«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ενημέρωση απ' την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 Σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες θα διανεμηθεί το νωπό ροδάκινο - Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ρώσικο εμπάργκο με τη συμμετοχή του Απ. Κατσιφάρα

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα αργά το μεσημέρι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο για το μείζον θέμα των επιπτώσεων από το ρώσικο εμπάργκο, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, εκπροσωπώντας και το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ως α’ αντιπρόεδρος.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η διανομή του επιτραπέζιου ροδάκινου και...
συζητήθηκαν οι τρόποι ώστε να διατεθεί σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ιδρύματα και συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να διανεμηθούν σε κοινωνικά παντοπωλεία, νοσοκομεία, φυλακές, συσσίτια, πολυτεκνικές οργανώσεις και άλλους φορείς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ώστε να προστατεύσει τους παραγωγούς τόσο της Περιφέρειάς μας όσο και ολόκληρης της χώρας από την οικονομική και κοινωνική καταστροφή, με την οικονομική και όχι μόνο συνδρομή, βέβαια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με το ρώσικο εμπάργκο, για το ενδεχόμενο να «ανοίξουν» οι αγορές τρίτων χωρών, για την έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και στην πρόταση που έγινε για να συμπεριληφθεί το μεταποιημένο προϊόν (χυμός ροδάκινου) στη δωρεάν διανομή, κάτι που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό στο γραφείο του για το σημαντικό αυτό θέμα των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία.
«Θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να συνεργαστεί με τις Περιφέρειες αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς, ώστε να σταματήσει αυτό το καταστροφικό χτύπημα που δέχονται οι παραγωγοί με τα ευπαθή προϊόντα τους να παραμένουν αδιάθετα, με αποτέλεσμα να σαπίζουν στα ψυγεία και τις αποθήκες» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Παραμένουμε σε εγρήγορση αναμένοντας όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να προστατεύσουμε τους παραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας».

Διαβάστε ακόμα....

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στους αμπελώνες
Να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές στους αμπελώνες που προκλήθηκαν από τις άκαιρες βροχοπτώσεις και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , ζητά με παρέμβασή της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.
Έπειτα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, πριν από λίγες ημέρες, με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αχαΐας (Ε.Α.Σ.) κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων, το μείζον αυτό θέμα, αλλά και τη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα από την Ε.Α.Σ. Πάτρας στο δημαρχείο του πρώην Δήμου Ωλενίας στα Λουσικά, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας παρενέβη για το θέμα με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο.
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται στην επιστολή, πως οι αμπελουργοί μας βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των μεγάλων απωλειών στην παραγωγή τους, μετά τη δύσκολη φετινή χρονιά για την αμπελοκαλλιέργεια εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων που διήρκεσαν όλη την άνοιξη και συνεχίστηκαν μέχρι αρχές Ιουνίου και έπληξαν πάλι την περιοχή από τις 24 Ιουνίου και μετά, εμφανίστηκαν διάφορες ασθένειες στις καλλιέργειες των οινοποιήσιμων σταφυλιών με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμισή τους.
Και καταλήγει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας: «Παρακαλούμε να εκτιμηθούν οι ζημιές και άμεσα να εκδοθούν τα πορίσματα και να εξοφληθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί. Οι εκτιμήσεις της ζημιάς στην κορινθιακή σταφίδα θα μπορούσε να γίνει στα «αλώνια», αφού ένα μεγάλο τμήμα της έχει ήδη τρυγηθεί».


Δημοπράτηση Ε.Ο. «Πάτρα – Πύργος» και σιδηρόδρομος στο επίκεντρο συνάντησης του Απ. Κατσιφάρα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη
Τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή η δημοπράτηση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος και η εξέλιξη των εργασιών στην Ολυμπία και την Ιόνια Οδό, η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου μέχρι και τον Πύργο, αλλά και η δημιουργία του φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχε και ο Ιωάννης Καρνέσης, Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων / Μελετών Κατασκευών / Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας με τον κ. Καρνέση και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και Διευθυντές των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Όσον αφορά για το τμήμα Πάτρα – Πύργος του αυτοκινητοδρόμου, επικαιροποιήθηκαν όλα όσα είχαν συζητηθεί στην πρόσφατη σύσκεψη και ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον Υπουργό όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το συγκεκριμένο σημαντικό έργο, με τον κ. Κατσιφάρα να επισημαίνει πως «πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα συμβάλει στο να εξαλειφθούν οι όποιοι κίνδυνοι για τους οδηγούς και τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Είναι ένα έργο που θα δώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές στην Περιφέρειά μας».
Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι προβλέψεις που θα πρέπει να υπάρχουν για τη συγκοινωνιακή σύνδεση του Αυτοκινητοδρόμου «Πάτρα-Πύργος» με τους αναπτυξιακούς πόλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη ΒΙ.ΠΕ Πατρών, το αεροδρόμιο του Αράξου, το λιμάνι της Κυλλήνης (μέσω του νέου έργου που κατασκευάζεται από τη ΠΔΕ) και τον Πύργο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο δημοπράτησης το Υπουργείο Υποδομών είναι έτοιμο, αλλά αναμένει  την έγκριση από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών.
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη είναι η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου μέχρι τον Πύργο και την Καλαμάτα, με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα να τονίζει πως «παραμένουμε εστιασμένοι στον στρατηγικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι και τον Πύργο, ένα έργο που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό του νέου Σ.Ε.Σ. 2014-2020».
Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας του Φορέα Διαχείρισης για το Φράγμα του Πείρου – Παραπείρου, ένα ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και κυρίως αφορά περισσότερο την προετοιμασία της περαιτέρω συνεργασία του Υπουργείου και του κρατικού μηχανισμού με την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Όπως από την αρχή είχαμε δεσμευτεί, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα παραμένουν στο επίκεντρο των στρατηγικών μας στόχων. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά και βήμα – βήμα την εξέλιξη και πορεία των εργασιών στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους σε συνεργασία πάντα με το αρμόδιο Υπουργείο» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.