε κανένα σημείο των δρόμων που θα παρελάσουν οι συμμετέχοντες και τα παιδιά μας, να είναι κενό και σιδηρόφρακτο.
Ολόκληρη η επιστολή προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της Εθνικής μας Εορτής την 28η Οκτωβρίου θεωρώ σκόπιμο να σας γνωστοποιήσω τις απόψεις μας.
Τα τελευταία χρόνια, μετά από συγκεκριμένες τακτικές συγκεκριμένων ομάδων, ελήφθησαν  αυστηρά μέτρα από τις αστυνομικές αρχές κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου σας, προκειμένου να μην υπάρχουν επεισόδια κατά την διάρκεια των παρελάσεων.
Δυστυχώς όμως,  όπως αποδείχτηκε τα μέτρα αυτά δε συνεισφέρουν στον σκοπό της τελετής, δηλαδή στην απόδοση τιμής σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στον ναζιστή κατακτητή για να έχουμε σήμερα μία ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αποκλεισμό με σιδερένια κιγκλιδώματα και αστυνομικές δυνάμεις,  σε μεγάλο τμήμα του μήκους ανάπτυξης της παρέλασης, με αποτέλεσμα τόσο οι γονείς που αποκλείονται ή δυσκολεύονται να καμαρώσουν τα παιδιά τους που παρελαύνουν, όσο και οι διοργανωτές και οι εκπρόσωποι των φορέων που παρίστανται στην παρέλαση, να έχουμε έντονο προβληματισμό και βέβαια να αισθανόμαστε άβολα τουλάχιστον, σε σχέση με την παρουσία μας και το αν η εκδήλωση εν τέλει επιτυγχάνει τον σκοπό της, ή απλά διοργανώνεται εθιμοτυπικά, δημιουργώντας όμως πλείστες ερμηνείες και διενέξεις με την συγκεκριμένη εικόνα που παρουσιάζει.
Κύριε Υπουργέ,
Πιστεύουμε ότι όλοι θα πρέπει επιτέλους να αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτή η ημέρα για το Ελληνικό Έθνος και τους Έλληνες πολίτες, και να συνεισφέρουμε στο να αποκτήσει πάλι την εορταστική ατμόσφαιρα, που είχε ακόμα και από τα χρόνια της κατοχής όταν κάποιοι τολμηροί Έλληνες πατριώτες ξεκίνησαν να την τιμούν.
Πιστεύουμε ότι στα μέτρα που το Υπουργείο σας θα λάβει, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε κανένα σημείο των δρόμων που θα παρελάσουν οι συμμετέχοντες και τα παιδιά μας, να είναι κενό και σιδηρόφρακτο.
Όλοι μας οφείλουμε να αποδώσουμε την τιμή που ανήκει σε όλους αυτούς που έδωσαν πραγματικούς, ιερούς και ανιδιοτελείς αγώνες για την ελευθερία μας».
***


Πρόγραμμα για τον εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Πάτρα
Με ξεχωριστή λαμπρότητα και επισημότητα θα εορτασθεί και φέτος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Στην Πάτρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πιο κάτω εκδηλώσεις:
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου
10 π.μ Κατάθεση στεφάνων στο τόπο που έπεσε  η πρώτη βόμβα στην Ελλάδα με αποδέκτη την πόλη των Πατρών «28-10-1940»  και ώρα 9.00 π.μ. από σμήνη βομβαρδιστικών ιταλικών αεροπλάνων, μπροστά στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγ. Ανδρέα (οδός Αγ. Διονυσίου) με τις πρώτες ανθρώπινες απώλειες και τραυματίες του άμαχου πληθυσμού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση εθνικού ύμνου.
10.30 π.μ. Με φροντίδα της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, του προέδρου ΤΕΙ, των Διευθυντών των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, των Εφόρων Προσκόπων και Οδηγών, θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στο Μνημείο της  Ελευθερίας (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης) από φοιτητές, μαθητές σχολείων, προσκόπους και οδηγούς προσερχόμενους με επικεφαλής τους καθηγητές δασκάλους και βαθμοφόρους.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τους Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ και των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου με  την επιμέλεια της  Διευθύντριας  Φυσικής Αγωγής Π.Ε Αχαΐας.
12.30 μ.μ. Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε, τα Ν.Π.Δ.Δ κ.λπ.
Τρίτη 28η Οκτωβρίου
7.30 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και οι μουσικές του Δήμου θα περιέλθουν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.
8 π.μ. Έπαρση της σημαίας
11 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.
10.50 π.μ. Τέλος προσέλευσης επισήμων
11.30 π.μ. Στη συνέχεια στο Μνημείο της Ελευθερίας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), όπου θα υπάρχει τιμητική φρουρά  από σημαιοφόρους των Λυκείων και Γυμνασίων των Πατρών, θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί στο Μνημείο της  Ελευθερίας (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης).
Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων (στεφάνι για την Εθνική Αντίσταση θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων).
12.00 μ. Παρέλαση επί της οδού Αγίου Ανδρέου, προ των επισήμων που θα είναι στην πλατεία Τριών Συμμάχων, των Σωματείων, Οργανώσεων, Αντιπροσωπειών του Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΕΙ μαθητών Πολεμιστών ΕΕΣ Τμημάτων Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
17.31 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα, Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.